Cimrilik ve Kibir

sevgisiz olmaz

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
306
Tepkime puanı
10
CİMRİLİK
Cimrilik, insandaki dünya malına tamah etme, daha fazla mal edinme, yoksul kalacağından korkma, kimseye güvenmeme gibi duygulardan kaynaklanır.

Kur’an-ı Kerim’de “Allah’ın kendilerine lütfundan verdiği nimetlerde cimrilik edenler, bunun, kendileri için hayırlı olduğunu sanmasınlar. Hayır! O kendileri için bir şerdir. Cimrilik ettikleri şey kıyamet gününde boyunlarına dolanacaktır. Göklerin ve yerin mirası Allah’ındır. Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.” (Âl-i İmrân, 3/180) buyurulmaktadır.

Ahlakî ve ruhî bir hastalık olan cimriliği tedavi etmenin yolu, onun dinî, ahlakî, ve toplumsal zararlarını araştırıp öğrenmek, insanların dertleriyle ilgilenmek, onlara yardım etmeye kendini zorlamaktır. Ayrıca zekât vererek ve muhtaç kimselere yardımda bulunarak da cimrilik duygusundan kurtulunabilir.

KİBİR
Kibir; insanın kendisini layık olduğundan büyük görmesi, başkalarını kendinden küçük görerek gururlanmasıdır. Kur’an-ı Kerim, alçak gönüllü olmayı sürekli öğütlemiş, gurur ve kibiri yasaklamıştır. “..Şüphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.” (Nisâ, 4/36, Ayrıca bkz. Nahl, 16/23); “Yeryüzünde böbürlenerek yürüme, Çünkü sen yeri asla yaramazsın, boyca da dağlara asla erişemezsin.” (İsrâ, 17/37)Söz ve davranışlarda tevazudan uzaklaşıp kibirlenmeyi benimseyenlerin karşılaşacakları kötü sonuç konusunda Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:
“Kalbinde zerre kadar kibir bulunan kimse cennete giremez.” (Müslim, “İman”, 147.)
O halde, Müslüman mütevazı ve alçak gönüllü olmalı, her türlü gurur ve kibirden sakınmalıdır.
 
Üst Alt