Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
İSLAMİ PAYLAŞIMLAR
Dua Köşesi
Duâda İhlâs (Samîmıyet) ve Helâl Lokmanın Önemi
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="elifgibi" data-source="post: 15180" data-attributes="member: 149"><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><strong>Duâda İhlâs (Samîmıyet) ve Helâl Lokmanın Önemi</strong></span></span> <p style="text-align: center"> </p> <p style="text-align: center"> </p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">Duâda İhlâs (Samîmıyet) ve Helâl Lokmanın Önemi</span></span></span></p><p></p><p></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">Nebiyy-i Ekrem Sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz buyurmuşlardır ki:</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"Bir kimse zâhir ve bâtınını tanzîf ve tathîr ile kırk gün hâlisan Cenâb-ı Allah için amel ve ibâdet ederse kalbi menba'-i hikmet olup lisânından zülâl-i ma'rifet cereyan etmeğe başlar." (1)</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"Kul ihlâs ile "Başka ilâh yok, ancak Allah vardır!" dedikçe hiç bir hicâb onu geri çevirmeksizin bu zikri, Allah'a yükselir. Allah'a vâsıl olunca Allah bu kelimeyi söyleyene nazar eder. Allah'ın nazar ettiği her bir muvahhid kulunu rahmeti içine alması O'nun hakkıdır." (2)</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"Helâllığında ve haramlığında şübhe bulunan nesneyi terk eyle ve helâl olduğu muhakkak bulunan şeyleri kabul et." (3)</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">Bu hadîs-i şerîf, insan bâtınını haramdan korumak için kemal-i ihtiyât üzere bulunmasının lüzumu hakkında îrâd edilmiş ise de diğer işlerine, sözlerine ve şâir muamelâtına da tatbîk için bir kaide-i külliyye tarzında bulunmuştur.</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"Niyet eylediğin bir iş için kalbinde havf ve tereddüd olursa o işi yapma." (4)</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"Haramlardan sakın, insanların en âbidi olursun." (5)</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"Haram lokmadan neşv ü nemâ bulan bir vücûda lâyık olan cehennem ateşidir."(6) </span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"Cibrîl bana ne zaman geldiyse şu iki duâyı emretti:</span></span></span></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"Ey Rabbim! Bana temiz rızık ver ve sâlih amel nasîb et." (7)</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"Allah Teâlâ buyuruyor: Kulum, beni yalnız iken zikrederse ben de onu yalnız zikrederim. Beni bir topluluk içinde zikrederse onu ondan daha hayırlı ve daha büyük bir topluluk içinde zikrederim. (8)</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"Allah sizden üç şeyi istemiyor: Kur'ân okurken yahud okunurken ileri geri konuşmayı, duâ ederken sesinizi yükseltmeyi, takat getiremiyeceğiniz kadar kendinizi namaza zorlamanızı." (9)</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"Gizlide yapılan bir duâ, açıkta yapılan yetmiş duâya bedeldir."</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"Sıkıntılı zamanlarında Allah'ın kendisine icâbet etmesini isteyen kimse rahatlık zamanında duâyı çok yapsın." (10)</span></span></span></p><p></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"İnsanların en âcizi duâdan da âciz olan, insanların en cimrisi selâmı da kıskanan kimsedir." (11)</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"Ey Rabbiml Şükrünü edâya, Seni zikretmeye ve Sana güzel ibâdet etmeğe bana yardım et!" diyen bir kimse mükellef bir duâ yapmış r. (12)</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"İyiliğin her çeşidi ibâdetin yarısıdır. Diğer yarısı ise duâdır."(13)</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"Duâ mü'minin silâhı, dînin direği, göklerin ve yerin nûrudur." (14)</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"Zaîflerinizin duâları ve ıhlâslarından başka bir şey hürmetine mi nusrete nâil oluyorsunuz?" (15)</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">Çünkü Allah'ın huzûrunda zayıflığını, aczini ve fakrını idrâk ederek ve dünyevî arzulardan kalben alâkasını keserek duâ edenlerin ıhlâsları kuvvetlidir. Bu da rızık ve nusret sebeblerinin en büyüklerindendir.</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">Beş gece vardır ki duâ reddolunmaz: Receb'in ilk i, Şa'ban'ın onbeşinc gecesi, Cum'a gecesi, Ramazan bayramı gecesi, Kurban bayramı gecesi. </span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">Rikkat hâliniz geldiği zaman duâyı ganimet biliniz. Çünkü bu hal rahmettir. (16)</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"Mü'min bir kul Allah'a duâ eder. Bu esnâda Allah Teâlâ Cibrîl'e: "Bunun duâsına hemen icâbet etme, çünkü sesini işitmek istiyorum." Bir fâcir de duâ edince Allah Teâlâ Cibrîl'e emreder:</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"Hemen ver şunun istediğini! Çünkü sesini işitmek istemiyorum." buyurur.</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: Green"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px">"Kâfir bir kul Allaha duâ eder, hâcetini ister, derhal yerine getirilir. Mü'min Allah'a duâ eder, icâbeti geciktirilir. Melekler buna üzülürler. Bu nun üzerine Allah Teâlâ buyurur ki: "Kâfirin duâsına hemen icâbet edişimin sebebi bana bir daha dua etmemesi ve beni hatırlamaması içindir. Çünkü onu sevmediğim gibi sesini de sevmiyorum. Mü'minin duâsına da hemen icâbet etmiyorum, beni unutmayıp devamlı zikir etmesi için. Çünkü onu da seviyorum, tazarru'unu da seviyorum."</span></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="elifgibi, post: 15180, member: 149"] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][B]Duâda İhlâs (Samîmıyet) ve Helâl Lokmanın Önemi[/B][/FONT][/COLOR] [CENTER] [/CENTER] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]Duâda İhlâs (Samîmıyet) ve Helâl Lokmanın Önemi[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]Nebiyy-i Ekrem Sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz buyurmuşlardır ki:[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"Bir kimse zâhir ve bâtınını tanzîf ve tathîr ile kırk gün hâlisan Cenâb-ı Allah için amel ve ibâdet ederse kalbi menba'-i hikmet olup lisânından zülâl-i ma'rifet cereyan etmeğe başlar." (1)[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"Kul ihlâs ile "Başka ilâh yok, ancak Allah vardır!" dedikçe hiç bir hicâb onu geri çevirmeksizin bu zikri, Allah'a yükselir. Allah'a vâsıl olunca Allah bu kelimeyi söyleyene nazar eder. Allah'ın nazar ettiği her bir muvahhid kulunu rahmeti içine alması O'nun hakkıdır." (2)[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"Helâllığında ve haramlığında şübhe bulunan nesneyi terk eyle ve helâl olduğu muhakkak bulunan şeyleri kabul et." (3)[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]Bu hadîs-i şerîf, insan bâtınını haramdan korumak için kemal-i ihtiyât üzere bulunmasının lüzumu hakkında îrâd edilmiş ise de diğer işlerine, sözlerine ve şâir muamelâtına da tatbîk için bir kaide-i külliyye tarzında bulunmuştur.[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"Niyet eylediğin bir iş için kalbinde havf ve tereddüd olursa o işi yapma." (4)[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"Haramlardan sakın, insanların en âbidi olursun." (5)[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"Haram lokmadan neşv ü nemâ bulan bir vücûda lâyık olan cehennem ateşidir."(6) [/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"Cibrîl bana ne zaman geldiyse şu iki duâyı emretti:[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"Ey Rabbim! Bana temiz rızık ver ve sâlih amel nasîb et." (7)[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"Allah Teâlâ buyuruyor: Kulum, beni yalnız iken zikrederse ben de onu yalnız zikrederim. Beni bir topluluk içinde zikrederse onu ondan daha hayırlı ve daha büyük bir topluluk içinde zikrederim. (8)[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"Allah sizden üç şeyi istemiyor: Kur'ân okurken yahud okunurken ileri geri konuşmayı, duâ ederken sesinizi yükseltmeyi, takat getiremiyeceğiniz kadar kendinizi namaza zorlamanızı." (9)[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"Gizlide yapılan bir duâ, açıkta yapılan yetmiş duâya bedeldir."[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"Sıkıntılı zamanlarında Allah'ın kendisine icâbet etmesini isteyen kimse rahatlık zamanında duâyı çok yapsın." (10)[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"İnsanların en âcizi duâdan da âciz olan, insanların en cimrisi selâmı da kıskanan kimsedir." (11)[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"Ey Rabbiml Şükrünü edâya, Seni zikretmeye ve Sana güzel ibâdet etmeğe bana yardım et!" diyen bir kimse mükellef bir duâ yapmış r. (12)[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"İyiliğin her çeşidi ibâdetin yarısıdır. Diğer yarısı ise duâdır."(13)[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"Duâ mü'minin silâhı, dînin direği, göklerin ve yerin nûrudur." (14)[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"Zaîflerinizin duâları ve ıhlâslarından başka bir şey hürmetine mi nusrete nâil oluyorsunuz?" (15)[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]Çünkü Allah'ın huzûrunda zayıflığını, aczini ve fakrını idrâk ederek ve dünyevî arzulardan kalben alâkasını keserek duâ edenlerin ıhlâsları kuvvetlidir. Bu da rızık ve nusret sebeblerinin en büyüklerindendir.[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]Beş gece vardır ki duâ reddolunmaz: Receb'in ilk i, Şa'ban'ın onbeşinc gecesi, Cum'a gecesi, Ramazan bayramı gecesi, Kurban bayramı gecesi. [/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]Rikkat hâliniz geldiği zaman duâyı ganimet biliniz. Çünkü bu hal rahmettir. (16)[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"Mü'min bir kul Allah'a duâ eder. Bu esnâda Allah Teâlâ Cibrîl'e: "Bunun duâsına hemen icâbet etme, çünkü sesini işitmek istiyorum." Bir fâcir de duâ edince Allah Teâlâ Cibrîl'e emreder:[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"Hemen ver şunun istediğini! Çünkü sesini işitmek istemiyorum." buyurur.[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=Green][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4]"Kâfir bir kul Allaha duâ eder, hâcetini ister, derhal yerine getirilir. Mü'min Allah'a duâ eder, icâbeti geciktirilir. Melekler buna üzülürler. Bu nun üzerine Allah Teâlâ buyurur ki: "Kâfirin duâsına hemen icâbet edişimin sebebi bana bir daha dua etmemesi ve beni hatırlamaması içindir. Çünkü onu sevmediğim gibi sesini de sevmiyorum. Mü'minin duâsına da hemen icâbet etmiyorum, beni unutmayıp devamlı zikir etmesi için. Çünkü onu da seviyorum, tazarru'unu da seviyorum."[/SIZE][/FONT][/COLOR] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
İSLAMİ PAYLAŞIMLAR
Dua Köşesi
Duâda İhlâs (Samîmıyet) ve Helâl Lokmanın Önemi
Alt