Anneler Günü yabancı âdeti midir?

Elifgül

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
islam, senenin tek gününü değil,
hayatın tüm günlerini
Anneler Günü olarak ilan eder.

annelergulu.jpg

Senenin tek gününü Anneler Günü ilan etmek belki bir yabancı âdetidir. Ama tümüyle de islam’a aykırı düşen bir yabancı âdeti de değildir. Belki, eksik bir âdettir.

Çünkü islam , senenin tek gününü değil belki hayatın tüm günlerini Anneler Günü olarak ilan eder. Bu itibarla, dışarıdan gelen her şeyi yabancıdan geldiği gerekçesiyle hemen reddetmek yerine, ıslam’a uygun olup olmadığını incelemek, uygun yanı varsa almak, yoksa uygun hale getirerek düzeltip ıslah etmek gerekir diye düşünmek yanlış olmasa gerektir.

Anneler Günü , çocuğun yaş günü, hanımla beyin evlilik yıldönümü... gibi daha ziyade dışarıdan gelme yabancı âdetler, aslında iyiliklere vesile yapılabilecek âdetlerdir. Bunların içeriğini ıslam’a göre düzenleyip uygulamakta mahzur olmaz...

Mesela Anneler Günü’nde annelerin elleri öpülüyor , yaşlıların gönülleri alınarak memnun kılınıyorsa.. yaş gününde çocukların sevinecekleri bir doğum günü toplantısıyla arkadaşlarıyla mutlu olmaları sağlanıyorsa, evlilik yıldönümünde taraflar geçmişi bir daha hatırlıyor, aradaki sevgi, saygıyı yenileme imkanı buluyor, komşular bu vesilelerle bir araya gelerek kaynaşmalar söz konusu oluyorsa.. neden bunlar yabancılara aittir denerek hemen reddetme mecburiyeti duyulsun?

islamî hayat zevksiz , neşesiz ve eğlencesiz değildir. Sınırı aşmamak, ölçüyü taşmamak, israfa ve harama girmemek şartıyla ıslamî hayatın da zevki, eğlencesi ve neşeli toplantıları olacaktır elbette.

Nitekim Efendimiz (sas) Hazretleri’nin doğumunu senelerdir kutluyoruz. Bu vesile ile toplantılar yapıyor , hayırlara vesile kılıyoruz. Kimse de ıslam’da doğum günü kutlaması yoktur demiyor. Çünkü harama değil hayra vesile kılınıyor, günah değil sevaplar işleniyor...

Bazılarındaki gibi yabancılardan gelen her şeyi hemen sahiplenmek nasıl yanlışsa , hemen karşı olmak da öyle yanlıştır. Doğru olanı, önce bir incelemek, faydalı olanı almak, zararlı olana karşı olmak... islam’ın bize makul telkini budur. Bu konuda Efendimiz’den (sas) fevkalade değerli ve düşündürücü muhteşem bir hatıra bize ışık tutup rehberlik etmektedir...

Sahabenin ileri gelenlerinden Temimdari , şam’daki Hıristiyanların kullandıkları zeytinyağı ile yanan bir kandili getirip Resulüllah’ın Mescidi’nin tavanına asmıştı. Görenler ‘Resulüllah’ın Mescidi’ne Hıristiyanların kilisesinde kullandıklarını mı asıyorsun?’ gibilerden sitemde bulunmuşlardı.

Müslümanlar o günlerde mescidi aydınlatacak kandili bilmiyorlardı. Yaktıkları hurma yapraklarıyla aydınlatıyorlardı mescidi. Akşam namazında mescide gelip de bir çanak içindeki yanan fitilin külsüz dumansız etrafı aydınlattığını gören Efendimiz (sas) Hazretleri tebessüm ederek sordu:
- Kim getirdi bunu mescidimize?
- Temimdari, şam’daki Hıristiyanlardan alıp getirdi... dediler. Herkes bir azarlama beklerken O’nun eşsiz iltifatı şöyle oldu:
- Temimdari! Sen bizim mescidimizi aydınlattın, ALLAH da senin kabrini aydınlatsın.

Daha çarpıcı açıklamada da bulundu:
- Faydalı şey Müslüman’ın cebinden düşürdüğü malı gibidir. Nerede, kimde bulursa hemen sahip çıkıp alır. Yeter ki o şey faydalı olsun, içeriğinde haram ve günah bulunmasın...

Hıristiyan’dan alınan böylesine faydalı bir kandil örneği varken , yabancıdan gelen âdetler alınır mı alınmaz mı diye sorulmaz bile. Belki yabancıdan gelen bu âdetler faydalı mı değil mi diye incelenir. Faydalı ise cebinden düşürdüğü kendi malı gibi sahip çıkılır, zararlı ise karşı konur, uzak durulur...

Mescid-i Saadet’e asılan bu kandil örneği , islam’ın çağdaş anlayışını anlatan muhteşem bir misal olarak ufkumuzda asılı durmaktadır.
Alıntı..

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
4576138258_b0398ff411.jpg

Anneyi Sevmek Cenneti Sevmektir,Çünkü Anne Cennete Açılan Kapıdır...
Sana 365 günde bir değil, bir günde 365 defa hürmet etsem hakkını ödeyemem 'ANNEM'

"Nitekim Efendimiz (sas) Hazretleri’nin doğumunu senelerdir kutluyoruz. Bu vesile ile toplantılar yapıyor , hayırlara vesile kılıyoruz. Kimse de ıslam’da doğum günü kutlaması yoktur demiyor. Çünkü harama değil hayra vesile kılınıyor, günah değil sevaplar işleniyor...

Bazılarındaki gibi yabancılardan gelen her şeyi hemen sahiplenmek nasıl yanlışsa , hemen karşı olmak da öyle yanlıştır. Doğru olanı, önce bir incelemek, faydalı olanı almak, zararlı olana karşı olmak...

islam’ın bize makul telkini budur. Bu konuda Efendimiz’den (sas) fevkalade değerli ve düşündürücü muhteşem bir hatıra bize ışık tutup rehberlik etmektedir... "

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Başta forumdaki annelerimiz olmak üzere ALLAH c.c. tüm mü'min annelerden razı olsun ,her gününüz anneler günü olsun inşALLAH...
Anne, baba çok değerlidir. Değeri ve önemi bir güne sığdırılamaz.

RAHMAN ve RAHİM olan ALLAH’ın adı ile
İsra suresi
23- Allah yalnız kendisine kulluk sunmanı ve ana-babana karşı nazik davranmanı kesin hükme bağladı.
Eğer ana-babadan biri ya da her ikisi yanında yaşlılık çağına ererlerse, sakın onlara "öf be, bıktım senden" deme, onları azarlama; onlara tatlı ve saygılı sözler söyle. "

Bildiginiz gibi iki tane 6 yasinda oglum var.. Birisi evladligim digeri Habesistanli koruyuculugunu yaptigim bir yetim cocuktur..
Allahim! yetimler ne kadar da mazlum , masum ve sessiz olurlarmis...
Dun ikisini de Okuldan aldigimda Oglusum benim icin Anneler gunu icin supriz hediye yapmis..Habesistanli Suleyman da Ben de yaptim dedi...
hem de iki tane bir tane ummi (Annem ) icin mezarina ekmek icin cicek fidesi bir tane de Anne yani benim icin..
Tabii oglusum aglamaya basladi o Senin annen degil Ona hediye veremezsin O sadece Benim annem.. o sadece beni Seviyor ya.. git burdan...
yine ne yapacagimi sasirdim Onun bilmedigi O da Suleyman gibi ...
Neyse Oglum yapma etme Gunah dedim yook dinlemiyor...
_Anne evimi, oyuncaklarimi her seyimi paylasiyorum bir de Annemimi onunla paylasayim it is NOT Fair!!!bu adil degil diye aglamaya devam etti..
neyse eve geldik..Onu alip arka bahceye ciktik.. bahcemizde kocaman Havuz var.Yagmur yagiyordu...
Bak Oglum dedim Annenin sevgisini bu havuzdaki su kadar farz et..ne kadar cook degil mi simdi bu havuzdan bir avuc su sevgiyi suleymana versek havuzdaki suyun eksildigini fark edebilirmisin ?
Yook dedi..ama Yagmur Rahmet Yagiyor o Da Allah-in Sevgisi, rahmetti.. ne kadar cook degil mi her yeri suluyor havuzumuzu dolup tasiriyor..
demek ki Biz Suleymana bir avuc sevgiyi Allah Rizasi icin yetim oldugu icin verirsek Allah-in rahmettine nail oluruz..
Sevgi Verdikçe Çoğalır ..Yani Onu da sevsem Sana karsi olan sevgimden hic bir sey azalmaz hatta bunu hos gordugun icin sana karsi olan Sevgim daha da cok olur...
O zaman oglusum dediki tmm o zaman ona sadece bir avuc Sevgi ver O da sana hediye verebilir ama benim hediyem daha guzel..
Ya SABIR..YA SELAMET....
YETİMLERE BAKIP,ANNEMİZİN VARLIĞINA ŞÜKRETMELİYİZ.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Avrupa’dan gelen “Anneler - Babalar günü” âdettir. Yani, âdette bid’attir. Âdette bid’at olduğu ve zararlı olmadığı, çirkin ve dine aykırı yönü bulunmadığı için, anneler babalar günü tertip etmekte ve hediye vermekte bence mahzur yoktur.
Anneleri babaları senede bir gün yerine her gün hatırlamak, onlara hizmet etmek, ölmüşlerse, dua etmek, hayır hasenatta bulunmak gerekir..

uzuunefe18

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Avrupa’dan gelen “Anneler - Babalar günü” âdettir. Yani, âdette bid’attir. Âdette bid’at olduğu ve zararlı olmadığı, çirkin ve dine aykırı yönü bulunmadığı için, anneler babalar günü tertip etmekte ve hediye vermekte bence mahzur yoktur.
Anneleri babaları senede bir gün yerine her gün hatırlamak, onlara hizmet etmek, ölmüşlerse, dua etmek, hayır hasenatta bulunmak gerekir..

Haklısınız anne babaya sevgi saygı gösterdiğimiz bir uygulama olduğu için iyi olabilir.Ancak uygulamanın merkezine bakmak gerekir.Benim biliğim Rus birisi annesi ölünce onun ölüm yıl dönümünde ona daha doğrusu onun için kutlama gibi bişeyler yapıyor..sonrada önce avrupa'da, avrupa yapınca bizimkilerde hemen kapıyor avrupa ya benzemek için...bu nedenle Gavura benzemeye sebep olduğu için.Bence sıkıntılıdır ki Dinimiz 7/24 saygı ve sevgiyi emreder..Hediye alacaksanız 1-2 gün önce alın..Zira diğer türlü avrupalı gavura benzeyeceğinizden İmanınızı sıkıntıya sokar!!!!

Üst Alt