Diş beyazlatma

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
diş beyazlatma, güvenli beyazlatma dişlerin beyazlatılması,diş beyazlatma nedir diş beyazlatma yöntemleri, diş beyazlatma hakkında bilgi, beyaz dişler ve gülüşler, diş beyazlatmanın zararları, diş beyazlatma kalıcı olurmu
Diş Beyazlatma Sistemleri

Diş Beyazlatma Nedir?

Diş beyazlatma; Dişlerin yapısında bulanan ve dişe renk veren pigmentlerin serbest oksijen radikalleri ile parçalanıp bu pigmentlerin görünmez olmasını sağlayan bir işlemdir. Oksijenle parçalanan renk ajanları anında
beyazlatma.jpg
dis.jpg

renksiz bir yapıya dönüşür ve dişlerin görünümü beyaz olur.

DİKKAT :Diş beyazlatma da başarılı olunduğu anlamına gelmesi için, idealde göz akı denilen gözünüzün beyazı ile aynı beyazlıkta olan rengin elde edilmesi gerekir. Bu sebeple, göz akından daha sarı renkte dişlere sahip olanlar, ideal beyazlatma adaylarıdır.
Yaşla birlikte dişte koyulaşmalar başlar. Eğer diş minenizde aşınmalar yoksa beyazlatma işlemi için uygun vakasınız demektir. Ancak yaş ile birlikte diş minenizde aşınma var ise lamine porselen daha uygun olacaktır.


Bazı dişlerde nokta şeklinde beyaz lekeler oluşur. Bu şekilde ki lekelere diş beyazlatıcı uygulamalar yapılmaz. Yapılsa bile beyaz lekeler aynı şekilde kalır, sonucu değişmez.

Diş Beyazlatma İşlemi Güvenli midir?


Diş beyazlatma işleminin başarısı tamamen kullanılan malzemelere , ekipmanlara ve Diş Hekimine bağlıdır. Bu uygulamanın güvenliği tamamen kanıtlanmış olsada malesef hatalı uygulamalardan kaynaklanan başarısız sonuçlarda olmaktadır.
Diş Beyazlatmada Başarısızlık Nedenleri Nelerdir?

Diş Beyazlatmada en sık görülen başarısızlık nedeni; uygulama soncunda dişlerin beyazlamaması yada beyazlığın kısa süre sonra geri dönmesidir. Ayrıca beyazlatma sırasında ya da sonrasında dişlerde oluşan hassasiyet ve dişetinde ağrılar hastaların en fazla şikayetleridir.
Diş Beyazlatmada en sık yapılan hata; yanlış beyazlatma yöntemlerinin seçilmesi ve konusunda uzman olmayan Diş Hekimlerinin bu işlemi uygulamasıdır. Her ağızın farklı farklı beyazlatma yöntemi vardır. En uygun beyazlatma sistemini seçmek başarının kuralıdır.
Diş Beyazlatmanın Çeşitleri Nelerdir?

Diş Beyazlatmanın iki yöntemi vardır.
Bunlardan ilki Diş Hekimi ofisinde Uzman Diş Hekimi tarafından uygulanan ( Ofis Tipi Beyazlatma) yaklaşık 45 dakika süren işlemdir. Bu işlemde kullanılan beyazlatma ajanlarının konsantrasyonu ve gücü beyazlatma sistemleri arasında en yüksek orana sahip olma özelliği taşır.
Diğer Beyazlatma yöntemi ise; Hekim tarafından yapılan bir plak ile uygulanan ve evde günde yaklaşık 2- 4 saat ağızda uygulanan bir yöntemdir. Bu uygulama yaklaşık 7 - 10 gün sürmektedir.
Dişlere zararlımıdır?

İdeal bir beyazlatma sisteminin amacı dişlere hiç zarar vermeden dişleri beyazlatmaktır.
Beyazlatma sistemleri içeriklerine göre değişmektedir. Piyasada lider konumda olan markaların dişlere hiçbir zararı yoktur. Hatta bu markaların içeriğinde dişin yapısı güçlendiren içerikler ( Florür ,Potasyum Nitrat, ACP ) mevcuttur. Ayrıca mutlaka üretici firmaların önerilerine ve uyarılarına çok dikkat etmek gerekir.
İçeriği , güvenirliliği belli olmayan beyazlatma ürünlerinin dişlerde kalıcı hasarlara neden olabileceği asla unutulmamalıdır. Güvenilir bir diş beyazlatma sisteminin en önemli özelliği dünyada başarısını ispatlamış markalar olmasıdır.
disbeyazlatma.jpg


Bazı kişiler de, ergenlik dönemindeki sivilcelerden kurtulmak için, uzun süre boyunca tetrosiklin grubu antibiyotik kullanılmak zorunda kalanların diş renklerinde koyulma olabilir. Geçmişte bu tip antibiyotik kullanımı sonucu dişleriniz koyulaşmış ise, diş beyazlatmak mutlaka etkili olur. Ancak elde edilen renkten memnun değilseniz ve daha açık bir renk istiyorsanız o zaman bleachingden sonra laminate yaptırmanız gerekebilir.
Sigara kullanan kişiler eğer beyaz dişleri olsun istiyor ise, en ideal yol sigarayı bırakmalarıdır. Öncelikle dişlerinizdeki kahverenginde ki nikotin lekeleri diş temizleme işlemiyle temizlenir ve ardından bleaching işlemine geçilir. Birkaç seanslık Office bleaching ya da Home bleaching denilen yöntem ile 1 veya 3 ay içerisinde dişlerinizde ki nikotin sarıları giderilmiş olacaktır. Belli dönemlerde temizlik yapılması, eksik ve özensiz uygulamalar sonucu dişte tekrardan oluşan kahverengi nikotin lekelerini engelleyecektir.

<table border="1" width="400"> <tbody> <tr> <th scope="col">
</th><th scope="col">Ofis Beyazlatma</th><th scope="col">Ev Tipi Beyazlatma</th><th scope="col">Hazır Beyazlatma Plakları</th><th scope="col">Beyazlatıcı Diş Macunları</th><th scope="col">Beyazlatıcı Diş Kalemi</th> </tr> <tr> <th scope="row">Uygulama Şekli</th> <td>Diş Hekimi Tarafından</td> <td>Hasta Tarafından</td> <td>Hasta Tarafından</td> <td>Hasta Tarafından</td> <td>Hasta Tarafından</td> </tr> <tr> <th scope="row">Uygulama Süresi</th> <td>45 dk</td> <td>7 ile 10 gün. Günde 2-4 saat</td> <td>7 ile 10 gün. Günde 2-4 saat</td> <td>Hergün Birkaç ay süre ile</td> <td>Hergün Birkaç ay süre ile</td> </tr> <tr> <th scope="row">Kaç Ton Beyazlık Sağlar</th> <td>8- 10 Ton</td> <td>6- 8 Ton</td> <td>4- 6 Ton</td> <td>2 _4 Ton</td> <td>2 _4 Ton</td> </tr> <tr> <th scope="row">Dişlere Zararı Varmıdır?</th> <td>Hayır</td> <td>Hayır</td> <td>Hayır</td> <td>Hayır</td> <td>Hayır</td> </tr> <tr> <th scope="row">Fiyat</th> <td>400 - 1000 Dolar</td> <td>200 - 400 Dolar</td> <td>100 -150 Dolar</td> <td> 10 -20 Dolar
</td> <td>40 -80 Dolar</td> </tr> <tr> <th scope="row">Uygulama Kolaylığı</th> <td>Çok Kolay</td> <td>Kolay</td> <td>Zahmetli</td> <td>Zahmetli</td> <td>Zahmetli</td> </tr> <tr> <th scope="row">Konfor</th> <td>Konforlu</td> <td>Konforlu</td> <td>Konforsuz</td> <td>Konforlu</td> <td>Konforlu</td> </tr> <tr> <th scope="row">Beyazlığın Kalıcılığı</th> <td>Uzun Süreli</td> <td>Uzun Süreli</td> <td>Uzun Süreli</td> <td>Kısa Süreli</td> <td>Kısa Süreli</td> </tr> </tbody> </table>
DİŞ BEYAZLATMA HAKKINDA ÖNEMLİ UYARILAR
Dişleri beyazlatma tekniği özellikle sarı renkteki dişlerde gri renkteki dişlere göre çok daha başarılı sonuçlar vermektedir. Diş beyazlatma canlı dişlere uygulanmaktadır. Kanal tedavisi yapılan kişilerin dişlerine diş beyazlatma direk uygulanmaz. Bu kişilerin dişleri, intrakoronal bleaching denilen daha farklı bir yöntemle renkleri açılmaktadır. Bazen kanal tedavisi yapılmadığı halde cansız olan dişler vardır. Bu dişler, özellikle simetrisine göre biraz koyudur. Bu sebeple diş beyazlatma tekniği uygulanmadan önce, röntgen muayenesi ve canlılık testi uygulaması yapılır. Çıkan sonuca göre dişleri beyazlatmak çok daha faydalı bir sonuç verecektir. Bazı dişlerde de internal rezorbsiyon denilen içten içe dişin yok olması söz konusudur. Bu dişler ancak röntgen ile tespit edilir ve bu tip dişlere bleaching yapılması sakıncalıdır.

dbeyaz.jpg
NOT : Bir dönem bende dişlerimin beyazlaması gerektiğini düşünerek hem netten ve hemde diş hekimlerinden birebir bilgi aldım...Genelde söylenenler zararı olmadığı ve gerekli bir işlem olduğu yönünde...Yanlız bu araştırmalarım sırasında bazı samimi diş hekimlerinden aldığım bilgilere göre...Yapılan bu işlemin pek kalıcı ve tatmin edici olmadığı (Gerçekten sararmış dişlerde)...Gerçekten sararmış dişlerin beyazlaması anlatılanlar kadar kolay olmuyormuş...Kısa sürede dişler eski renklerine dönüyor diye bilgi edindim...Ve o dönem dişlerimi beyazlatmaktan vazgeçtim...Halen de düşüncem değişmedi.

Gelişmiş yada az gelişmiş modern olsun yada olmasın toplumun bir parçası olan birey diş görünümünü önemser ve hatta dişlerindeki renk ve şekil bozuklukları kişide psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere sebep olabilir.


NEDEN DİŞLERİMİZİ BEYAZLATMALIYIZ?
Kişinin yüz ifadesi ve mimiklerini yansıtmasında önemli bir rolü bulunan dişler gerek şekillerinde gerekse renklerinde ki bozukluk nedeniyle doğal ifadelerinden oldukça uzaklaşıyorlar. Pırıl pırıl bir gülümseme tabiki hepimizin hoşuna gider.O kişi hakkında sıcak hislere kapılırız. Ki kişinin kendi kendine bile söz hakkında bulunma konusunda iddalıdır .Bu gülümseyiş.

Uzun yıllardır yapılan araştırmalar gösteriyorki konuşma ve gülme sırasında farkında olmadan karşımızdaki kişinin dudaklarına ve dişlerine odaklanırız.Renksiz soğuk bir gülümseme sonucu bilinç altımız bunların nedenlerini araştırmaya başlar.Huzursuz bir duruş o kişi hakkında negatif duygular beslememize sebeb olurken unutulmamalıdır ki ahenkli ve bembeyaz bir gülüş başarılı bir iletişimin simgesidir.Kendinden emin kusursuz bir gülüş etkileyici bir ifade sıcak bir tebessüm için kaybedilen tek şey zamandır.

Sonuç olarak çok büyük bir estetik sorun yaratmıyorsa, riske girmek gerekmez, fakat psikolojinizi bozacak kadar takıntınız varsa iyice araştırıp, işinin ehli, samimi bir diş hekimi bulmanızı öneririrm...Para tuzaklarına kaptırmayın kendinizi...
 
Üst Alt