Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
İç Anadaolu Bölgesi
Ankara
Ankara'nın yöresel yemekleri, ankara'ya gidince neler yenir?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="ceylannur" data-source="post: 25395" data-attributes="member: 1208"><p><strong>ANKARA'NIN YÖRESEL YEMEKLERİ, ANKARA'YA GİDİNCE NELER YENİR?</strong></p><p></p><p>Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirir. Bir tarafta ocak ve tandır, bir tarafta kışlık erzakın muhafaza edildiği kiler bulunurdu. Ankara yemekleri oldukça çeşitlidir. Çorbalar; aş, dutmaç, keşkek, miyane, sütlü, tarhana ve toyga çorbaları, et yemekleri; Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavuması, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyel, siper, pilavlar; bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıt pıt pilavı, dolmalar; efelek dolması, mantı, şirden dolması (humbar), yalancı dolma, börekler- çörekler; alt-üst böreği, ay böreği, bohça, entekke böreği, hamman, kaha, kol böreği, papaç, Pazar böreği, tandır böreği ve yalkı yemeklerden bazılarıdır.</p><p></p><p><strong>GELENEKSEL ANKARA MUTFAĞI</strong></p><p></p><p>Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirirdi. Bir tarafta ocak ve tandır, bir tarafta kışlık erzakın muhafaza edildiği kiler bulunurdu. Kilerler genellikle iki katlı olur ve yukarı kısmına mü-sandere denirdi. Mutfağın bir kenarına odun istif edilirdi. Yemekler yere serilen sofralarda yenir, önce büyükler, sonra ev halkı otururdu.</p><p><strong>Ankara Yemekleri:</strong></p><p><strong>- Çorbalar:</strong> Aş çorbası, dutmaç, keşkek çorbası, miyane çorbası, sütlü çorba, tarhana çorbası, toyga çorbası</p><p><strong>- Et Yemekleri:</strong> Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavurması, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyel, siyer.</p><p><strong>- Pilavlar:</strong> Bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıtpıt pilavı.</p><p><strong>- Köfteler:</strong> Kadınbudu köfte, mucirim köftesi, yumurtalı köfte, tohma, tiritli köfte.</p><p><strong>- Dolmalar:</strong> Efelek dolması, mantı, şirden dolması (bumbar), yalancı dolma, yaprak dolması.</p><p><strong>- Börekler - Çörekler:</strong> Altüst böreği, ay böreği, bohça böreği, entekke böreği, hamman, kana, kol böreği, papaç, pazar böreği, tandır böreği, yalkı.</p><p><strong>- Yemekler:</strong> Carcıran, bici aşı, çılbır, çırpma, göçe, göter, kaile, keşkek yemeği, köremez, mıhlama, omaç, papara, saz, tamtak tiridi, topaç.</p><p><strong>- Hamur İşi Yemekler: </strong>Bazlama, cızlama, gözleme, nevizme, öllüğün körü, su böreği.</p><p><strong>-</strong></p><p><strong>Tatlılar - Kompostolar:</strong> Ayva boranası, baklava, bırtlak, daşlak, ekir, fıslak, höşmerim, kabak tatlısı, karga beyni, kar helvası, kaygana, köyter, omaç, perçem, saraylı, tiltil helvası, tuhafiye, zerdali boranası, zerdali hoşafı.</p><p><strong>- Ekmekler:</strong> Bazlamacın, bezdirme, gizleme, çerpit, ebem ekmeği, kartalaç, kömbe, kete, saçkıran, şerit, yarımca.</p><p></p><p><strong>Ankara Simidi (Kızılay Simidi)</strong></p><p>Koyu renki bol susamlı bir simittir fırından çıktıktan 1-2 saat içinde tüketmek gerekir. Nice ustalar uğraştı ama bu simit Ankara dışında hiç bir şehirde yapılamadı.</p><p></p><p><strong>Ankara Balı</strong></p><p>Ankara'lı arıların yaptığı bir bal olup çok açık renktedir. Sadece Atatürk Orman Çiftliği tarafından sınırlı sayıda üretilmektedir. Ankara dışında bulunamaktadır.</p><p></p><p><strong>Ankara Armudu</strong></p><p>Elma görünümünde ve koyu yeşil renkte olup nesli tükenmektedir. Bu armudun fidanını başka yere diktiğinizde ağaç armut vermekte ama armut Ankara armuduna benzememektedir. Bu armudu ve fidanını Atatürk Orman Çiftliği sınırlı sayıda üreterek satışa sunmaktadır.</p><p></p><p><strong>Yuva Kavunu</strong></p><p>Ankara'nın yuva beldesinde yetişir, top gibi yuvarlak, ince kabuklu ve kokuludur, bu kavuna şemen de derler, çekirdeklerini alıp Ankara dışında bir yerde ektiğiniz zaman tadı ve kokusu kaçmaktadır.</p><p></p><p><strong>Ankara Döneri</strong></p><p>Her ne kadar Bursa'lılar üstüne sos dökerek İskender diye patent alsalar da anavatanı kesinlikle Ankara'dır. Ankara dışında her yerde hatta yurt dışında bile döner yapılmaktadırlar, ama hiç biri Ankara döneri olamamaktadır. Çünkü Ankara dönerinin içinde etten başka bir şey olmaz.</p><p></p><p><strong>Ayaş Dudu</strong></p><p>Her biri bir parmak kadar iri bal gibi tadıyla Ayaş dudu yerinde yenmeli. Paket yapıp götürürseniz tadı bozulur.</p><p></p><p><strong>Beypazarı Kurusu</strong></p><p>Terayağlı ve odun fırınında pişen bir tür galetadır. Kurunun kıvamı Ankara dışında hiç bir atmosferde tutturulamaktadır.</p><p></p><p><strong>Ankara Tavası</strong></p><p>Kızılcahamam pirincinden yapılan pilavla, kekik yemiş koyunların etinden yapılan nefis bir karışım, Türkiye'nin hiç bir yerinde bulamazsınız.</p><p></p><p><strong>Beypazarı Havucu</strong></p><p>Türkiye havucunun %80'ini tek başına karşılar. Küçük ve bol suludur. Diğer türler gibi odun gibi değildir. Dişi ve çeneyi yormaz.</p><p></p><p><strong>Çubuk Turşusu</strong></p><p>Turşu Dünya'nın heryerinde yapılır ama Çubuk turşusu farklıdır. Dayanıklı ve lezzetlidir, suyu bulanıktır ama tek başına ziyafettir.</p><p></p><p><strong>Kazan Kavurması</strong></p><p>Kazan dağlarında kekik yemiş danalardan yapılan katıksız bir kavurmadır, olağanüstü lezzetlidir.</p><p></p><p><strong>Mutfak Malzemeleri:</strong></p><p><strong>Aşhane - ayşene:</strong> Mutfak</p><p><strong>Bağa: </strong>İki kuplu bir çeşit kahve tepsisi</p><p><strong>Bandil:</strong> Küçük testi</p><p><strong>Bardak:</strong> Toprak testi</p><p><strong>Beden:</strong> Bakır sahan,</p><p><strong>Bodiç:</strong> Küçük testi,</p><p><strong>Boduç:</strong> Fıçı,</p><p><strong>Boğ:</strong> Sofra bezi,</p><p><strong>Bulgulu senek: </strong>Toprak testi,</p><p><strong>Caba:</strong> Toprak tencere,</p><p><strong>Cağa: </strong>Deri ve bezden yapılan büyük torba,</p><p><strong>Çatura:</strong> Ağaç su tepsisi,</p><p><strong>Çente:</strong> Çinko sahan ve tas kapağı,</p><p><strong>Çork:</strong> Ocak,</p><p><strong>Çalpak - hatun:</strong> Büyük yayık</p><p><strong>Çamçak:</strong> Ağaç su kabı,</p><p><strong>Çapçak:</strong> Tahta masrafa,</p><p><strong>Çekkel:</strong> Küçük nacak,</p><p><strong>Çomça: </strong>Büyük ağaç kepçe,</p><p><strong>Çömçü:</strong> toprak ibrik,</p><p><strong>Dövce:</strong> Hava,</p><p><strong>Eğri:</strong> Bıçak,</p><p><strong>Eyseren işiran:</strong> Hamur kazıma aleti,</p><p><strong>Enge:</strong> Küçük bıçak</p><p><strong>Ersin:</strong> Demir hamur kazıma aleti,</p><p><strong>Gelder:</strong> Ağaçtan su, yoğurt ya da yağ kabı,</p><p><strong>Gırgırı:</strong> Ağzı dar testi,</p><p><strong>Gölek:</strong> Yağ kutusu,</p><p><strong>Haranı:</strong> İki kulplu küçük kazan,</p><p><strong>Hereni:</strong> Büyük tencere,</p><p><strong>İliştir:</strong> Kevgir,</p><p><strong>Kaşıkla:</strong> Kaşık sepeti,</p><p><strong>Miren:</strong> Küçük testi,</p><p><strong>Mengel:</strong> Bakraç,</p><p><strong>Oklaç-oklağaç:</strong> Oklava,</p><p><strong>Pişirgeç:</strong> Tahtadan yufka çevirme aleti,</p><p><strong>Sergen:</strong> Tavanlara yakın konulan raf,</p><p><strong>Susak:</strong> Ağaç maşrapa,</p><p><strong>Sapsak:</strong> Bakır, teneke, çini, çinkodan yapılmış su kabı,</p><p><strong>Sitil: </strong>Bakırdan saplı şekerlik,</p><p><strong>Tahar:</strong> Ağzı geniş kulpsuz kap,</p><p><strong>Tandır:</strong> Küçükfırın,</p><p><strong>Terek:</strong> Raf,</p><p><strong>Tıngır:</strong> Tepsi,</p><p><strong>Yangı:</strong> Kulplu küçük kap,</p><p><strong>Yaslahaç:</strong> Hamur açma tahtası.</p><p><strong>Yunak:</strong> İçinde birşey yıkanan kap,</p><p></p><p><span style="color: rgb(184, 49, 47)"><em><strong><u>Ankara'nın yöresel lezzetlerinin tarifleri için Altttaki bölümlere bakınız</u></strong></em></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ceylannur, post: 25395, member: 1208"] [B]ANKARA'NIN YÖRESEL YEMEKLERİ, ANKARA'YA GİDİNCE NELER YENİR?[/B] Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirir. Bir tarafta ocak ve tandır, bir tarafta kışlık erzakın muhafaza edildiği kiler bulunurdu. Ankara yemekleri oldukça çeşitlidir. Çorbalar; aş, dutmaç, keşkek, miyane, sütlü, tarhana ve toyga çorbaları, et yemekleri; Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavuması, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyel, siper, pilavlar; bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıt pıt pilavı, dolmalar; efelek dolması, mantı, şirden dolması (humbar), yalancı dolma, börekler- çörekler; alt-üst böreği, ay böreği, bohça, entekke böreği, hamman, kaha, kol böreği, papaç, Pazar böreği, tandır böreği ve yalkı yemeklerden bazılarıdır. [B]GELENEKSEL ANKARA MUTFAĞI[/B] Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirirdi. Bir tarafta ocak ve tandır, bir tarafta kışlık erzakın muhafaza edildiği kiler bulunurdu. Kilerler genellikle iki katlı olur ve yukarı kısmına mü-sandere denirdi. Mutfağın bir kenarına odun istif edilirdi. Yemekler yere serilen sofralarda yenir, önce büyükler, sonra ev halkı otururdu. [B]Ankara Yemekleri: - Çorbalar:[/B] Aş çorbası, dutmaç, keşkek çorbası, miyane çorbası, sütlü çorba, tarhana çorbası, toyga çorbası [B]- Et Yemekleri:[/B] Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavurması, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyel, siyer. [B]- Pilavlar:[/B] Bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıtpıt pilavı. [B]- Köfteler:[/B] Kadınbudu köfte, mucirim köftesi, yumurtalı köfte, tohma, tiritli köfte. [B]- Dolmalar:[/B] Efelek dolması, mantı, şirden dolması (bumbar), yalancı dolma, yaprak dolması. [B]- Börekler - Çörekler:[/B] Altüst böreği, ay böreği, bohça böreği, entekke böreği, hamman, kana, kol böreği, papaç, pazar böreği, tandır böreği, yalkı. [B]- Yemekler:[/B] Carcıran, bici aşı, çılbır, çırpma, göçe, göter, kaile, keşkek yemeği, köremez, mıhlama, omaç, papara, saz, tamtak tiridi, topaç. [B]- Hamur İşi Yemekler: [/B]Bazlama, cızlama, gözleme, nevizme, öllüğün körü, su böreği. [B]- Tatlılar - Kompostolar:[/B] Ayva boranası, baklava, bırtlak, daşlak, ekir, fıslak, höşmerim, kabak tatlısı, karga beyni, kar helvası, kaygana, köyter, omaç, perçem, saraylı, tiltil helvası, tuhafiye, zerdali boranası, zerdali hoşafı. [B]- Ekmekler:[/B] Bazlamacın, bezdirme, gizleme, çerpit, ebem ekmeği, kartalaç, kömbe, kete, saçkıran, şerit, yarımca. [B]Ankara Simidi (Kızılay Simidi)[/B] Koyu renki bol susamlı bir simittir fırından çıktıktan 1-2 saat içinde tüketmek gerekir. Nice ustalar uğraştı ama bu simit Ankara dışında hiç bir şehirde yapılamadı. [B]Ankara Balı[/B] Ankara'lı arıların yaptığı bir bal olup çok açık renktedir. Sadece Atatürk Orman Çiftliği tarafından sınırlı sayıda üretilmektedir. Ankara dışında bulunamaktadır. [B]Ankara Armudu[/B] Elma görünümünde ve koyu yeşil renkte olup nesli tükenmektedir. Bu armudun fidanını başka yere diktiğinizde ağaç armut vermekte ama armut Ankara armuduna benzememektedir. Bu armudu ve fidanını Atatürk Orman Çiftliği sınırlı sayıda üreterek satışa sunmaktadır. [B]Yuva Kavunu[/B] Ankara'nın yuva beldesinde yetişir, top gibi yuvarlak, ince kabuklu ve kokuludur, bu kavuna şemen de derler, çekirdeklerini alıp Ankara dışında bir yerde ektiğiniz zaman tadı ve kokusu kaçmaktadır. [B]Ankara Döneri[/B] Her ne kadar Bursa'lılar üstüne sos dökerek İskender diye patent alsalar da anavatanı kesinlikle Ankara'dır. Ankara dışında her yerde hatta yurt dışında bile döner yapılmaktadırlar, ama hiç biri Ankara döneri olamamaktadır. Çünkü Ankara dönerinin içinde etten başka bir şey olmaz. [B]Ayaş Dudu[/B] Her biri bir parmak kadar iri bal gibi tadıyla Ayaş dudu yerinde yenmeli. Paket yapıp götürürseniz tadı bozulur. [B]Beypazarı Kurusu[/B] Terayağlı ve odun fırınında pişen bir tür galetadır. Kurunun kıvamı Ankara dışında hiç bir atmosferde tutturulamaktadır. [B]Ankara Tavası[/B] Kızılcahamam pirincinden yapılan pilavla, kekik yemiş koyunların etinden yapılan nefis bir karışım, Türkiye'nin hiç bir yerinde bulamazsınız. [B]Beypazarı Havucu[/B] Türkiye havucunun %80'ini tek başına karşılar. Küçük ve bol suludur. Diğer türler gibi odun gibi değildir. Dişi ve çeneyi yormaz. [B]Çubuk Turşusu[/B] Turşu Dünya'nın heryerinde yapılır ama Çubuk turşusu farklıdır. Dayanıklı ve lezzetlidir, suyu bulanıktır ama tek başına ziyafettir. [B]Kazan Kavurması[/B] Kazan dağlarında kekik yemiş danalardan yapılan katıksız bir kavurmadır, olağanüstü lezzetlidir. [B]Mutfak Malzemeleri: Aşhane - ayşene:[/B] Mutfak [B]Bağa: [/B]İki kuplu bir çeşit kahve tepsisi [B]Bandil:[/B] Küçük testi [B]Bardak:[/B] Toprak testi [B]Beden:[/B] Bakır sahan, [B]Bodiç:[/B] Küçük testi, [B]Boduç:[/B] Fıçı, [B]Boğ:[/B] Sofra bezi, [B]Bulgulu senek: [/B]Toprak testi, [B]Caba:[/B] Toprak tencere, [B]Cağa: [/B]Deri ve bezden yapılan büyük torba, [B]Çatura:[/B] Ağaç su tepsisi, [B]Çente:[/B] Çinko sahan ve tas kapağı, [B]Çork:[/B] Ocak, [B]Çalpak - hatun:[/B] Büyük yayık [B]Çamçak:[/B] Ağaç su kabı, [B]Çapçak:[/B] Tahta masrafa, [B]Çekkel:[/B] Küçük nacak, [B]Çomça: [/B]Büyük ağaç kepçe, [B]Çömçü:[/B] toprak ibrik, [B]Dövce:[/B] Hava, [B]Eğri:[/B] Bıçak, [B]Eyseren işiran:[/B] Hamur kazıma aleti, [B]Enge:[/B] Küçük bıçak [B]Ersin:[/B] Demir hamur kazıma aleti, [B]Gelder:[/B] Ağaçtan su, yoğurt ya da yağ kabı, [B]Gırgırı:[/B] Ağzı dar testi, [B]Gölek:[/B] Yağ kutusu, [B]Haranı:[/B] İki kulplu küçük kazan, [B]Hereni:[/B] Büyük tencere, [B]İliştir:[/B] Kevgir, [B]Kaşıkla:[/B] Kaşık sepeti, [B]Miren:[/B] Küçük testi, [B]Mengel:[/B] Bakraç, [B]Oklaç-oklağaç:[/B] Oklava, [B]Pişirgeç:[/B] Tahtadan yufka çevirme aleti, [B]Sergen:[/B] Tavanlara yakın konulan raf, [B]Susak:[/B] Ağaç maşrapa, [B]Sapsak:[/B] Bakır, teneke, çini, çinkodan yapılmış su kabı, [B]Sitil: [/B]Bakırdan saplı şekerlik, [B]Tahar:[/B] Ağzı geniş kulpsuz kap, [B]Tandır:[/B] Küçükfırın, [B]Terek:[/B] Raf, [B]Tıngır:[/B] Tepsi, [B]Yangı:[/B] Kulplu küçük kap, [B]Yaslahaç:[/B] Hamur açma tahtası. [B]Yunak:[/B] İçinde birşey yıkanan kap, [COLOR=rgb(184, 49, 47)][I][B][U]Ankara'nın yöresel lezzetlerinin tarifleri için Altttaki bölümlere bakınız[/U][/B][/I][/COLOR] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
İç Anadaolu Bölgesi
Ankara
Ankara'nın yöresel yemekleri, ankara'ya gidince neler yenir?
Üst
Alt