Afyon'dan yemek tarifleri

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Afyon'dan yemek tarifleri

Sakala Çarpan Çorbası


Malzemeler:

1/2 su bardağı yeşil mercimek
6 su bardağı su (tavuk suyu veya et suyu tercih edilir)
2 adet küçük kuru soğan
4 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
3 yemek kaşığı un
2 tatlı kaşığı tuz
1/2 su bardağı tel şehriye
1 yemek kaşığı kuru nane

Hazırlanışı: Mercimek yıkanır ve bir su bardağı su ile akşamdan ıslatılır, kalan su eklenip 25-30 dakika pişirilir. Soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranıp yağla birlikte kısık ateşte ara sıra karıştırılarak kavrulur, un katılarak bir iki defa çevrilir ve mercimeğe eklenir. Tuz ilave edilir. Kaynayınca şehriye ilave edilir. 15-20 dakika daha pişirilir, iki yemek kaşığı yağ eritilir, nane de eklenip karıştırıldıktan sonra, çorbanın üzerine gezdirilir.

Özbek Pilavı

Malzemeler:

3 su bardağı pirinç
1 kg. kuşbaşı et
6 su bardağı un
2 adet kuru soğan
4 adet havuç
Ayçiçek yağı

Hazırlanışı: Pirinç ve soğan yağda kavrulur. Kaynamakta olan 6 bardak suyu kavrulmuş olan pirince dökülür ve tuz katılır. Suyu çekene kadar pişirilir. Suyu çekmiş olan pilavın altı kapatılarak üzerine peçete kapatılır ve demlenmeye bırakılır. Ayrı yerde havuç kavrulur ve pişmiş olan etle birlikte karıştırılarak pilavın üzerine dökülür. Servis yapılır.

Ağzı Açık

Malzemeler:

Hamuru için;
2kg.Un
125 gr. İç yağı
1/2 kg. ayçiçek yağı
1 fincan sirke
1 yemek kaşığı yoğurt
Tuz ve su

İç için;
500 gr. Kıyma veya peynir
8 adet yumurta
1 adet maydanoz
tuz, karabiber

Hazırlanışı: Un , tuz sirke yoğurt ve su karışımı kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Yoğrulan hamur iki eşit parçaya bölünür. Beze haline getirilir. Bezeler oklava yardımıyla açılır. Açılan hamurun üzerine eritilmiş iç yağı ve ay çiçek yağı karışımı sürülür. Katlanarak bir tepsiye konulur. Diğer bezeye de aynı işlemler uygulanır.

Katlanan bezeler küçük kare parçalar halinde kesilir. Kesilen küçük parçalar oklava ile yuvarlak olarak asılır.

Diğer tarafta iç malzemeleri karıştırılır. İç malzemesi açılan hamurun ortasına konulur. Kıymanın ortası görünecek şekilde kenarlar büzdürülerek kapatılır. Yağlanmış tepsiye sıralanır. Tepsi dolduktan sonra karışık yağla üzerleri yağlanır, önceden ısıtılmış fırına tepsiler verilir. Alt ve üst kızarıncaya kadar pişirilir. Biraz soğuyuncaya kadar bekletildikten sonra servis yapılır.

Fırma Baklavası

Malzemeler:

4 su bardağı un
250 gr. Margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 fincan süt
1 çay bardağı ceviz

Şurubu için;
4 su bardağı şeker
3.5 su bardağı su kaynatıp iki üç damla limon sıkılır

Hazırlanışı: Tavada çiçek yağı kızdırılır. Ateşten indirilip. Biraz soğuyunca 1/4 margarin, 1 kaşık karbonat, 1 kahve fincanı su ilave edilerek karıştırılır. Bu karışıma 2 su bardağı un yavaş yavaş ilave edilerek hamur haline gelinceye kadar devam edilir. Bu işlem bittikten sonra elde köfte şeklinde verilerek tepsiye dizilir.

200 derece fırında pembeleşinceye kadar yarım saat pişirilir. Bu arada şerbeti hazırlanır. Fırından çıkarılan ılımış fırma baklavasının üzerine ılık olarak şerbet dökülür. 1 saat beklenir, servis yapılır.

CIZDIRMA

MALZEME:

Mısır unu 500 gr.
Yağla karışık haşhaş 500 gr.
Su 2 su bardağı
Tuz 1 tatlı kaşığı

YAPILIŞI:
Tekneye mısır unu ve tuz konduktan sonra üzerine yavaş yavaş sıcak su dökülerek karıştırılıp hamur haline getirilir. Kenarları normalden yüksek olan bir tepsinin tabanına, yağla karışık sürtülmüş haşhaş sürülür. Üzerine bir kat mısır hamuru, onun üzerine bir kat daha yağlı haşhaş konur ve bu tekrarlanır. Cızdırma' nın kalınlığının en fazla iki parmak olması tercih edilir. Sonra tepsideki malzeme kare şeklinde kesilir ve fırınlanır. Cızdırma ne kadar bol haşhaşlı olursa o kadar iyi olur. Sıcak olarak ve pekmeze batırılarak yenilmelidir.

HAŞHAŞLI LOKUM

MALZEME:

Kuru veya yaş maya 1 çorba kaşığı
Un 6 su bardağı
Yoğurt 1 su bardağı
Haşhaş ezmesi 1 su bardağı
Sıvı yağ 1 çay bardağı
Şeker 1 çorba kaşığı

YAPILIŞI:
Un elenir ve ortası açılır. Bir kapta şeker ve ılık su ile maya kabartılır ve unun ortasına konur. Un ile karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurun üzeri unla kapatılır. Unlar çatladığı zaman üzeri açılır. Yağ, yoğurt ve ılık su ilavesiylee yumuşak bir hamur yapılır. Üzeri sıkıca kapattılarak ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır. Kabarıp mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp tezgah üzerinde hafifçe açılır. Üzerine haşhaş sürülüp rulo şeklinde kaatlanır. Kendi etrafında yuvarlanıp yağlanmış tepsiye konur. Üzerine yağlı haşhaş sürülüp 200 decede ısıtılmış fırında pembe renk alıncaya kadar pişirilir.

KEDİKÜLÜMBE

MALZEME:

Kuyruk yağı 500 gr.
Kesme şeker 500 gr.
Iç yağı 500 gr.
Yumurta 3 adet
Margarin Yarım paket
Karbonat 1 tatlı kaşığı
Ayçiçek yağı 2 su bardağı
Un Aldığı kadar
Yumurta 3 adet
Su 2 su bardağı

YAPILIŞI:
Kesme şekere su ilavesi ile şerbet yapılır. Diğer taraftan kuyruk yağı, iç yağı ayrı ayrı eritilip süzülür ve sıvı yağ, margarin ilave edilerek hepsi karıştırılır. Bu karışımdan bir su bardağı ayrılır. Daha sonra soğuyan şerbet, yağ karışımına ilave edilerek rengi beyazlaşana kadar elle karıştırılır. Elde edilen yağ ve şerbet karışımına kabartma tozu, yumurta ve un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğurulur. Bu hamur bir tarafta bekletilir. Bu hamurun dışını sarmak için bir hamur daha hazırlanır. Bunun için önceden ayrılan yağ karışımının içine 3 yumurta (yumurtaların bir tanesinin akı ayrılır) su ve aldığı kadar un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir. Bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayrılır ve parçalar yemek tabağı büyüklüğünde, 1,5 cm. kalınlığında olacak şekilde oklava ile açılır. Daha önce hazırlanan hazırlanan hamurdan avuç büyüklüğünde parçalar alınır ve elde sıkıştırılır, top haline getirilerek, açılan hamurun ortasına yerleştirilir. Top şeklindeki hamurun yerleştirildiği dıştaki hamurun kenarları büzülerek biraraya getirilir. Ters çevrilerek tepsiye dizilir. Kurabiyelerin üzeri kedi külümbeye özel cımbız ile yer yer sıkıştırılarak, şekil verilir. Bu işlem hem şekil vermek, hem de içteki hamurun güzel pişmesi amacıyla yapılır. 200 dereceye kadar ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişirilir.

YALIM PİDESİ

MALZEME:

Ekmek hamuru 1 adet
Beyaz peynir 200 gr.

YAPILIŞI:
Afyon ekmeği tarifinde anlatıldığı gibi hazırlanan hamur, yumruk büyüklüğünde parçalara bölünür. Bu parçalar, yarım parmak kalınlığından daha ince olacak şekilde yassıltılır. Arasına iç malzemesi olarak peynir konup yarım ay şeklinde kapatılır. Elle bastırılarak inceltilip hafifçe unlanmış bir tepsi içerisine yerleştirilir. 220-240 derecedeki fırında alıt üstü pembeleşene kadar pişirilir.

SUCUK

YAPILIŞI:

Makinada kıyılan etler 7 türlü baharat katılarak bumbar (bağırsak) içine katılarak gölgede kurutulur.

DUVAKLI HİNDİ (ŞEPİTLİ HİNDİ)

MALZEME:

Hindi 1 adet
Tuz 1 çay kaşığı
Un 2 su bardağı
Su Yeterince

YAPILIŞI:
Hindi üzerini örtecek kadar su ilave edilerek haşlanmaya bırakılır. Şepitler için un, tuz ve su karıştırılıp kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, 30-35 cm. çapında şepitler açılır. Sacda yağsız olarak iki tarafı kızartılır. Haşlanan hindinin suyu başka bir tencereye alınır. Kaynamış hindi suyuna şepitler batırılıp tabağa açık şekilde yerleştirilir. Arasına bir parça hindi eti konulup katlanır ve hemen servis yapılır.

HAŞHAŞLI BULGUR PİLAVI

MALZEME:

Haşhaş 1 su bardağı
Tereyağı 1 çorba kaşığı
Bulgur 1 su bardağı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Su 3 su bardağı

YAPILIŞI:
3 bardak su kaynamaya bırakılır. Kaynar kaynamaz içerisine bulgur ve tuz ilave edilir. Bulgur yumuşayıp suyu az kalıncaya kadar ara sıra karıştırarak orta sıcaklıktaki ateşte pişirilir. Haşhaş, pilavın suyu ile sulandırılıp pilava ilave edilir. Bir iki dakika kaynatılıp üzerine kızdırılmış yağ dökülür. Sıcak olarak soğan, maydanoz, marul, domates garnitürü ile servis yapılır.

PAÇA (PAÇIK)

MALZEME:

Paça eti (Sığır, kuzu eti veya dil paçası) 2 kg.
Tereyağı 1 çorba kaşığı
Afyon ekmeği 1 adet
Tuz 1 tatlı kaşığı
Süzme yoğurt 3 çorba kaşığı
Sarmısak 5 diş

YAPILIŞI:
Paçık (paça) eti, düdüklü tencerede üzerini örtecek kadar su ve bir tatlı kaşığı tuz ilavesiyle iki saat pişirilir. Pişen etlerin kemikleri temizlenir. Afyon ekmeği, küp şeker büyüklüğünde kesilerek servis tabağına döşenir. Ekmekler üzerine paçanın suyu ve eti gezdirilir. Üzerine sarmısaklı yoğurt dökülür. Arzuya göre üzerine kızdırılmış tereyağı dökülebilir.

AFYON SALATASI - AFİYAN SALATASI

MALZEME:

Taze afyon (afiyan) 1 kg.
Limon 1 adet
İri domates 2 adet
Tuz 1 tatlı kaşığı
Yeşil soğan 250 gr.
Zeytinyağı 2 çorba kaşığı
Maydanoz 1 demet

YAPILIŞI:
Bütün sebzeler bol su ile iyice yıkanır. Afyon (afiyan), yeşil soğan, domates ve maydanoz ince ince doğranır. Doğranan sebzeler bir kap içerisinde karıştırılır. Başka bir kap içerisinde limon suyu, tuz ve zeytinyağı, çatal ile iyice karıştırılıp beyazlatılır. Hazırlanan sos, salata servis yapılcağı zaman üzerine gezdirilir ve karıştırılır.

DÜĞÜLÜ YAPRAK SARMASI

MALZEME:

Salamura yaprak 500 gr.
Sıvı yağ Yarım çay bardağı
Orta yağlı kıyma 500 gr.
Maydanoz Yarım demet
Soğan 2 adet
Tuz 1 çay kaşığı
Düğü (ince bulgur) 2 su bardağı
Karabiber 1 çay kaşığı
Domates salçası 1 çorba kaşığı

YAPILIŞI:
Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, düğü ve ince kıyılmış maydanoz ilavesiyle iyice yoğurulur. Kıymanın yumuşak olması için biraz su ilave edilir. Yapraklar taze ise haşlanır. Salamura ise tuzunun giderilmesi için sıcak suda birkaç dakika bekletilir. Hazırlanan iç, bağ yapraklarıyla sarılır. Dolmalar tencereye yerleştirilir. Üzerine dağılmalarını önlemek için bir tabak kapatılır. Yağ, salça ve dolmaların üzerine çıkmayacak kadar su ilave edilir ve pişirilir.

İLİBADA DOLMASI

MALZEME:

Labada 1,5 kg.
Sıvı yağ Yarım su bardağı
Düğü (ince bulgur) 1 su bardağı
Salça 1 çorba kaşığı
Göce (ince bulgur) 1 su bardağı
Süzme yoğurt 2 çorba kaşığı
Un 2 çorba kaşığı
Kuru nane 1 tatlı kaşığı
Soğan 2 orta boy
Kırmızıbiber 1 tatlı kaşığı
Sarmısak 2-3 diş
Tuz 1 tatlı kaşığı

YAPILIŞI:
Düğü, çekilmiş göce ile karıştırılır. Yarım su bardağı sıvı yağın birazı tencereye konulur ve içine ince doğranmış soğan ilave edilir. Pembeleşinceye kadar kavrulur. Un ilave edilir. Kavrulan soğanlara düğü ve çekilmiş göce karışımı eklenir ve az miktarda su ile pişirilir. Tuz, kuru nane ve kırmızıbiber ilave edilir. Labada hafif haşlanır. Hazırlanan harç, labada ile muska şekli verilerek sarılır, tencereye dizilir ve üzerine su ilave edilip pişirilir. Tavada kızdırılan yağa salça konularak, içine nane ve kırmızıbiber katılır. Pişen dolmanın üzerine önce sarmısaklı yoğurt, daha sonra hazırlanan sos dökülerek servis edilir.

MAYDANOZ MUSAKKA

MALZEME:

Maydanoz 500 gr.
Yağ 3-4 çorba kaşığı
Kıyma 250 gr.
Haşlanmış kabukları soyulmuş nohut 6-7 çorba kaşığı
Salça 1 çorba kaşığı
Su 1 su bardağı
Soğan 1 orta boy
Tuz 1 tatlı kaşığı

YAPILIŞI:
Maydanozlar ayıklanıp iyice yıkandıktan sonra, irice kıyılarak bir tencereye konulur. Üzerine, haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohut yayılır. Ayrı bir yerde kıyma, yağ ve soğan ilavesiyle kavrulur. Hazırlanan yayılarak eklenir. Sulandırılmış salça ve yeterince su katılarak pişmeye bırakılır.

GÜLLAÇ

MALZEME:

Güllaç 6 yaprak
Su 3 su bardağı
Süt 3 su bardağı
Dövülmüş ceviz veya fındık içi 1 çay bardağı
Toz şeker 3 su bardağı
Kaymak

YAPILIŞI:
Süt pişirildikten sonra şeker katılır. Üç bardak su ilavesiyle karışım hazırlanır. Diğer tarafta kaymakla ceviz iyice karıştırılarak macun haline getirilir. Güllaçlar makasla ikiye bölünür. Bölünen güllaçların bir tanesi tepsiye konularak üzerine hazırlanan su ve süt karışımından üç kepçe ılık olarak dökülür. İçine, hazırlanan zeytinyağlı sarma biçiminde sarılır. Bu işlem bütün güllaçlara yapılarak hepsi bir tepsiye sıralanır. Artan su ve süt karışımı üzerine dökülerek çok kısık ateşte tepsiyi çevire çevire bir taşım kaynatılır. Ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakılır. Soğuduktan sonra nar taneleriyle süslenerek servis edilebilir.

KAYMAKLI EKMEK KADAYIFI

MALZEME:

Hazır ekmek kadayıfı 1 adet
Limon suyu Yarım adet
Toz şeker 3,5 kg.
Kaymak Yeterince
Su 3 lt.

YAPILIŞI:
Ön hazırlık olarak şeker, limon suyu ve su kaynatılarak şerbet hazırlanır. Diğer tarafta, ekmek kadayıfı, pişirme tepsisinin içinde 10-15 dakika ılık su ile ıslatılır ve kabarması sağlanır. Suyu süzülen ekmek kadayıfı ocağa konur. Üzerine, hazırlanan sıcak şerbet dökülür. Pişirme işlemi devam ederken, kadayıf ile tepsinin kenarı arasında biriken şerbet, kepçe yardımı ile kadayıfın üzerinde gezdirilir. Bu işlem, kadayıf şerbetin tamamını çekinceye kadar devam eder. Ekmek kadayıfı ters çevrilerek pişirilidiği tepsiden daha küçük bir tepsiye alınır. Soğumaya bırakılır.soğuyunca üzerine kaymak konularak servis yapılır.

KAYMAKLI ELMA TATLISI - ELMASİYE

MALZEME:

Elma 6 adet
Kaymak
Su 3 su bardağı
Şeker 1 su bardağı

YAPILIŞI:
Elmaların kabukları soyularak, ikiye bölmeden her iki tarafı da delik olacak şekilde ortası çıkarılır. Su ve şeker kaynatılarak şerbet hazırlanır. Hazırlanan elmalar kaynayan şerbete atılır ve yumuşayıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra bir kevgir yardımıyla suyu süzülerek, üzerinin kızarması için 10 dakika fırınlanır. Soğuduktan sonra içlerine kaymak doldurularak servis yapılır.

Nohutlu Afyon Musakkası

Malzemeler :
3 patlıcan
1 kase haşlanmış nohut
150 gr.kıyma
3 biber
3 domates
tuz,karabiber
su

Hazırlanışı :
İlk olarak patlıcanlar halka halka doğranarak hafif kızartılır. Diğer taraftan kıyma yağda kavrulur. Bir süre sonra 2 domates, 2 biber doğranarak eklenir, yemeği pişirecek kadar su ilave edilerek pişrilir. Patlıcanlar fırın kabının altına yayılır. Üzerine haşlanmış nohut ve hazırlanan kıymalı harç yayılır. Ayrılmış olan domates ve biber üzerine konularak pişirilir. İnce doğranmış maydanoz ile servis yapılır.
 
Üst Alt