Erzurum Çat İlçesi

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Erzurum Çat İlçesi

Çat İlçe merkezi Erzurum İl merkezinin 50 km. güneyinde 1960 rakımlı, volkanik ve etrafı kayalık tepelerle çevrili bir yükselti üzerinde kurulmuştur. Arazi yapısı dağlık ve görüntü arzeder. Yüksek platoları(Yayla) fazla düzlük alanlar olmamasına rağmen geniş otlaklar olarak dikkari çeker. İlçe 1118 kilometrekarelik bir alanda kurulmuştur. Erzurum Güney illeriyle olan ulaşımını, Çat ilçesinden geçen karayolu ile sağlamaktadır.
İlçedeki en önemli tarihi yapılar: Yavi Köyü Camii Yarmak köyü Camii Bardakçı köyü Camii ve Çeşmesi'dir.
Kuzeyinde Ilıca, Aşkale ve Erzurum Merkez ilçe doğusunda Tekman Güney ve güneybatısında Bingöl ili batısında Erzincan ili bulunmaktadır.
Çat İlçesinde de Erzurum il merkezinde olduğu gibi karasal bir iklim hüküm sürer kış ayları uzun ve kar yağışlı geçer yağmurlar daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında yağar.
İlçede etkili tarım arazisi çok az olup, en önemli geçim kaynağı hayvancılıktır. 105.000 küçükbaş 26.000 büyükbaş ve 21. 400 kanatlı hayvan sayısı ile Erzurum'un en fazla hayvan varlığına sahip ilçelerinden biridir. Sanayi işletmesi yönünden geri olan ilçede üç adet tuzla bulunmaktadır.

Erzurum Çat İlçesi Tarihi Coğrafi konumu

Çat İlçesi XVIII. Asrın başlarında Osmanlı Sipahileri Tarafından İlçemize 17 Km. uzaklıkta bulunan Yavi Beldemiz civarında kurulmuş XIX. Asrın başlarında Dersim tarafından gelen Türk Aşiretleri ile birleşmişlerdir.

Birinci Dünya Savaşından sonra Kığı İlçesine bağlanmış, daha sonra coğrafi konumu sebebiyle Tercan İlçesine bağlanmıştır. Yavi Bucak Merkezi İken 1936 yılında Aşağıçat Köyü İlçe Merkezi olmuş, 1939 yılında idari bağlılığı değiştirilerek Aşkale İlçesine bağlanmıştır. 1946 yılında Oyuklu Köyü adı altında Erzurum İline bağlanmıştır. 1954 yılında ise Oyuklu Köyü Çat adı altında İlçe Merkezi haline dönüştürülmüştür.

İlçemizin bulunduğu topraklar yüzyıllar önce çeşitli akınlara maruz kakmıştır. Anadolu’ya yönelik Türk akınları özellikle Doğu Anadolu da yurt edinmek isteyen başta Selçuklular olmak üzere birçok Türk boyları Erzurum’a yaptıkları akınlarda İlçemiz topraklarına da akınlar düzenlemişlerdir.

Yıllarca Rus işgalinde kalan İlçemiz Rusların çekilmesiyle birlikte Ermeni mezalimlerine maruz kalmış çok sayıda insanımız hunharca katledilmiş, köyler yakılmış yıkılmıştır.

erzurumcatilcesi.jpg


COĞRAFİ YAPI

İlçemiz Erzurum İlinin güneyinde yer alan Palandöken dağların güney batısındaki 1960 rakıma sahip, volkanik ve kayalık, etrafı tepelerle çevrili bir arazi görünümü arz eden yüksek platoların geniş alanlara yayıldığı, fazlaca düzgün arazinin olmadığı kısmen çorak ve tuzlu topraklara sahip bir yapıda olan İlçemizin Doğusunda Tekman İlçesi, Batısında Tercan İlçesi, Kuzeyinde Erzurum İli ve Güneyde Bingöl İli, Karlıova ve Yedisu İlçeleri ile çevrilidir. 1986 yılında hizmete giren Erzurum – Bingöl Karayolu İlçemizden geçmektedir. Erzurum İline 52 Km. uzaklıkta olan İlçemiz Bingöl İlinin Karlıova İlçesine 61 Km. mesafededir. Yüzölçümü 1386 K olup, Palandöken dağları eteklerinden gelen Tuzluca ve Ağa köyü çayları İlçeyi iki taraftan çevirir.

İKLİM

Tipik karasal iklim özelliği taşıyan İlçemizde kış ayları şiddetli olup, yaz ayları sıcak ve kurak geçer. Yağmur genelde bahar aylarında yağar. Kış aylarında ısı derecesi -10, -18 derece olup, zaman zaman -35, -40 dereceyi bulur. Yoğun kar yağışı ve tipi kış aylarında İlçemizin bazı Köylerimizle bağlantısını kesmekte ise de ilçemizde bulunan Köy Hizmetleri Bakımevi Ekiplerinin yoğun çalışmaları ile kısa zamanda köy yollarımız ulaşıma açılmaktadır.

SOSYAL DURUM

İlçemiz sosyal yaşantı yönünden Ülke geneline göre geri kalmış durumdadır. Hayvancılık dışında gelirin olmayışı ve gelir seviyesinin düşük olması sosyal yaşantıyı etkilemektedir. İlçede düğün ve nişanlar dışında hemen hiçbir sosyal etkinlik bulunmamaktadır.

Çok amaçlı bir salonun bulunmayışı da bu konuda etkin olmaktadır. İlçede Halk Eğitimi Merkezinin hanımlara yönelik mesleki kursların köylerde açılması bu kursların sonunda sergilerin düzenlenmesi özellikle genç nüfus üzerinde sosyal yönden gelişme arz etmektedir. Köylerde evler genellikle taş duvarlardan örülü toprak ve ağaçtan olduğundan yöreye has bir özellik arz etmektedir.
 
Üst Alt