Anamur'un Ören yeri Titiopolis

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Titiopolis (Anamur)

00492924.jpg

Anamur’un batısında Kalınören Köyü üzerinde 5.km de sağda köy içinde ve kuzeyindeki hakim tepeler üzerinde çok geniş bir alana yayılan Kalınören Köyü kalıntılarının bulunmaktadır.
George E. Bean ve Terence Bruce Mitford, 1964-1968 yılları arasında Kilikya’da yaptıkları incelemeleri sonucunda hazırladıkları Batı Kilikya’da bulunan antik yerleri gösteren haritalar da bugünkü Kalınören Köyünün yerini TITIOPOLIS olarak işaretledikleri anlaşılmıştır.

Ören yeri içerisinde Helenistik
, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar yer almaktadır. Titiopolis, antik çağlarda Anemurium’a bağlı olmayan bir site konumunda idi. Antik kentte günümüze gelemeyen bouleuterion, nimfeun, odeon, tiyatro gibi yapıların bugünkü köy yerleşiminin altında kaldığı sanılmaktadır.

Kenti düzenli olarak çeviren sur duvarları kabaca yontulmuş irili ufaklı çok köşeli taşlardan yapılmıştır.


00492929.jpg

Bahçeler içerisindeki mozaik tabanlı mekânların işlevlerinin ne olduğu anlaşılamamaktadır. Tepelere doğru çıkıldıkça ilk yapı olan hamamın bir gymnasium yapısı olduğu sanılmaktadır. Hamamın batısında narteksi belirgin üç sahınlı bazilika yer alır.
Yapıda sintronon basamakları vardır. Apsisin sağ sağında ve solunda diakonion odaları yer alır. Bu odalar apsisin arkasında revakla desteklenmiş çok amaçlı bazilika tipini göstermektedir.

Köy yerleşmesinin kuzeyinde
, surlarla çevrili akropol kalıntıları içerisinde bazilika, hamam ve nekropol sahalarının bulunuşu buranın bir şehir gereksinimine yanıt verecek biçimde ele alındığını göstermektedir.

Yukarı şehirde bulunan batı ve doğu bazilikaları tamamen tahrip olmuştur. Yapıların zeminleri gri ve beyaz renkli mozaiklerle geometrik bitkisel bezemelerle süslenmiştir.


Dinî yapıların doğusunda görkemli mezarların bulunduğu nekropol alanı yer alır. Buradaki kesme taştan
, iki katlı tonozlu mezarların yüceltilmiş birkaç ayrıcalıklı kişinin anıtsal mezarlarıdır.

00492933.jpg

Akropol’ün doğu yamacında kapakları templum in antis tarzında gri renkli sert taştan dikdörtgen formunda oyularak yapılmış sarkofaj’ın cephesinde; kanatlarını açmış kartal figürü, yanlarında girlandları taşıyan bukranion ve medusa başları görülmektedir. Bu lahitin hemen yanındaki lahtin ön yüzünde, elinde asa tutan sehpa üzerinde oturan erkek figürü bulunmaktadır.

Kalınören’deki ilginç yapılardan biri de akropolün kuzey ucunda yer alan tonoz örtülü üç ayrı mekanlı tylos tipli hamamdır. Hamamın su gereksinimi ise
, 20 m. ilerdeki nimfeumdan sağlanıyordu
 
Üst Alt