Bu hadis doğru mu

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Selamun aleyküm dostlar az önce facebookta dolaşırken bu resime rastladım,
benim bildiğime (öğrendiğime) göre efendimiz'(s.a.v)in böyle bir hadis i yok, bunun tam tersi var,
Efendimiz(s.a.v.) kendisine yapılan hakaretlere, atılan iftiralara karşı hep sessiz kalmıştırhmmnn

haksizlik.jpg

Ve bu resime sözde hadis e yapılan birkaç doğru yorumlardan bir tanesi;

(Bu söz insanlar arasında hadis olarak meşhur olmuştur. Ancak, bu sözün Peygamber Efendimize (asv) ait olduğuna dair, bir bilgiye ulaşamadık.

Bu sözü, Kuşeyrî, Risalesinde (s.62) “Yeri geldiğinde konuşmak, en güzel bir haslet olduğu gibi, zamanında susmasını bilmek de erdemli insanların özelliğidir.” sözüne yer verdikten sonra, Üstaz Ebu Ali ed-Dekkak’dan da şunları duyduğunu kaydeder: “Hakkı söyleyemen / haksızlık karşısında suskun kalan şeytandır.”

İbn Kayyim de el-Cevabu’l-vafî adlı aserinde (s.136) şu ifadelere yer vermiştir:

“Batıl / yanlış şeyleri söyleyerek insanlara nasihat eden, konuşan şeytandır. Hakkı söylemekten sakınan ise dilsiz şeytandır.”

Halk arasında “haksızlık karşısında susan...” ifadesi daha meşhurdur.

Özetle söylemek gerekirse, bütün çalışmalarımıza rağmen, sahih veya zayıf bir kaynağını bulamadığımız bu söz, öyle anlaşılıyor ki, bir kelam-ı kibardır.
Selam ve dua ile... )

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Aleykümselam, kim söylemiş olursa olsun doğru bir sözdür bence. Haksızlık karşısında sessiz kalmamak lazım...

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Aleykümselam, kim söylemiş olursa olsun doğru bir sözdür bence. Haksızlık karşısında sessiz kalmamak lazım...
Sözün doğruluğuna diyeceğimiz yok hocam ama böyle hadis varmı, ben hiç görmedim okumadımda onun için sordum.
Tabiki haksızlık karşısında hakkını arayacaksın, ama kaba küvvetle değil bunun için mahkemeler var yani.

Esra1992

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
selamın aleykum.. ben hıc böyle bır söz görmedım duymadımda.. Sevgılı peygamberımız haksızlık karsısında susmamıs bıle olsa kaba kuvvetle degıl tatlı sözle telafı etmıstır. HAkıszlık karsısında susulmaz ama öyle bır an gelıyor kı.. öyle bır susuluyor ki.. Rabbım haksızlık karsısında susanlardan yanadır ve bılıyorum kı hıc bır haksızlık kımsenın yanına kar kalmayacaktır!!

Üst Alt