Annem kaynanama süt vermiş

İbrahim süslü

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Selamün aleyküm sorum şöyle annem kaynana adayıma süt verdim diyor. Biz bu süt mevzusunu sonradan öğrendik birbirimizi çok seviyoruz bizi bu yüzden ayırmaya çalışıyorlar çeyizimizi bile aldık. Allah Rıza'sı için bir yuva kuralım dedik şimdi ne yapacaz bilmiyoruz bunun çaresini nasıl yapabilirim saygılarımla.

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Aleykümselam kardeşim, durumunuzu il veya ilçe müftülüklerine danıştınız mı? Bu konuda emzirme dönemi ile ilgili bazı hadisler var. Kaç aylıkken emzirme olduğunu öğrenin.

Çoğunluğa göre, hısımlık doğuran sütün ilk iki yaş içinde emilmesi gerekir. Çünkü âyette "Anneler, çocuklarını iki bütün yıl emzirirler" buyurulmuştur. Nesep hısımı olan çocuklarla ilgili olan bu hüküm, süt emen diğer çocukları da kapsar. Hadiste "Süt hısımlığı ancak iki yaş içinde emzirilen sütle oluşur" (Buhârî, Nikâh, 21) buyurulur.

Ebû Hanife'ye göre ise emme süresi 30 aydır. Delil şu âyettir: "Hem (ana karnında) taşınması ile sütten kesilmesi, otuz aydır." (Ahkâf, 15). Burada 30 ay, hem gebeliğin, hem de sütten ayrılmanın ayrı ayn süresidir.

Çoğunluk fakihlere göre ise, iki yıl emme süresi ile gebeliğin en kısa süresi olan altı ayın toplamı verilmiştir. Nitekim sütten ayrılmanın iki yıl olduğunu belirleyen başka delillerde vardır. Başka bir âyette şöyle buyurulur:" İnsana, ana-babasını (gözetip, onlara iyilik etmesini) de tavsiye ettik. Anası onu, zayıflık üstüne zayıflık çekerek (karnında) taşımıştı. (Sütten) ayrılması da iki sene içinde olur. (Bu yüzden “Bana şükret! Ana-babana da!” (diye tavsiye ettik). Dönüş ancak banadır." (Lokman, 14)

İbrahim süslü

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Anladım, kimse doğru düzgün birşey hatırlamıyor kaç yaşta emzirme olmuş yada ne kadar emzirmiş bilmiyor. Annem bu kızı fazla istemiyor. Ben araştırdım biz Şafii mezhebindeyiz bazı hocalar beş defa doyumluk olmazsa sıkıntı yok diyor. Annemle yengemi bir araya getirdim, yengem bir defa emzirdi ben ona şahidim diyor o da amcam çok kızmış benim çocuklarımı emzirmeyin ben istemiyorum demiş, ilerde aralarında birşey olursa olmaz demiş. Annem de ben gizli gizli bir ay boyunca emzirdim diyor, yani ilk dediğim gibi biz sütten falan habersizdik, sonradan çıktı bu süt karşımıza. Birde süt verdiği zaman biz daha dünyada bile yokuz yani baya eski bu, çünkü kaynana adayımın yaşı kırk küsür. Allah büyük inşallah bir çıkar yol verir.

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
En doğrusu anneni ve kaynananı hatta olaya şahit olan varsa onu da alıp müftülüğe git. Şafi mezhebine göre fetva verecek görevliler mutlaka vardır. Oradan kesin fetva al. Hatta birkaç değişik müftülükten fetva almayı dene. Bir çıkar yol varsa mutlaka bulunur.

Ayrıca ismailağa fetva hattına (0850 811 7777 ) da danış, her nekadar sünni olsalarda muhakkak araştırma yapar ve sana söylerler. Hakkında hayırlısı neyse onu istemekte fayda vardır. Belki bugün için olmadı diye üzüldüğün işe yarın iyi ki olmamış diye sevinirsin. Allah c.c hikmet sahibidir, Hüküm sahibi de O dur. Başımıza gelen işlerin mutlaka bir hikmet-i sebebi vardır. Biz anlık olarak hikmeti göremeyiz ve anlayamayız. Bazı işlerdeki hikmet ve sebeb belki uzun senener sonra anlaşılıyor bazende hiçbir zaman nedenini bilemeyiz. Tevekkül etmek lazım. İşine herhangi bir çözüm bulursan buradan bildir ki, aynı durumu yaşayan başkaları da faydalansın.

Üst Alt