Antalyanın İlçelesi Elmalı Kültürel Yaşamı

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Elmalı > Kültürel Yaşamı

Kültürel Yaşamı

Geleneksel kültürün gündelik yaşama içerisinde korunmaya çalışıldığı Elmalı'da, yöresel sanatlar ve şenlikler yüzlerce yıl boyunca bölgeye uğrayan yörüklerin desen ve renk zenginliği ile yoğurulmuştur.
Bu zenginliğin hissedildiği yörede; bakırcılık, demircilik, kuyumculuk, halı-kilim-çuval-heybe dokumacılığı, taş işlemeciliği, kahve değirmeni ve ahşap işçiliği ilk sırada gelen el sanatlarıdır. Özellikle dokumacılığın bir dalı olan ve keçi kılından dokunan çul kilimler, Selçuklular'dan kalma bir mirastır.
Geometrik figürler ve kelebek motifleriyle dokunan çullar, dayanıklılığından dolayı çoğunlukla çadır ve kilimlerde kullanılmaktadır.

antalyaelmali.jpg

Elmalı'da el sanatlarının yanı sıra şenlikler ve festivaller de vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Bunlara örnek olarak; Tarihi Elmalı Yeşilyayla Güreşleri, Gömbe Festivali, Elmalı - Tekke Köyü Abdal Musa Şenlikleri ve Hıdrellez Şenlikleri gösterilebilir. Ancak Yeşilyayla Güreşleri'nin ayrı bir önemi vardır ki bu da Türklerin ata sporu olarak anılan güreşin uzun yıllar öncesine, Orta Asya dönemlerine tarihlenmesinden gelir.

Her ne kadar tarihi Kırkpınar Güreşleri'nin bilinirliği halk arasında daha yüksekse de, geleneksel kültürün devamı Elmalı Yeşil Yayla Yağlı Pehlivan Güreşleri 1353 yılından bu yana gerçekleştirilmekte ve tarihçe olarak yurdumuzda birinci sırada yer almaktadır. 1975'li yıllara kadar ilçe halkı ve komşu köylerden gelen misafirlerin özellikle "Mehter Takımı"nı ve seyirlik oyun olan "Hart Hart Deve"yi izlemek için geldikleri bilinmektedir. Ancak günümüzde, güreşlerin başlangıcından iki gün öncesinde düzenlenen sempozyumlar ve sergiler ile bu sporun daha çok kültürel ve geleneksel yönü üzerinde durulmaktadır.
 
Üst Alt