Eskişehir Mahmudiye ilçesi

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
screenshot6wc.jpg


Mahmudiye ilçesi; kuzeyde Merkez İlçe, Alpu, kuzeydoğuda Beylikova, doğuda Sivrihisar, güneyde Çifteler, batıda Seyitgazi ile çevrilidir. 1940 yılında Belediye Teşkilatı kurulmuş, 1954 yılında ilçe olmuştur.
Eski çağlarda Hitit ve Frig uygarlıklarının yerleşimine sahne olan ilçede Roma-Bizans dönemlerine ilişkin kalıntılar bulunmuştur.
İlçe Osmanlı döneminde önem kazanmış, orduya at yetiştiren hara’nın kurulması ile daha da gelişmiştir. 1815 yılında II.Mahmud’un emri ile kurulan Çiftlik-i Hümayun’da tarımsal faaliyetler, at ve koyun yetiştiriciliği ağırlık kazanmıştır. Bu nedenle ilçeye Mahmudiye adı verilmiştir. Günümüzde Anadolu Tarım İşletmesi adını alan kuruluş ülkenin yarış atı ihtiyacını karşılayan önemli birkaç merkezden biridir.

screenshot7uu.jpg



mahmudiye.jpg

Nüfus Durumu

İlçemiz köylerinin toplam nüfus sayısı 4982 İlçe merkezimizin nüfus sayısı 5111 olmak üzere toplam ilçe nüfusumuz 10093’dür.

İdari Durum
Mahmudiye İlçesinin Merkezde (1) bir belediyesi ve (4) dört mahallesi vardır. İlçeye bağlı 15 köy mevcuttur. Merkezdeki Mahalleler Çal Mahallesi Işıklar Mahallesi Orta Mahalle Yeni Mahalle

Sosyal Durum
İlçe Merkezinde 1660 bina olup, bunun 1550 hanesi konuttur. Ayrıca ilçemizde 175 işyeri bulunmaktadır. Hane başına 4 kişi düşmektedir. Sosyal yaşantı bakımından ilçe merkez ile köylerin arasında büyük farklılıklar yoktur

yunus.jpg

Ekonomik Durum

Mahmudiye ilçesi yüzölçümü itibariyle küçük bir ilçe görünümünde olduğun halde zirai potansiyeli büyüktür. Halkının %85’i çiftçilikte uğraşır. İlçede tarım çalışmalarında tarla ziraatı birinci sırayı almaktadır. Hayvancılık ikinci derece önem taşımaktadır. İlçemiz yüzölçümü 676.000 dekardır. Bu arazinin 435.280 dekarı tarım arazisi, 99.609 dekarı mera, 22.504 dekarı çayır, 3.040 dekarı orman, 115.567 dekarı taşlık, kayalık ve yerleşim birimidir. İlçemizde toplam 3.781 adet büyük baş ve 117.290 adet de küçük baş hayvan varlığı bulunmaktadır.

Tarihi
İç Anadolu coğrafi bölgesi, yukarı Sakarya bölümündeki Eskişehir ilinin güneydoğusunda, Eskişehir-Afyon asfaltı üzerinde (YOL BOYU YERLEŞİM) şeklinde kurulan ve Cumhuriyetten sonra ilçe olan Mahmudiye yeşillikler içerisinde bir yerleşim merkezidir. İlçe halkının en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Eski çağlarda Hitit ve Frig uygarlıklarının yerleşimine sahne olan ilçede Roma-Bizans dönemlerine ilişkin kalıntılar bulunmuştur. İlçe Osmanlı döneminde önem kazanmış, orduya at yetiştiren Hara ile daha da gelişmiştir. 1815 yılında II.Mahmud'un emri ile kurulan Çiftlik-i Hümayun'da tarımsal faaliyetler, at ve koyun yetiştiriciliği ağırlık kazanmıştır. Bu nedenle ilçeye mahmudiye adı verilmiştir. Günümüzde Anadolu Tarım İşletmesi adını alan kuruluş ülkenin yarış atı ihtiyacını karşılayan önemli bir kaç merkezdendir.

Coğrafi Yapısı
Mahmudiye, İç Anadolu coğrafi bölgesinin kuzeybatısında, yukarı Sakarya bölümünde ve Eskişehir’e bağlı bir ilçedir Mahmudiye ilçesi kuzeyinde Eskişehir, Alpu, kuzeydoğusunda Beylikova, doğusunda Sivrihisar, güneyinde Çifteler ile batısında Seyitgazi ilçeleri ile çevrelenmiştir. Komşusu olan ilçelerin tamamı Eskişehir’e bağlıdır. Mahmudiye, Eskişehir ‘in güneydoğusunda ve 51 Km. uzaklıkta, Konya asfaltı üzerinde 3,5 Km. lik yol boyu yerleşimi şeklinde kurulan ilçedir.

Eğitim
İlçe merkezinde 3 Türkmenmecidiye ve İsmetpaşa köylerinde ise 1’er tane ilköğretim okulu olmak üzere toplam 5 adet 8 yıllık eğitim veren ilköğretim okulumuz mevcuttur. 13 adet kapalı bulunan ilköğretim okulumuzdan 4 adet okulumuz öğrenci azlığından eğitim-öğretim verememekte olup, 9 adet okulumuz ise taşımalı kapsamındadır. İlçemizde toplam 4 adet lise eğitim-öğretime devam etmektedir. 1 adet Genel Lise (Mahmudiye Lisesi) ve 3 adet de Meslek Lisesi bulunmaktadır. (İmam-Hatip Lisesi, Çok Programlı Lise ve Yunusemre Anadolu Öğretmen Lisesi). Ayrıca Osmangazi Üniversitesi bünyesinde ilçemizde Atçılık üzerine bir Meslek Yüksekokulu açılma çalışmaları devam etmektedir. İlköğretime hazırlamak, çocuklarımızın düzenli gelişmelerini sağlamak amacıyla ilçe Merkezinde 2002-2003 öğretim yılında anaokulu açılmış, diğer anasınıfları ise Atatürk İlköğretim Okulu ve Necatibey İlköğretim Okulu bünyesinde hizmet vermektedir. 1973 yılında Halk Eğitim Merkezi açılmıştır. 2003-2004 öğretim yılında çeşitli branşlarda kurslar açılmakta ve halk eğitilmektedir.

Ulaştırma ve Alt Yapı
İlçemiz Eskişehir-Konya karayolu üzerinde Eskişehir’e 51 km. uzaklıktadır. İl merkezine otobüs yolcu taşımacılığı Belediyemize ait otobüsler ve Çifteler ilçesine ait otobüsler ile yapılmaktadır. ilçemizde kanalizasyon ve arıtma tesisi mevcut değildir. Foseptik çukurlar mevcuttur. Su birikintilerinin önlenmesi için çarşı içi ve cadde kenarlarına açık kanal yapılmıştır.İlçemiz şehir suyu şebekesi içme ve kullanma suyunun sertlik derecesi çok yüksek olduğundan içme suyu olarak kullanılmamaktadır. İlçemiz PTT santrali 2800 abonelik olup, tamamı doludur. Merkeze bağlı 15 köyümüz otomatik telefona bağlıdır.

Yeryüzü Şekilleri
Jeolojik yapı olarak yukarı sakarya ovasında yer alan ve ilçe hudutları içerisinde bulunan Kırkkız dağı, Cönger tepe, Çerkezçalı tepe ve Çal kütlesi İçanadolu masifinin çıkıntıları olup Birinci zamana ait olan kalsit-mermer, rekristalize kalker-dolamitler, metomorfik şist formaksiyonları ve kokulu kalkerden meydana gelmiştir. Mahmudiye ilçe merkezinin 12 Km. kuzeybatısındaki Kırkkız dağı (I) (1301 m.)’dir. İlçenin diğer önemli yükseltileride 2 Km. doğusunda yer alan Çerkezçalı (1135 m.) ve kuzeydoğusundaki Cönger dağı (1080 m.) tepeleridir.Mahmudiye merkezinin toprakları, kuzeybatı ve güneydoğu doğrultusunda akan Seydisuyu’nun geniş vadisinin iki yanında ve aynı doğrultuda uzanan tatlı eğilimli bir arazı ile kenarlarında görülen çıplak yükseltilerden oluşur. Mahmudiye merkezinin denizden yüksekliği ise 890 metredir.

Kültürel ve Sportif Faaliyetler
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okullarımızın kendi bünyelerinde düzenlediği kültürel ve sportif faaliyetler dışında, ilk ve orta dereceli okullar arasında düzenlediği yarışma ve faaliyetlerle de kültürel ve sportif çalışmaları ilçe geneline yaygınlaştırmaya çalışmaktadır. İlçemizde her yıl Eylül-Ekim ayları içerisinde sonbahar mahalli at yarışları tertiplenmektedir. Her yıl 18 Eylül’de İlçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü şenlikleri düzenlenmektedir. İlçe gençliğinin spor ile ilgilenmelerini sağlamak amacıyla Gençlik ve Spor Müdürlüğünce belli zamanlarda turnuvalar, yaz spor okulları düzenlenmektedir. Mahmudiye Spor Kulübü” yeniden yapılanmış ve amatör kümede mücadele edecektir.

Akarsuları
Mahmudiye’de akarsulardan , yerüstü suyu olarak en büyüğü ve ilçe merkezinden geçen Seydisuyu ve Sarısudur.

İklimi
Mahmudiye’de daha çok karasal bir iklim hüküm sürer. Yazlar sıcak ve kurak kışlar soğuk ve yağışlıdır. Eskişehir ilinde en fazla ve devamlı yağış alan yer Mahmudiye İlçesidir. Buna rağmen yağışlar kısa sürelidir. Temmuz ve Ağustos ayları en az yağış alan aylardır. Ocak ve Mayıs ayları ise en çok yağışlı geçen aylardır.
 
Üst Alt