Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
Ege Bölgesi
Afyonkarahisar
Afyon'dan yemek tarifleri
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="ceylannur" data-source="post: 26043" data-attributes="member: 1208"><p><strong>Afyon'dan yemek tarifleri </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong><span style="color: black">Sakala Çarpan Çorbası </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Malzemeler:</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">1/2 su bardağı yeşil mercimek </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">6 su bardağı su (tavuk suyu veya et suyu tercih edilir) </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">2 adet küçük kuru soğan </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">4 yemek kaşığı tereyağı veya margarin </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">3 yemek kaşığı un </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">2 tatlı kaşığı tuz </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">1/2 su bardağı tel şehriye </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">1 yemek kaşığı kuru nane </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Hazırlanışı: Mercimek yıkanır ve bir su bardağı su ile akşamdan ıslatılır, kalan su eklenip 25-30 dakika pişirilir. Soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranıp yağla birlikte kısık ateşte ara sıra karıştırılarak kavrulur, un katılarak bir iki defa çevrilir ve mercimeğe eklenir. Tuz ilave edilir. Kaynayınca şehriye ilave edilir. 15-20 dakika daha pişirilir, iki yemek kaşığı yağ eritilir, nane de eklenip karıştırıldıktan sonra, çorbanın üzerine gezdirilir. </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Özbek Pilavı </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Malzemeler:</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">3 su bardağı pirinç </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">1 kg. kuşbaşı et </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">6 su bardağı un </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">2 adet kuru soğan </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">4 adet havuç </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Ayçiçek yağı </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Hazırlanışı: Pirinç ve soğan yağda kavrulur. Kaynamakta olan 6 bardak suyu kavrulmuş olan pirince dökülür ve tuz katılır. Suyu çekene kadar pişirilir. Suyu çekmiş olan pilavın altı kapatılarak üzerine peçete kapatılır ve demlenmeye bırakılır. Ayrı yerde havuç kavrulur ve pişmiş olan etle birlikte karıştırılarak pilavın üzerine dökülür. Servis yapılır. </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Ağzı Açık </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Malzemeler:</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Hamuru için; </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">2kg.Un </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">125 gr. İç yağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">1/2 kg. ayçiçek yağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">1 fincan sirke </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">1 yemek kaşığı yoğurt </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Tuz ve su </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">İç için; </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">500 gr. Kıyma veya peynir </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">8 adet yumurta </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">1 adet maydanoz </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">tuz, karabiber </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Hazırlanışı: Un , tuz sirke yoğurt ve su karışımı kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Yoğrulan hamur iki eşit parçaya bölünür. Beze haline getirilir. Bezeler oklava yardımıyla açılır. Açılan hamurun üzerine eritilmiş iç yağı ve ay çiçek yağı karışımı sürülür. Katlanarak bir tepsiye konulur. Diğer bezeye de aynı işlemler uygulanır. </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Katlanan bezeler küçük kare parçalar halinde kesilir. Kesilen küçük parçalar oklava ile yuvarlak olarak asılır. </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Diğer tarafta iç malzemeleri karıştırılır. İç malzemesi açılan hamurun ortasına konulur. Kıymanın ortası görünecek şekilde kenarlar büzdürülerek kapatılır. Yağlanmış tepsiye sıralanır. Tepsi dolduktan sonra karışık yağla üzerleri yağlanır, önceden ısıtılmış fırına tepsiler verilir. Alt ve üst kızarıncaya kadar pişirilir. Biraz soğuyuncaya kadar bekletildikten sonra servis yapılır. </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Fırma Baklavası </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Malzemeler: </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">4 su bardağı un </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">250 gr. Margarin</span></strong></p><p><strong><span style="color: black">1 çay bardağı sıvı yağ </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">1 yumurta </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">1 çay kaşığı kabartma tozu </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">1 fincan süt </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">1 çay bardağı ceviz </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Şurubu için; </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">4 su bardağı şeker </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">3.5 su bardağı su kaynatıp iki üç damla limon sıkılır </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Hazırlanışı: Tavada çiçek yağı kızdırılır. Ateşten indirilip. Biraz soğuyunca 1/4 margarin, 1 kaşık karbonat, 1 kahve fincanı su ilave edilerek karıştırılır. Bu karışıma 2 su bardağı un yavaş yavaş ilave edilerek hamur haline gelinceye kadar devam edilir. Bu işlem bittikten sonra elde köfte şeklinde verilerek tepsiye dizilir. </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">200 derece fırında pembeleşinceye kadar yarım saat pişirilir. Bu arada şerbeti hazırlanır. Fırından çıkarılan ılımış fırma baklavasının üzerine ılık olarak şerbet dökülür. 1 saat beklenir, servis yapılır.</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">CIZDIRMA</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">MALZEME:</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Mısır unu 500 gr. </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Yağla karışık haşhaş 500 gr. </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Su 2 su bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Tuz 1 tatlı kaşığı </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">YAPILIŞI:</span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Tekneye mısır unu ve tuz konduktan sonra üzerine yavaş yavaş sıcak su dökülerek karıştırılıp hamur haline getirilir. Kenarları normalden yüksek olan bir tepsinin tabanına, yağla karışık sürtülmüş haşhaş sürülür. Üzerine bir kat mısır hamuru, onun üzerine bir kat daha yağlı haşhaş konur ve bu tekrarlanır. Cızdırma' nın kalınlığının en fazla iki parmak olması tercih edilir. Sonra tepsideki malzeme kare şeklinde kesilir ve fırınlanır. Cızdırma ne kadar bol haşhaşlı olursa o kadar iyi olur. Sıcak olarak ve pekmeze batırılarak yenilmelidir.</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">HAŞHAŞLI LOKUM</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">MALZEME:</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Kuru veya yaş maya 1 çorba kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Un 6 su bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Yoğurt 1 su bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Haşhaş ezmesi 1 su bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Sıvı yağ 1 çay bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Şeker 1 çorba kaşığı </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">YAPILIŞI:</span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Un elenir ve ortası açılır. Bir kapta şeker ve ılık su ile maya kabartılır ve unun ortasına konur. Un ile karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurun üzeri unla kapatılır. Unlar çatladığı zaman üzeri açılır. Yağ, yoğurt ve ılık su ilavesiylee yumuşak bir hamur yapılır. Üzeri sıkıca kapattılarak ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır. Kabarıp mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp tezgah üzerinde hafifçe açılır. Üzerine haşhaş sürülüp rulo şeklinde kaatlanır. Kendi etrafında yuvarlanıp yağlanmış tepsiye konur. Üzerine yağlı haşhaş sürülüp 200 decede ısıtılmış fırında pembe renk alıncaya kadar pişirilir.</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">KEDİKÜLÜMBE</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">MALZEME:</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Kuyruk yağı 500 gr. </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Kesme şeker 500 gr. </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Iç yağı 500 gr. </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Yumurta 3 adet </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Margarin Yarım paket </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Karbonat 1 tatlı kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Ayçiçek yağı 2 su bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Un Aldığı kadar </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Yumurta 3 adet </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Su 2 su bardağı </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">YAPILIŞI:</span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Kesme şekere su ilavesi ile şerbet yapılır. Diğer taraftan kuyruk yağı, iç yağı ayrı ayrı eritilip süzülür ve sıvı yağ, margarin ilave edilerek hepsi karıştırılır. Bu karışımdan bir su bardağı ayrılır. Daha sonra soğuyan şerbet, yağ karışımına ilave edilerek rengi beyazlaşana kadar elle karıştırılır. Elde edilen yağ ve şerbet karışımına kabartma tozu, yumurta ve un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğurulur. Bu hamur bir tarafta bekletilir. Bu hamurun dışını sarmak için bir hamur daha hazırlanır. Bunun için önceden ayrılan yağ karışımının içine 3 yumurta (yumurtaların bir tanesinin akı ayrılır) su ve aldığı kadar un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir. Bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayrılır ve parçalar yemek tabağı büyüklüğünde, 1,5 cm. kalınlığında olacak şekilde oklava ile açılır. Daha önce hazırlanan hazırlanan hamurdan avuç büyüklüğünde parçalar alınır ve elde sıkıştırılır, top haline getirilerek, açılan hamurun ortasına yerleştirilir. Top şeklindeki hamurun yerleştirildiği dıştaki hamurun kenarları büzülerek biraraya getirilir. Ters çevrilerek tepsiye dizilir. Kurabiyelerin üzeri kedi külümbeye özel cımbız ile yer yer sıkıştırılarak, şekil verilir. Bu işlem hem şekil vermek, hem de içteki hamurun güzel pişmesi amacıyla yapılır. 200 dereceye kadar ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişirilir.</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">YALIM PİDESİ</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">MALZEME:</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Ekmek hamuru 1 adet </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Beyaz peynir 200 gr. </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">YAPILIŞI:</span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Afyon ekmeği tarifinde anlatıldığı gibi hazırlanan hamur, yumruk büyüklüğünde parçalara bölünür. Bu parçalar, yarım parmak kalınlığından daha ince olacak şekilde yassıltılır. Arasına iç malzemesi olarak peynir konup yarım ay şeklinde kapatılır. Elle bastırılarak inceltilip hafifçe unlanmış bir tepsi içerisine yerleştirilir. 220-240 derecedeki fırında alıt üstü pembeleşene kadar pişirilir.</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">SUCUK</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">YAPILIŞI:</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Makinada kıyılan etler 7 türlü baharat katılarak bumbar (bağırsak) içine katılarak gölgede kurutulur.</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">DUVAKLI HİNDİ (ŞEPİTLİ HİNDİ)</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">MALZEME:</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Hindi 1 adet </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Tuz 1 çay kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Un 2 su bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Su Yeterince </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">YAPILIŞI:</span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Hindi üzerini örtecek kadar su ilave edilerek haşlanmaya bırakılır. Şepitler için un, tuz ve su karıştırılıp kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, 30-35 cm. çapında şepitler açılır. Sacda yağsız olarak iki tarafı kızartılır. Haşlanan hindinin suyu başka bir tencereye alınır. Kaynamış hindi suyuna şepitler batırılıp tabağa açık şekilde yerleştirilir. Arasına bir parça hindi eti konulup katlanır ve hemen servis yapılır.</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">HAŞHAŞLI BULGUR PİLAVI</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">MALZEME:</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Haşhaş 1 su bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Tereyağı 1 çorba kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Bulgur 1 su bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Tuz 1 tatlı kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Su 3 su bardağı </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">YAPILIŞI:</span></strong></p><p><strong><span style="color: black">3 bardak su kaynamaya bırakılır. Kaynar kaynamaz içerisine bulgur ve tuz ilave edilir. Bulgur yumuşayıp suyu az kalıncaya kadar ara sıra karıştırarak orta sıcaklıktaki ateşte pişirilir. Haşhaş, pilavın suyu ile sulandırılıp pilava ilave edilir. Bir iki dakika kaynatılıp üzerine kızdırılmış yağ dökülür. Sıcak olarak soğan, maydanoz, marul, domates garnitürü ile servis yapılır.</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">PAÇA (PAÇIK)</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">MALZEME:</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Paça eti (Sığır, kuzu eti veya dil paçası) 2 kg. </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Tereyağı 1 çorba kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Afyon ekmeği 1 adet </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Tuz 1 tatlı kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Süzme yoğurt 3 çorba kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Sarmısak 5 diş </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">YAPILIŞI:</span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Paçık (paça) eti, düdüklü tencerede üzerini örtecek kadar su ve bir tatlı kaşığı tuz ilavesiyle iki saat pişirilir. Pişen etlerin kemikleri temizlenir. Afyon ekmeği, küp şeker büyüklüğünde kesilerek servis tabağına döşenir. Ekmekler üzerine paçanın suyu ve eti gezdirilir. Üzerine sarmısaklı yoğurt dökülür. Arzuya göre üzerine kızdırılmış tereyağı dökülebilir.</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">AFYON SALATASI - AFİYAN SALATASI</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">MALZEME:</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Taze afyon (afiyan) 1 kg. </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Limon 1 adet </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">İri domates 2 adet </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Tuz 1 tatlı kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Yeşil soğan 250 gr.</span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Zeytinyağı 2 çorba kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Maydanoz 1 demet </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">YAPILIŞI:</span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Bütün sebzeler bol su ile iyice yıkanır. Afyon (afiyan), yeşil soğan, domates ve maydanoz ince ince doğranır. Doğranan sebzeler bir kap içerisinde karıştırılır. Başka bir kap içerisinde limon suyu, tuz ve zeytinyağı, çatal ile iyice karıştırılıp beyazlatılır. Hazırlanan sos, salata servis yapılcağı zaman üzerine gezdirilir ve karıştırılır.</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">DÜĞÜLÜ YAPRAK SARMASI</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">MALZEME:</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Salamura yaprak 500 gr. </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Sıvı yağ Yarım çay bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Orta yağlı kıyma 500 gr. </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Maydanoz Yarım demet </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Soğan 2 adet </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Tuz 1 çay kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Düğü (ince bulgur) 2 su bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Karabiber 1 çay kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Domates salçası 1 çorba kaşığı </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">YAPILIŞI:</span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, düğü ve ince kıyılmış maydanoz ilavesiyle iyice yoğurulur. Kıymanın yumuşak olması için biraz su ilave edilir. Yapraklar taze ise haşlanır. Salamura ise tuzunun giderilmesi için sıcak suda birkaç dakika bekletilir. Hazırlanan iç, bağ yapraklarıyla sarılır. Dolmalar tencereye yerleştirilir. Üzerine dağılmalarını önlemek için bir tabak kapatılır. Yağ, salça ve dolmaların üzerine çıkmayacak kadar su ilave edilir ve pişirilir.</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">İLİBADA DOLMASI</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">MALZEME:</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Labada 1,5 kg. </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Sıvı yağ Yarım su bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Düğü (ince bulgur) 1 su bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Salça 1 çorba kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Göce (ince bulgur) 1 su bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Süzme yoğurt 2 çorba kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Un 2 çorba kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Kuru nane 1 tatlı kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Soğan 2 orta boy </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Kırmızıbiber 1 tatlı kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Sarmısak 2-3 diş </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Tuz 1 tatlı kaşığı </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">YAPILIŞI:</span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Düğü, çekilmiş göce ile karıştırılır. Yarım su bardağı sıvı yağın birazı tencereye konulur ve içine ince doğranmış soğan ilave edilir. Pembeleşinceye kadar kavrulur. Un ilave edilir. Kavrulan soğanlara düğü ve çekilmiş göce karışımı eklenir ve az miktarda su ile pişirilir. Tuz, kuru nane ve kırmızıbiber ilave edilir. Labada hafif haşlanır. Hazırlanan harç, labada ile muska şekli verilerek sarılır, tencereye dizilir ve üzerine su ilave edilip pişirilir. Tavada kızdırılan yağa salça konularak, içine nane ve kırmızıbiber katılır. Pişen dolmanın üzerine önce sarmısaklı yoğurt, daha sonra hazırlanan sos dökülerek servis edilir.</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">MAYDANOZ MUSAKKA</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">MALZEME:</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Maydanoz 500 gr. </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Yağ 3-4 çorba kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Kıyma 250 gr. </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Haşlanmış kabukları soyulmuş nohut 6-7 çorba kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Salça 1 çorba kaşığı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Su 1 su bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Soğan 1 orta boy </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Tuz 1 tatlı kaşığı </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">YAPILIŞI:</span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Maydanozlar ayıklanıp iyice yıkandıktan sonra, irice kıyılarak bir tencereye konulur. Üzerine, haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohut yayılır. Ayrı bir yerde kıyma, yağ ve soğan ilavesiyle kavrulur. Hazırlanan yayılarak eklenir. Sulandırılmış salça ve yeterince su katılarak pişmeye bırakılır.</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">GÜLLAÇ</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">MALZEME:</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Güllaç 6 yaprak </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Su 3 su bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Süt 3 su bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Dövülmüş ceviz veya fındık içi 1 çay bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Toz şeker 3 su bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Kaymak </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">YAPILIŞI:</span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Süt pişirildikten sonra şeker katılır. Üç bardak su ilavesiyle karışım hazırlanır. Diğer tarafta kaymakla ceviz iyice karıştırılarak macun haline getirilir. Güllaçlar makasla ikiye bölünür. Bölünen güllaçların bir tanesi tepsiye konularak üzerine hazırlanan su ve süt karışımından üç kepçe ılık olarak dökülür. İçine, hazırlanan zeytinyağlı sarma biçiminde sarılır. Bu işlem bütün güllaçlara yapılarak hepsi bir tepsiye sıralanır. Artan su ve süt karışımı üzerine dökülerek çok kısık ateşte tepsiyi çevire çevire bir taşım kaynatılır. Ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakılır. Soğuduktan sonra nar taneleriyle süslenerek servis edilebilir.</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">KAYMAKLI EKMEK KADAYIFI</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">MALZEME:</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Hazır ekmek kadayıfı 1 adet </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Limon suyu Yarım adet </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Toz şeker 3,5 kg. </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Kaymak Yeterince </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Su 3 lt. </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">YAPILIŞI:</span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Ön hazırlık olarak şeker, limon suyu ve su kaynatılarak şerbet hazırlanır. Diğer tarafta, ekmek kadayıfı, pişirme tepsisinin içinde 10-15 dakika ılık su ile ıslatılır ve kabarması sağlanır. Suyu süzülen ekmek kadayıfı ocağa konur. Üzerine, hazırlanan sıcak şerbet dökülür. Pişirme işlemi devam ederken, kadayıf ile tepsinin kenarı arasında biriken şerbet, kepçe yardımı ile kadayıfın üzerinde gezdirilir. Bu işlem, kadayıf şerbetin tamamını çekinceye kadar devam eder. Ekmek kadayıfı ters çevrilerek pişirilidiği tepsiden daha küçük bir tepsiye alınır. Soğumaya bırakılır.soğuyunca üzerine kaymak konularak servis yapılır.</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">KAYMAKLI ELMA TATLISI - ELMASİYE</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">MALZEME:</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Elma 6 adet </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Kaymak </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Su 3 su bardağı </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Şeker 1 su bardağı </span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">YAPILIŞI:</span></strong></p><p><strong><span style="color: black">Elmaların kabukları soyularak, ikiye bölmeden her iki tarafı da delik olacak şekilde ortası çıkarılır. Su ve şeker kaynatılarak şerbet hazırlanır. Hazırlanan elmalar kaynayan şerbete atılır ve yumuşayıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra bir kevgir yardımıyla suyu süzülerek, üzerinin kızarması için 10 dakika fırınlanır. Soğuduktan sonra içlerine kaymak doldurularak servis yapılır.</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Nohutlu Afyon Musakkası</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Malzemeler : </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">3 patlıcan </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">1 kase haşlanmış nohut </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">150 gr.kıyma </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">3 biber </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">3 domates </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">tuz,karabiber </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">su</span></strong></p><p></p><p><strong><span style="color: black">Hazırlanışı : </span></strong></p><p><strong><span style="color: black">İlk olarak patlıcanlar halka halka doğranarak hafif kızartılır. Diğer taraftan kıyma yağda kavrulur. Bir süre sonra 2 domates, 2 biber doğranarak eklenir, yemeği pişirecek kadar su ilave edilerek pişrilir. Patlıcanlar fırın kabının altına yayılır. Üzerine haşlanmış nohut ve hazırlanan kıymalı harç yayılır. Ayrılmış olan domates ve biber üzerine konularak pişirilir. İnce doğranmış maydanoz ile servis yapılır.</span></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ceylannur, post: 26043, member: 1208"] [B]Afyon'dan yemek tarifleri [COLOR=black]Sakala Çarpan Çorbası [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Malzemeler:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]1/2 su bardağı yeşil mercimek [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]6 su bardağı su (tavuk suyu veya et suyu tercih edilir) [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]2 adet küçük kuru soğan [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]4 yemek kaşığı tereyağı veya margarin [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]3 yemek kaşığı un [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]2 tatlı kaşığı tuz [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]1/2 su bardağı tel şehriye [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]1 yemek kaşığı kuru nane [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Hazırlanışı: Mercimek yıkanır ve bir su bardağı su ile akşamdan ıslatılır, kalan su eklenip 25-30 dakika pişirilir. Soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranıp yağla birlikte kısık ateşte ara sıra karıştırılarak kavrulur, un katılarak bir iki defa çevrilir ve mercimeğe eklenir. Tuz ilave edilir. Kaynayınca şehriye ilave edilir. 15-20 dakika daha pişirilir, iki yemek kaşığı yağ eritilir, nane de eklenip karıştırıldıktan sonra, çorbanın üzerine gezdirilir. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Özbek Pilavı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Malzemeler:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]3 su bardağı pirinç [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]1 kg. kuşbaşı et [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]6 su bardağı un [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]2 adet kuru soğan [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]4 adet havuç [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Ayçiçek yağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Hazırlanışı: Pirinç ve soğan yağda kavrulur. Kaynamakta olan 6 bardak suyu kavrulmuş olan pirince dökülür ve tuz katılır. Suyu çekene kadar pişirilir. Suyu çekmiş olan pilavın altı kapatılarak üzerine peçete kapatılır ve demlenmeye bırakılır. Ayrı yerde havuç kavrulur ve pişmiş olan etle birlikte karıştırılarak pilavın üzerine dökülür. Servis yapılır. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Ağzı Açık [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Malzemeler:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Hamuru için; [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]2kg.Un [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]125 gr. İç yağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]1/2 kg. ayçiçek yağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]1 fincan sirke [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]1 yemek kaşığı yoğurt [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Tuz ve su [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]İç için; [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]500 gr. Kıyma veya peynir [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]8 adet yumurta [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]1 adet maydanoz [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]tuz, karabiber [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Hazırlanışı: Un , tuz sirke yoğurt ve su karışımı kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Yoğrulan hamur iki eşit parçaya bölünür. Beze haline getirilir. Bezeler oklava yardımıyla açılır. Açılan hamurun üzerine eritilmiş iç yağı ve ay çiçek yağı karışımı sürülür. Katlanarak bir tepsiye konulur. Diğer bezeye de aynı işlemler uygulanır. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Katlanan bezeler küçük kare parçalar halinde kesilir. Kesilen küçük parçalar oklava ile yuvarlak olarak asılır. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Diğer tarafta iç malzemeleri karıştırılır. İç malzemesi açılan hamurun ortasına konulur. Kıymanın ortası görünecek şekilde kenarlar büzdürülerek kapatılır. Yağlanmış tepsiye sıralanır. Tepsi dolduktan sonra karışık yağla üzerleri yağlanır, önceden ısıtılmış fırına tepsiler verilir. Alt ve üst kızarıncaya kadar pişirilir. Biraz soğuyuncaya kadar bekletildikten sonra servis yapılır. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Fırma Baklavası [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Malzemeler: [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]4 su bardağı un [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]250 gr. Margarin[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]1 çay bardağı sıvı yağ [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]1 yumurta [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]1 çay kaşığı kabartma tozu [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]1 fincan süt [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]1 çay bardağı ceviz [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Şurubu için; [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]4 su bardağı şeker [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]3.5 su bardağı su kaynatıp iki üç damla limon sıkılır [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Hazırlanışı: Tavada çiçek yağı kızdırılır. Ateşten indirilip. Biraz soğuyunca 1/4 margarin, 1 kaşık karbonat, 1 kahve fincanı su ilave edilerek karıştırılır. Bu karışıma 2 su bardağı un yavaş yavaş ilave edilerek hamur haline gelinceye kadar devam edilir. Bu işlem bittikten sonra elde köfte şeklinde verilerek tepsiye dizilir. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]200 derece fırında pembeleşinceye kadar yarım saat pişirilir. Bu arada şerbeti hazırlanır. Fırından çıkarılan ılımış fırma baklavasının üzerine ılık olarak şerbet dökülür. 1 saat beklenir, servis yapılır.[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]CIZDIRMA[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]MALZEME:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Mısır unu 500 gr. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Yağla karışık haşhaş 500 gr. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Su 2 su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Tuz 1 tatlı kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]YAPILIŞI:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Tekneye mısır unu ve tuz konduktan sonra üzerine yavaş yavaş sıcak su dökülerek karıştırılıp hamur haline getirilir. Kenarları normalden yüksek olan bir tepsinin tabanına, yağla karışık sürtülmüş haşhaş sürülür. Üzerine bir kat mısır hamuru, onun üzerine bir kat daha yağlı haşhaş konur ve bu tekrarlanır. Cızdırma' nın kalınlığının en fazla iki parmak olması tercih edilir. Sonra tepsideki malzeme kare şeklinde kesilir ve fırınlanır. Cızdırma ne kadar bol haşhaşlı olursa o kadar iyi olur. Sıcak olarak ve pekmeze batırılarak yenilmelidir.[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]HAŞHAŞLI LOKUM[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]MALZEME:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Kuru veya yaş maya 1 çorba kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Un 6 su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Yoğurt 1 su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Haşhaş ezmesi 1 su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Sıvı yağ 1 çay bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Şeker 1 çorba kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]YAPILIŞI:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Un elenir ve ortası açılır. Bir kapta şeker ve ılık su ile maya kabartılır ve unun ortasına konur. Un ile karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurun üzeri unla kapatılır. Unlar çatladığı zaman üzeri açılır. Yağ, yoğurt ve ılık su ilavesiylee yumuşak bir hamur yapılır. Üzeri sıkıca kapattılarak ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır. Kabarıp mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp tezgah üzerinde hafifçe açılır. Üzerine haşhaş sürülüp rulo şeklinde kaatlanır. Kendi etrafında yuvarlanıp yağlanmış tepsiye konur. Üzerine yağlı haşhaş sürülüp 200 decede ısıtılmış fırında pembe renk alıncaya kadar pişirilir.[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]KEDİKÜLÜMBE[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]MALZEME:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Kuyruk yağı 500 gr. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Kesme şeker 500 gr. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Iç yağı 500 gr. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Yumurta 3 adet [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Margarin Yarım paket [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Karbonat 1 tatlı kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Ayçiçek yağı 2 su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Un Aldığı kadar [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Yumurta 3 adet [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Su 2 su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]YAPILIŞI:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Kesme şekere su ilavesi ile şerbet yapılır. Diğer taraftan kuyruk yağı, iç yağı ayrı ayrı eritilip süzülür ve sıvı yağ, margarin ilave edilerek hepsi karıştırılır. Bu karışımdan bir su bardağı ayrılır. Daha sonra soğuyan şerbet, yağ karışımına ilave edilerek rengi beyazlaşana kadar elle karıştırılır. Elde edilen yağ ve şerbet karışımına kabartma tozu, yumurta ve un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğurulur. Bu hamur bir tarafta bekletilir. Bu hamurun dışını sarmak için bir hamur daha hazırlanır. Bunun için önceden ayrılan yağ karışımının içine 3 yumurta (yumurtaların bir tanesinin akı ayrılır) su ve aldığı kadar un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir. Bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayrılır ve parçalar yemek tabağı büyüklüğünde, 1,5 cm. kalınlığında olacak şekilde oklava ile açılır. Daha önce hazırlanan hazırlanan hamurdan avuç büyüklüğünde parçalar alınır ve elde sıkıştırılır, top haline getirilerek, açılan hamurun ortasına yerleştirilir. Top şeklindeki hamurun yerleştirildiği dıştaki hamurun kenarları büzülerek biraraya getirilir. Ters çevrilerek tepsiye dizilir. Kurabiyelerin üzeri kedi külümbeye özel cımbız ile yer yer sıkıştırılarak, şekil verilir. Bu işlem hem şekil vermek, hem de içteki hamurun güzel pişmesi amacıyla yapılır. 200 dereceye kadar ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişirilir.[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]YALIM PİDESİ[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]MALZEME:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Ekmek hamuru 1 adet [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Beyaz peynir 200 gr. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]YAPILIŞI:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Afyon ekmeği tarifinde anlatıldığı gibi hazırlanan hamur, yumruk büyüklüğünde parçalara bölünür. Bu parçalar, yarım parmak kalınlığından daha ince olacak şekilde yassıltılır. Arasına iç malzemesi olarak peynir konup yarım ay şeklinde kapatılır. Elle bastırılarak inceltilip hafifçe unlanmış bir tepsi içerisine yerleştirilir. 220-240 derecedeki fırında alıt üstü pembeleşene kadar pişirilir.[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]SUCUK[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]YAPILIŞI:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Makinada kıyılan etler 7 türlü baharat katılarak bumbar (bağırsak) içine katılarak gölgede kurutulur.[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]DUVAKLI HİNDİ (ŞEPİTLİ HİNDİ)[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]MALZEME:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Hindi 1 adet [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Tuz 1 çay kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Un 2 su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Su Yeterince [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]YAPILIŞI:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Hindi üzerini örtecek kadar su ilave edilerek haşlanmaya bırakılır. Şepitler için un, tuz ve su karıştırılıp kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, 30-35 cm. çapında şepitler açılır. Sacda yağsız olarak iki tarafı kızartılır. Haşlanan hindinin suyu başka bir tencereye alınır. Kaynamış hindi suyuna şepitler batırılıp tabağa açık şekilde yerleştirilir. Arasına bir parça hindi eti konulup katlanır ve hemen servis yapılır.[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]HAŞHAŞLI BULGUR PİLAVI[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]MALZEME:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Haşhaş 1 su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Tereyağı 1 çorba kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Bulgur 1 su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Tuz 1 tatlı kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Su 3 su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]YAPILIŞI:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]3 bardak su kaynamaya bırakılır. Kaynar kaynamaz içerisine bulgur ve tuz ilave edilir. Bulgur yumuşayıp suyu az kalıncaya kadar ara sıra karıştırarak orta sıcaklıktaki ateşte pişirilir. Haşhaş, pilavın suyu ile sulandırılıp pilava ilave edilir. Bir iki dakika kaynatılıp üzerine kızdırılmış yağ dökülür. Sıcak olarak soğan, maydanoz, marul, domates garnitürü ile servis yapılır.[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]PAÇA (PAÇIK)[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]MALZEME:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Paça eti (Sığır, kuzu eti veya dil paçası) 2 kg. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Tereyağı 1 çorba kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Afyon ekmeği 1 adet [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Tuz 1 tatlı kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Süzme yoğurt 3 çorba kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Sarmısak 5 diş [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]YAPILIŞI:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Paçık (paça) eti, düdüklü tencerede üzerini örtecek kadar su ve bir tatlı kaşığı tuz ilavesiyle iki saat pişirilir. Pişen etlerin kemikleri temizlenir. Afyon ekmeği, küp şeker büyüklüğünde kesilerek servis tabağına döşenir. Ekmekler üzerine paçanın suyu ve eti gezdirilir. Üzerine sarmısaklı yoğurt dökülür. Arzuya göre üzerine kızdırılmış tereyağı dökülebilir.[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]AFYON SALATASI - AFİYAN SALATASI[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]MALZEME:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Taze afyon (afiyan) 1 kg. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Limon 1 adet [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]İri domates 2 adet [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Tuz 1 tatlı kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Yeşil soğan 250 gr.[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Zeytinyağı 2 çorba kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Maydanoz 1 demet [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]YAPILIŞI:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Bütün sebzeler bol su ile iyice yıkanır. Afyon (afiyan), yeşil soğan, domates ve maydanoz ince ince doğranır. Doğranan sebzeler bir kap içerisinde karıştırılır. Başka bir kap içerisinde limon suyu, tuz ve zeytinyağı, çatal ile iyice karıştırılıp beyazlatılır. Hazırlanan sos, salata servis yapılcağı zaman üzerine gezdirilir ve karıştırılır.[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]DÜĞÜLÜ YAPRAK SARMASI[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]MALZEME:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Salamura yaprak 500 gr. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Sıvı yağ Yarım çay bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Orta yağlı kıyma 500 gr. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Maydanoz Yarım demet [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Soğan 2 adet [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Tuz 1 çay kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Düğü (ince bulgur) 2 su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Karabiber 1 çay kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Domates salçası 1 çorba kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]YAPILIŞI:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, düğü ve ince kıyılmış maydanoz ilavesiyle iyice yoğurulur. Kıymanın yumuşak olması için biraz su ilave edilir. Yapraklar taze ise haşlanır. Salamura ise tuzunun giderilmesi için sıcak suda birkaç dakika bekletilir. Hazırlanan iç, bağ yapraklarıyla sarılır. Dolmalar tencereye yerleştirilir. Üzerine dağılmalarını önlemek için bir tabak kapatılır. Yağ, salça ve dolmaların üzerine çıkmayacak kadar su ilave edilir ve pişirilir.[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]İLİBADA DOLMASI[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]MALZEME:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Labada 1,5 kg. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Sıvı yağ Yarım su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Düğü (ince bulgur) 1 su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Salça 1 çorba kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Göce (ince bulgur) 1 su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Süzme yoğurt 2 çorba kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Un 2 çorba kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Kuru nane 1 tatlı kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Soğan 2 orta boy [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Kırmızıbiber 1 tatlı kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Sarmısak 2-3 diş [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Tuz 1 tatlı kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]YAPILIŞI:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Düğü, çekilmiş göce ile karıştırılır. Yarım su bardağı sıvı yağın birazı tencereye konulur ve içine ince doğranmış soğan ilave edilir. Pembeleşinceye kadar kavrulur. Un ilave edilir. Kavrulan soğanlara düğü ve çekilmiş göce karışımı eklenir ve az miktarda su ile pişirilir. Tuz, kuru nane ve kırmızıbiber ilave edilir. Labada hafif haşlanır. Hazırlanan harç, labada ile muska şekli verilerek sarılır, tencereye dizilir ve üzerine su ilave edilip pişirilir. Tavada kızdırılan yağa salça konularak, içine nane ve kırmızıbiber katılır. Pişen dolmanın üzerine önce sarmısaklı yoğurt, daha sonra hazırlanan sos dökülerek servis edilir.[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]MAYDANOZ MUSAKKA[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]MALZEME:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Maydanoz 500 gr. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Yağ 3-4 çorba kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Kıyma 250 gr. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Haşlanmış kabukları soyulmuş nohut 6-7 çorba kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Salça 1 çorba kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Su 1 su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Soğan 1 orta boy [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Tuz 1 tatlı kaşığı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]YAPILIŞI:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Maydanozlar ayıklanıp iyice yıkandıktan sonra, irice kıyılarak bir tencereye konulur. Üzerine, haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohut yayılır. Ayrı bir yerde kıyma, yağ ve soğan ilavesiyle kavrulur. Hazırlanan yayılarak eklenir. Sulandırılmış salça ve yeterince su katılarak pişmeye bırakılır.[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]GÜLLAÇ[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]MALZEME:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Güllaç 6 yaprak [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Su 3 su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Süt 3 su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Dövülmüş ceviz veya fındık içi 1 çay bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Toz şeker 3 su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Kaymak [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]YAPILIŞI:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Süt pişirildikten sonra şeker katılır. Üç bardak su ilavesiyle karışım hazırlanır. Diğer tarafta kaymakla ceviz iyice karıştırılarak macun haline getirilir. Güllaçlar makasla ikiye bölünür. Bölünen güllaçların bir tanesi tepsiye konularak üzerine hazırlanan su ve süt karışımından üç kepçe ılık olarak dökülür. İçine, hazırlanan zeytinyağlı sarma biçiminde sarılır. Bu işlem bütün güllaçlara yapılarak hepsi bir tepsiye sıralanır. Artan su ve süt karışımı üzerine dökülerek çok kısık ateşte tepsiyi çevire çevire bir taşım kaynatılır. Ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakılır. Soğuduktan sonra nar taneleriyle süslenerek servis edilebilir.[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]KAYMAKLI EKMEK KADAYIFI[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]MALZEME:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Hazır ekmek kadayıfı 1 adet [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Limon suyu Yarım adet [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Toz şeker 3,5 kg. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Kaymak Yeterince [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Su 3 lt. [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]YAPILIŞI:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Ön hazırlık olarak şeker, limon suyu ve su kaynatılarak şerbet hazırlanır. Diğer tarafta, ekmek kadayıfı, pişirme tepsisinin içinde 10-15 dakika ılık su ile ıslatılır ve kabarması sağlanır. Suyu süzülen ekmek kadayıfı ocağa konur. Üzerine, hazırlanan sıcak şerbet dökülür. Pişirme işlemi devam ederken, kadayıf ile tepsinin kenarı arasında biriken şerbet, kepçe yardımı ile kadayıfın üzerinde gezdirilir. Bu işlem, kadayıf şerbetin tamamını çekinceye kadar devam eder. Ekmek kadayıfı ters çevrilerek pişirilidiği tepsiden daha küçük bir tepsiye alınır. Soğumaya bırakılır.soğuyunca üzerine kaymak konularak servis yapılır.[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]KAYMAKLI ELMA TATLISI - ELMASİYE[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]MALZEME:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Elma 6 adet [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Kaymak [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Su 3 su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Şeker 1 su bardağı [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]YAPILIŞI:[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Elmaların kabukları soyularak, ikiye bölmeden her iki tarafı da delik olacak şekilde ortası çıkarılır. Su ve şeker kaynatılarak şerbet hazırlanır. Hazırlanan elmalar kaynayan şerbete atılır ve yumuşayıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra bir kevgir yardımıyla suyu süzülerek, üzerinin kızarması için 10 dakika fırınlanır. Soğuduktan sonra içlerine kaymak doldurularak servis yapılır.[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Nohutlu Afyon Musakkası[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Malzemeler : [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]3 patlıcan [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]1 kase haşlanmış nohut [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]150 gr.kıyma [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]3 biber [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]3 domates [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]tuz,karabiber [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]su[/COLOR][/B] [B][COLOR=black]Hazırlanışı : [/COLOR][/B] [B][COLOR=black]İlk olarak patlıcanlar halka halka doğranarak hafif kızartılır. Diğer taraftan kıyma yağda kavrulur. Bir süre sonra 2 domates, 2 biber doğranarak eklenir, yemeği pişirecek kadar su ilave edilerek pişrilir. Patlıcanlar fırın kabının altına yayılır. Üzerine haşlanmış nohut ve hazırlanan kıymalı harç yayılır. Ayrılmış olan domates ve biber üzerine konularak pişirilir. İnce doğranmış maydanoz ile servis yapılır.[/COLOR][/B] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
Ege Bölgesi
Afyonkarahisar
Afyon'dan yemek tarifleri
Üst
Alt