Ağız Kokusu Tedavisi

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
Ağız KokusuTÜrkiye'de her 4 kişiden 3 kişinin ağız kokusu problemi olduğunu biliyormuydunuz.

Ağız Kokusu Nedir?

Ağız kokusu halitozis, oral malodor, foetor exore,foetor oris, bad breath olarak da adlandırılmıştır.

Bu durumla ilgili eski kültürlerden bilgi ve yazılı referanslar elimize ulaşmıştır. Talmud (İbranilerin kanun kitabı)’tan açık bir örnek olarak günümüzden iki bin yıldan fazla bir zaman önce eşlerden herhangi birinde ağız kokusu olması resmi olarak evliliğin sona ermesine sebep teşkil ediyordu.

Halitozis (Ağız Kokusu, Nefes Kokusu), ağız veya ağız dışı olsun, kaynağına bakılmaksızın hoş olmayan nefes kokusunu tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir.

Örneğin burun yoluyla çıkarılan hava halitozise dahildir. Oral malodor ise özellikle ağız boşluğundan çıkan kokuyu tanımlamak için kullanılmıştır. Halitozis toplumun büyük kesimini etkilemekte ve etkilenen kişilerde önemli sosyal ve psikolojik sıkıntılara neden olmaktadır.

Kuzey Amerika halkının %50’sinden fazlasının halitozisten şikayetçi olduğu tahmin edilmektedir.Çağdaş toplumlarda insanların birbirleri ile olan ilişkileri önemli olduğu için gelişmiş ülkelerdeki insanlar bu probleme daha çok dikkat etmektedirler. Telefonla yapılan bir ankette ABD’de yaşayan erkeklerin %50’si, kadınların %60’ı ‘nefes rahatlatıcı’ ürünlerden kullandıklarını söylemişlerdir.

Ülkemizde bu istatistikler çok daha yukarıdadır.

Ağız Kokusu Nasıl Anlaşılır?

Ağız kokusunun ilk teşhisi hasta ve hasta yakınları tarafından konulur. Doktorlara ağız kokusu şikayeti ile başvuran hastalarda her zaman ağızkokusu olduğu anlamına gelmemelidir.

Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir?

Ağız kokusunun en büyük nedeni ağız içinden kaynaklanan ve ağzı kokusuna neden olan problemlerdir.

Bu problemlerin ortak özelliği ağızda temizlenemeyen bölgeler oluşturması ve bu bölgelerde biriken besin artıklarının bakteriler tarafından parçalanması sonucu oluşan sülfür ( Kükürt ) içeren gazların ortaya çıkmasıdır.

Ağızda en çok taşkın dolgular ve hatalı yapılan protezler ( kron , porselen köprü , dental implant üst yapıları ) besin birikimine neden olur.


Bir çok gıda ve içecekler özellikle sarımsak ve soğan geçici ağız kokusu yapabilir.

Sindirim sonucunda sistemik dolaşıma geçen gıda komponentleri (örneğin sarımsakta bulunan allyl sulphide) akciğerdeki kan-hava
değişimi yoluyla ağızda kokuya sebep olurlar. Sigara ve bazen içki ile ağız kuruluğuna yol açan antikolinerjikler, antidepresanlar, diüretikler, antiparkinson ve kemoterapötik ajanlar da ağız kokusuna sebep olabilir. Diyabetik ketoasidoz ve ciddi böbrek veya karaciğer
disfonksiyonu da nadir sebeplerdir. Hatalı restorasyonlar (taşkın restorasyonlar, sızdıran kronlar) ve gıda birikim alanları da ağız kokusu
sebepleridir.

Bir çok vitamin ve mineral eksikliği örneğin A vitamini, B12 vitamini, demir veya çinko eksikliği ağızda kurumayla birlikte mukozada fissürleşmeye yol açar ki bu da gıda ve doku artıklarının tutunmasına dolayısıyla halitozise katkıda bulunur.

Neden Sabahları Ağızımız Daha Çok Kokar?

Gece uykusundan sonra görülen durum ‘morning breath’ olarak bilinir. Uyku sırasında tükrük akışının azalması kötü koku çıkmasından sorumlu olan ağız bakterilerinin sayılarını ve aktivitelerini arttırır. Hareketsiz kalan ağızda gıda artıklarından oluşan sülfür (kükürt ) içeren gazlarda artış olur. Sabahları , tüm gece boyunca oluşan gazların birikimi ile hissedilir derecede ağız kokusu oluşur.

Ağız kokusu teşhisi

Tedavinin ilk aşaması ağız kokusu teşhisi koymakla başlar. Hekimlere ağız kokusu şikayeti ile başvuran hastaların bir bölümünde gerçek bir ağız kokusu gözlenmemektedir. Bu duruma klinikte pseudo-halitozis ( gerçek olamayan ağız kokusu ) denilmektedir.

Gerçek ağız kokusu varlığını ve derecesini belirlemek için birçok yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin en yaygını Halitometer denen bir alettir. Bu alet ağızda Volatil sülfür bileşiklerini ölçerek değerlendirme yapmaktadır.

Ağız Kokusu Tedavisi

Ağız kokusu şikayetlerinde genelde tedavi semptomatiktir. Yani ağız kokusuna neden olan etmenlerin ve nedenlerin ortadan kaldırılmasına yöneliktir.

Ağız Kokusu Önlemek İçin Ürünler

Genelde ağız kokusu önleyici olarak ağız kokusu giderici çzel gargaralar ve sakızlar mevcuttur.
 

Murat Aydın

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
12 Ocak 2016
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Merhaba
Yazının bazı kısımları bana ait olabilir. Bir bilgiyi kaynağından kopyalarken, veya değiştirerek faydalanıp alırken, altına sahibinin ismini yazmak daima etik bakımdan faydalıdır.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Merhaba
Aşağıdaki yazının bazı kısımları bana ait olabilir. Bir bilgiyi kaynağından kopyalarken, veya değiştirerek faydalanıp alırken, altına sahibinin ismini yazmak daima etik bakımdan faydalıdır.
Merhaba kardeşim, yazıyı paylaşan arkadaşımız artık foruma gelmiyor. O nedenle kaynağını bilmiyoruz. Muhtemelen internet ortamından bir siteden. Ancak siz yazının hangi bölümlerinin size ait olduğunu ve sitenizdeki linkini verirseniz o bölümleri silebilir veya kaynak link ekleyebiliriz.
 
Üst Alt