Çöpe dökülecek yemekleri eve götürmek haram mıdır?

ferhat59

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Esselamu aleykum ben bır yemek şirketinde çalışıyorum, orada hergün öğle ve akşam yemek dağıtırız, fakat akşam fazla kalan yemekler çöpe dökülüyor. Acaba fazla kalan yemekleri çöpe atmayıp evde ailemizle yesek yine de haram yemiş olur muyuz? Şirketin sahibinin haberi yok yalnız o çöpe dökülüyor sanıyor vesselam.

S@nem

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Patronunuz oldukca duyarsiz biriymis...
Siz calisan birisiniz, isyerinden evinize yemek tasimak zorunda oldugunuzu sanmiyorum....
Ama sokakta bir suru ac hayvan ve ihtiyac sahibi insanlar var.
Bu ihtiyac sahipleri dururken, sizin nasik bogazinizdan gececek o yemekler, nasil mideye indireceksiniz?
Biraz dusunur, etrafa, cevreye, insanlara duyarli olmayi basarabilirseniz, kimseye bu tur sorular sorma ihtiyaci hissetmezsiniz...
Her

Firariyim

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Aleykumselam,
İşverene durumu bildirin icinizi yiyeceginize gönlünüz ferah bulsun daha güzel olmaz mı. Artan nimetler belki cok daha guzel niyetlerle degerlendirilebilir.

ferhat59

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Esselamu aleykum sanem kardeş önce bir müslümanın verdiği selama selam ile karşılık verilir. Büyük evliyaların bir kısmı şunu söylemiştir; bir insan bir hata yapsa o insana asla ön yargıyla yaklaşmam kafamdan 70 mazaret uydururum birini o mazarete yakışıtırırım belki şu sebebten dolayı yapmıştır derim derler. Unutmayın ki müslüman dediğiniz ön yargılı olmaması gerekir. Ayrıca kimin ne halde olduğunu siz bilebiliyorsanız tebrık ederım misal olarak bizim halimizi bilmeden böyle konuşmamalısınız. ALLAH'a şükür aç değiliz, açıkta değiliz. Bizden elbetteki daha kötü durumda olanlar vardır fakat farkındaysanız ahir zamandayız sizin söylediğiniz defalarca aklımızdan geçti biz köyde yada kasaba da yaşamıyoruz, kimin aç, kimin tok olduğunu bilelim, şehirde yaşadığımız ve çarşının göbeğinde oturuduğumuz için çevremizde aç kimsenin olduğunu da sanmıyorum, nerdeyse biliyorum. Emin olun öyle birinin olduğunu bilsem ALLAH bilir herkesin kalbini yemem yediririm emin olun buna.

Huzur Yolcusu

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Aleyküm selam kardeşim; ülkemizde asgari ücretle çalışan insanlar var bu para ile geçinmek kolay değildir, kimin durumu nedir kimin ihtiyacı var kimin ihtiyacı yok biz bilemeyiz. Patronun eğer insan boğazından geçmesin israf olsun çöpe gitsin mantığı güdüyorsa o yemek yenmez. Ama ben öyle düşüneceğini sanmam, çöpe atılmasındansa insan kursağından geçsin diye düşünüyordur. Senin yapman gereken söyleyerek götürmen ve için rahat bir şekilde faydalanabilmektir.

S@nem

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Esselamu aleykum sanem kardeş Emin olun öyle birinin olduğunu bilsem ALLAH bilir herkesin kalbini yemem yediririm emin olun buna.

Selamlar...

Emin olun, muhtaç çok fazla insan ve hayvan var. Fazla ve atık yemeklerin değerlendirilmesi, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması çok önemli...

Bulunduğunuz ilin belediyesinin, sosyal hizmetleri bu konuda destek olacaktır diye düşünüyorum.

İşyerimizde çöpe giden yemek durumu söz konusuysa, sorumlu kişileri bu konuda bilgilendirerek, duyarlı davranmış olacağız...

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Yemekleri, sizin kendi evinize götürmek pek ahlaki olmaz ama yemekler asla çöpe atılamaz haramdır, günahtır ve azabı da vardır.

Emilah

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Yukarida belirtildigi gibi bencede patrondan izin var ise cöpe atilacagina eve götürülmesinde bir sorun olmicani düsünüyorum.
Zamaninda firinda calismisdim, kalan ekmekler ve kekler, hatta yas pastalar hepsi karisik bir sepete konulup atilmak icin biriktiriliyodu.
Patrona soruyordum alabilirmiyim diye bana hic cekinme dedi cünkü hepsi atilacak!
Bende fazla fazla alip hem eve hemde konu komsuya dagitiyordum.

ferhat59

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Aleykum selam kardeşim, biz çevremizde olup olmamasından bahsettik elbette muhtaç insanlar vardır ama bunları sokak sokak arayıp bulmak mümkün değil, yetkili kişilerle de görüştüm. Benim de görüşebileceğim kişiler bellidir, onlar bir şey yapmayınca bende birşey yapamıyorum. Belediye konusunda da dediğiniz gibi sahibiyle konuşup o helal ederse ondan sonra belediyeye gitme hakkına sahip oluruz ama parayı veren fabrika sahibiyle görüşmek lazım gelir, onu da yapmamız pek mümkün gibi gözükmüyor vesselam.

Esselamu aleykum haklısın kardeşim bizde uygun görmediğimiz için getirmiyoruz evimize nimettir sonuçta hiç çöpe atılır mı ALLAH sana vermiş sende kullarına dağıt ama onlar çöpe döküyorlar. Elimden geleni yapacağım rabbimin izniyle vesselam.

Esselamu aleykum maşallah komşularınızıda düşünmek çok güzel bir davranış lakin bizim çalıştığımız yer çok büyük bizim yemek dağıttığımız ufak bir yemekhane ama koca bir şantiye içindeyiz. Biz yemek firması olarak o fabrikaya yemek götürüyoruz, baya büyük bir fabrika olduğu için patronunu bulup sormam veya haber göndermem çok zor vesselam.

Güvenilir olduğunu düşündüğümüz bir başka siteyede bu soruyu sormuştuk. Onların cevabıda ''israfa engel olmak için eve götürülebilir''diyorlar bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz lütfen nefsiniz ve kibrinizle değil ilmine güvenen buna cevap versin çünkü sizin yapacağınız yorumlarla eğer evime götürme kararı alırsam ve bu ahirette yanlış bir davranış olursa bundan sizlerde sorumlu olursunuz vesselam.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Aleyküm selam kardeşim,Ben bu konuda emin olmadığımı ifade etmekten,, fetva vermekten ,yanlış bir şey yazmaktan,yanlışa ,vesile, sebep olmaktan korkarım bunun ucunda Kul hakkı vardır...
Ben yazmaktan değil, onun şahitliğinin sorumluluğundan korkarım..
Kendi kendime saçmalarsam ,içimden, kimse duymadan çok da sorun değil ama kağıt kalem eşliğinde yazıyı bir tutanak gibi şahit tutarsam bunun vebali kaldıramam altında ezilebilirim...

Hep haşyetle hatırlarım ilk inen ayetleri.Oku ,yaratan rabbinin adıyla,………..oku rabbin kerem sahibidir ,insana KALEMLE YAZMAYI öğretti…ilk inen ayetler ve Allah kaleme yemin ediyor.Kaydeden, bir daha asla yok olmamacasına kaydeden bir şeye.Bu kayıt işlemi beni dehşete düşürüyor....Mahşer gününde yazdıklarımın her harf ve kelimesinin HAKKIn dan korkarım.

Hayra vesile olan hayrı yapmış, şerre vesile olanda şerri yapmış gibidir. "
hayırların olmasına vesile olurken, şerre kullanıldığı zaman da hesabı çok ağır olur. .

Siz siz olun, bu konuda vicdanınızın sesini dinleyin.
Çünkü o ses, size içinizden seslenen Allah’ın sesidir.
Ve şunu sakın unutmayın;
En yumuşak yastık,… temiz bir vicdandır…

"Kendisine ,O cc. yönelenleri, Allah kendi tarafına çevirir, ona hidayet verir" Şura-13

EY KAİNATIN MİNYATÜRÜ İNSAN.!
KALBİNİ DANIŞMAN,AKLINI KATİB KIL...
VİCDANINI HAKİM,AZALARINI MEMUR KIL...
BÖYLECE KENDİ ANAYASANI ,HAKLAŞTIRMIŞ OLURSUN...

Üst Alt