Düdüklü Tencere Kullanımı

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
Son yıllarda çıkan değişik kullanım özellikleri ve geliştirilen güvenlik özellikleri sayesinde artık mutfaktaki en büyük yardımcımız düdüklü tencereler oldu.
İlk tanıdığımız düdüklü tencereler buhar çıkışı ile düdük sesine benzeyen bir ses çıkaran, lastiğini sürekli değiştirmemiz gereken, dikkatli kullanılmazsa patlama tehlikesi olan basınçlı tencerelerdi. Artık ilerleyen teknoloji sayesinde daha sessiz, lastik değiştirme sorunu olmayan, zaman kontrollü, kolaya açılıp kapanabilen kapaklar hatta bir değil çift emniyetli düdüklü tencereler var.

Ne olursa olsun bu basınçlı tencerelerde yine dikkat edilmesi gereken birçok özellik var. İşte bunlardan bazıları;

Düdüklü tencereler suyla çalışır. Kaynayan suyun oluşturduğu basınçla yemekler daha kısa sürede pişerler. Herşeyden önce mutlaka düdüklü tencereye yeterli su konulmalıdır.

Düdüklü tencereye konulan gıdalar ve tabiki su genel olarak tencere yüksekliğinin üçte ikisini geçmemelidir.

Düdüklü tencereyi yerleştireceğiniz ocağın tencerenin tabanından dışarı taşmaması gerekir. Ateş hiçbir zaman tencere tabanını taşmamlıdır. Elektrikli ocaklarda ise ocağın çapı tencerenın tabanından küçük olmalıdır.

Eski tip düdüklü tencere kullanıyorsanız, kapaktaki buhar çıkışlarını mutlaka kontrol etmelisiniz. Br iğne yardımı ile buhar çıkışlarını temizlemelisiniz.

Yine eski tip düdüklü tencerelerde buhar ve ses çıkışı ile beraber kapakta bulunan oynar subap aşağı indirilir. Bu şekilde pişme sırasında tencereden dışarı az miktarda buhar çıkarak patlama tehlikesi ortadan kalkar. Aynı zamanda pişme zamanını bu andan itibaren ayarlayabilirsiniz.

Düdüklü tencereleri yemek piştikten sonra ateşten alsanız bile kapak açılana kadar yemek pişmeye devam eder. Bu süreyide göz önüne alarak yemeğinizin pişme süresini ayarlayın.

Düdüklü tencerelerde pişme bittikten sonra kapağı hemen açamazsınız. İçindeki basınç azaldıktan sonra açabilirsiniz. Bu süre sırasında yemek pişmeye devam edecektir. Artık bazı düdüklü tencerelerde basınç göstergeleri bulunmaktadır.

DÜDÜKLÜ TENCEREDE NE PİŞİRİLİR?

Düdüklü tencerede aslında birçok yemeği süresini ayarlayarak pişirebilirsiniz.

En çok pişirilen yemekler kuru fasulye, barbunya, nohutdur. Bunun yanında et yemekleri, tavuk, sebze haşlamaları, çorbalar, mısır haşlaması yapabilirsiniz.

Taze fasulye, dolma gibi birçok yemeği rahatlıkla bu düdüklü tencerelerde pişirebilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken pişme süresinin kısaldığını unutmayın.
 
Üst Alt