Dinimizde temizlik - islamda temizlik (maddi-manevi)

imat

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
8 Mayıs 2011
Mesajlar
154
Tepkime puanı
4
MADDİ ve MANEVİ TEMİZLİK
Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın çok tövbe edenleri ve çok temizlenenleri sevdiği haber verilir (Bakara, 2/222). Kur’an’da diğer ayetlere bakıldığında maddi ve manevi temizliğin iç içe olduğu görülür.

Çünkü hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyan namaz ibadetinin (Ankebût, 29/45) sıhhatinin şartı olan abdest maddi temizliği ifade ettiği gibi manevi temizliği de ifade eder. Zekat ibadeti maddi olduğu kadar manevi bakımdan da kişisel arınma ve temizlik anlamına gelir (Tevbe, 9/103). Oruç ibadeti, nefis temizliğinin zirvesi olan “takva”ya erişmek için farz kılınmıştır (Bakara, 2/183). Mü'minin en güzel azığı/sermayesi olarak
nitelendirilen takva hacc’da cinsellik, fısk ve cedelleşmekten/kavgadan uzak durmakla kazanıma dönüştürülür.

Ver ama başa kakma. Sonunda yine sen kazanırsın.(Sadi Şirazî)

(Bir Ayet - Bir Yorum)
ALLAH’IN RAZI OLDUĞU KULLAR
Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’in çeşitli ayetlerinde, takva sahiplerinden (Âl-i İmrân,3/15), sadıklardan (Mâide, 5/119), iman, hicret ve cihad edenlerden (Tevbe, 9/21) ve bunun en güzel örneklerini sergileyen sahabe-i kiramdan (Tevbe, 9/100; Fetih, 48/18) razı olduğunu belirtir.

“Mü’min erkekler ve mü’min kadınlar birbirlerinin dostlarıdır. İyiliği emreder, kötülükten alıkoyarlar. Namazı dosdoğru kılar, zekâtı verirler. Allah’a ve Rasûlüne itaat ederler. İşte bunlara Allah merhamet edecektir. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir. Allah mü’min erkeklere ve mü’min kadınlara, ebedi olarak kalacakları, içinden ırmaklar akan cennetler ve Adn cennetlerinde çok güzel köşkler vaad etti. Allah’ın rızası ise, bunların hepsinden daha büyüktür. İşte bu büyük başarıdır.” (Tevbe, 9/71-72)
 
Üst Alt