Evcil köpeğim benden hak talep edecek mi ?

Kervan

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
26 Kasım 2015
Mesajlar
11
Tepkime puanı
0
Selamun Aleyküm.

4 yaşında bir köpeğim var ve kedi dışında evcil hayvanların evde veyahut bahçede bakılmasının mekruh olduğunu öğrendim. Merak ettiğim şey, ben eğer onu serbest bırakırsam bile geri dönecek çünkü beni ailesinden biliyor. Barınağa versem muhtemelen hastalıktan ölecek pek çok köpek gibi. Sokağa atsam geri dönecek, bir kaç ay içinde de bir araba çarpacak veya açlıktan ölecek koca şehirde. Yani günümüz dünyası zaten artık köpek gibi hayvanların dışarıda yaşamalarına el vermiyor. Yaşayacak alanları, avlayacak avları yok. Bu durumda ben ne kadar günaha girerim, ne yapmam gerek ?

Ayrıca köpeğim bana bağlı ve sevgi duyuyor, benden öteki tarafta ''beni evcilleştirdi'' diye hak talep edecek mi ? Çünkü benim gibiler evcil hayvanlarına hem annelik yaparcasına büyütüyorlar hemde pek çok hayvan daha 4 yaşına varamadan ölürken onlara son derece sağlıklı ve karnı tok bir hayat veriyorlar. Üstelik dediğim gibi, köpeklerin artık bir şehirde hayatta kalması imkansızken, bunu elimizden geldiğince deniyoruz, bir hayvanın hem karnını doyurup, hem sağlığını korumasına yardım edip, hem onu dış etkenlere karşı koruyup hemde ona bir ömür boyu dostluk ederken neden İslam'a göre yanlış bir şey yapmış oluyorum ? İslam zor durumdakine yardım etmeyi emrediyor, hayvanları hastalıklarla yada bir kamyon tekerinin altında ölmeye bırakmak yerine onları korumak neden yanlış ?
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,022
Tepkime puanı
426
Aleykümselam, köpeğinize bakmaya devam edin kardeşim. Çünkü onu büyütmüş kendinize alıştırmışsınız. Bu saaten sonra onu bırakmak doğru olmaz. Şayet onu korumasızca sokağa bırakırsanız günaha girmiş olursunuz. Hayvanlar kendilerine eziyet eden, zulüm edenlerden hak talep edebilirler. Kendilerine bakan, koruyan, karnını doyurandan niye hak talep etsinler.

Yanlız beslediğimiz hayvanın salya ve tüylerine dikkat etmek gerekir. İbadet ettiğimiz alanlarda ve kıyafetlerimizde bu noktaya dikkat etmemiz gerekir. Ayrıca dinimizde hayvan beslemek haram değil hafif mekruhtur. Bazı sebeplerden dolayı (koruma ve avlanma gibi) bir ihtiyaç bulunmadan evlerde köpek beslemek İslam'da menedilmiştir.

Resûl-i Ekrem (asm) şöyle buyuruyor:

"Av, tarla, bahçe, sürü köpekleri müstesna olmak üzere, köpek besleyen kimsenin sevabından her gün bir miktar eksilir."(Buhari, Zebaih, 6; Müslim, Müsakat, 56-58)

Sadece zevk için bir hayvanı evcilleştirmek, onu korunmaya muhtaç bir yaşam biçimine alıştırmak doğru değildir. Allah c.c her canlının rızkını teminatı altına almış ve onları rızkını arayıp bulacak donanımlarla yaratmıştır.

Ayrıntılar için https://www.sorularlaislamiyet.com/...icinde-kopek-olan-eve-melek-neden-girmez.html
 

Çicey

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
6 Ekim 2015
Mesajlar
9
Tepkime puanı
0
Aleykümselam kardeşim ;
Din büyüklerine sormak lazım ama hep duyduğumuz köpek giren evde namaz kılınmaz derler temizlik açısından. Onları takip etmek ve eğitmek çok zor hakikaten köpek, kedi bakan arkadaşlarımdan biliyorum. Ama öbür taraftan da onlarda bakıma muhtaçlar, sokakta yaşayan hayvanlar sefil vaziyetteler onlara bakmak zor durumdan kurtarmak günah olamaz diye düşünüyorum. Bir odayı yaşaması için düzenlemek diğer yerlere çıkarmamak,zorunlu hallerde çok kontrollü çıkarmak sorunu çözer belki. Hayırlı akşamlar.
 

Kervan

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
26 Kasım 2015
Mesajlar
11
Tepkime puanı
0
Hak talep eder mi diye merak etmemin sebebi, onu evcilleştirmiş ve doğal ortamından almış olmam. Ancak, Allah her ne kadar canlıları rızklarına göre yaratmış olsa da, o hayvanların hayatta kalmaları da bizim elimizde. Pek çok hayvan insanoğlunun yaşam biçimi yüzünden yok olma riski taşıyor. Ki bu insanoğlunun en az bulunduğu kutuplarda bile görülüyor. Köpek ve kediler ise tamamen insanlığın bir parçası olmuş durumdalar. Peygamber efendimiz (s.a.v) zamanında ki vahşi köpeklerden kalmadı bile. İnsanların gölgesinde yaşayıp evcilleştiler. Bu evcilleştirme mevzusu 10 yıl önce başlamış bir şey değildir, Roma İmparatorluğuna kadar uzamaktadır köpekleri kullanmak. Orta çağdan itibarende köpekler evcilleştirilmişlerdir. Yani yüz yıl önce asimile oldular aslında. Doğal ortamları denilen şey ''insan dünyası'' oldu. Bakınız Avrupa da başı boş bir köpek göremezsiniz bile. Köpeklerin genlerine işlemiş bir durumken bu evcilleşmek, onları sokağa bıraktığınızda başlarına neler geldiğini biliyoruz. Sokaklarda büyümüş olsa bile Türkiye de her gün yollardan köpek cesetleri toplanıyor, doğa olayları sebebiyle duvarlar altında sığınan köpeklerin üstüne devriliyor. Çöplerde yedikleri bozuk yemekler ile zehirleniyorlar. Bakınız, köpekler insanoğlunun gölgesinde eriyor ve 50 yıl sonra nesli tükenme riski yaşayan hayvanlar arasına bile girebilirler. Onları kurtuluşu ancak ölüm olan, artık bir hayatta kalma mücadelesine dönüşmüş hayatlarından kurtarıp, kucak açmak günümüzde neden sevaplarımızı götürsün ? Zaten bir köpeğe bakarken sadece karnını doyurmuyoruz ki, duşundan tüy bakımına kadar her anlamda temizliyoruz.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,022
Tepkime puanı
426
Peygamber efendimiz s.a.v in sünnetlerinin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha anlıyoruz.

"Av, tarla, bahçe, sürü köpekleri müstesna olmak üzere, köpek besleyen kimsenin sevabından her gün bir miktar eksilir."(Buhari, Zebaih, 6; Müslim, Müsakat, 56-58)

Yani insanlar sünnete uysa, hadiste söylenenler dışında köpek edinme sevdasına girmese, hayvanlar asimile olmaz, evcilleşmezlerdi değil mi!

Veya bir insan bu hadisi ve diğerlerini bilse, evinde bakmak için köpek evcilleştirmez, baştan bu yola girmez, bu işten uzak dururdu. Sünnet terkedilmiş bu sebeple sistem bir yerde bozulmuştur. Köpek beslemek hevesiyle köpek alıp daha sonra onları sokağa terkedenlerden hiç bahsetmiyorum bile. Bütün hayvanlar Rabbimizin kudretiye ve bir hikmetle yaratılmıştır. Tabiki onları korumak, beslemek, iyi yaşamalarını sağlamak aynı zamanda insanlık görevidir. İslam zaten buna karşı değildir.

Mesela benim bulunduğum ilçenin belediyesi köpekler için özel park oluşturmuş, barınak yapmış hatta, pet şişe atınca köpek maması veren makinalar bile koymuşlar parka, isteyen ayrıca orada bulunan hayvanları besliyor onlarla ilgileniyor...

Sonuç olarak her sünnetin bir hikmet-i sebebi vardır.
 

Kervan

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
26 Kasım 2015
Mesajlar
11
Tepkime puanı
0
Değinmek istediğim şeyde budur. Biz, bu günün nesli artık değiştiremeyeceğimiz bir sisteme göre yaşıyoruz. Yüzyıllar önce atalarımız onları kendi gölgeleri altına almışlar ve asimile etmişler. Köpeklerin ölüm sebebi insanlarken, hayatta kalma nedenleri de insanlar olmuştur. Yani, bir köpek insan atıkları ve araçlarınca ölür, bir diğer insanın önüne koyduğu mama sayesinde hayatta kalır.

Köpeklerin barınacağı parklar her yerde yok malesef.
Ben 100 yıl önce ki dedelerimizin köpekleri asimile etmeleri ile suçlanamam, ben köpekleri asimile etmedim.. Zira, bu gün, yani 2015 yılında, artık köpekleri asimile edemezsiniz. Neden mi ? Çünkü onlar zaten yüzyıllar önce asimile oldular.
Kendimi bir şekilde bu mekruhtan yırtmaya çalışmıyorum, sadece açık görüşlü olmanızı istiyorum.
Peygamber efendimize ''Ya Resulullah, 50 yıl sonra biz insan oğlunun ettiği hatalar sonucu filanca hayvanın soyu tükenebilir, ne yapalım ?'' diye sorsanız, ne derdi Peygamberimiz ?
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,022
Tepkime puanı
426
İnsanların bir kısmı veya çoğunluğu uygulamıyor diye bir sünnet veya ayet hükmünü kaybetmez. Hepsinin bir hikmeti vardır.

Açık görüşlü olmak sünneti yok saymak değildir. Öncekileri bu halde bulduk, biz de onlara uyalım diyemeyiz. Aksine açık görüşlü olmak sünneti uygulamaya çalışmakla olur.

Mesela ben kendimi sizin yerinize koyuyorum. Bir köpek evcilleştirdim ve ona bakmaya başladım, daha sonra bu işin islamda hoşgörülmediğini öğrendim... Tabi ki o hayvancağızı sokağa atamam, zaten belli bir ömürleri var... Ömrü yettiği kadar ona bakarım. Bundan sonraki hayatımda bir daha aynı şeyi yapmam yani köpek evcilleştirip evimde bakmam. Bunun yerine ihtiyacı olan hayvanlar çıkarsa karşıma onlara bulundukları ortamlarda yardımcı olmaya çalışırım, beslerim, suyunu veririm, şefkat göstermeye çalışırım. Hasta ve çaresiz görürsem veterinere götürürüm. Hayvan barınakları var, oralara maddi destek yaparım, gerekirse gönüllü olarak oralarda vakit geçiririm, hem hayvan sevgimi tatmin eder hemde büyük sevaplar kazanırım. Tabi bunları yapmak bir hayvana evde bakmak kadar kolay değil. Daha fazla fedekarlık ve imkan ister. Fakat bu da; mesela köpeklerin neslinin tükenmemesi için bir çabadır. İstedikten ve azmettikten sonra yakın çevremizde, barınaklarda, sokaklarda da hayvanların önüne mama koyma imkanımız var.

Peygamber efendimiz s.a.v'e yukarıda sorduğunuz soruya bir ihtimal ki benzer şekilde cevap gelebilirdi.

Bu noktada önemli olan sünneti sünnet bilip ona uymaya çalışmak, hoşgörülmeyen bir işi devam ettirmekte ısrarcı olmamak. Bu iş bizim için çok önemli bile olsa, nefsimiz onu çok istiyor bile olsa, başka meşru yollardan sonuca ulaşmaya, kendimizi bu konuda meşru yollarda tatmin etmeye çalışmak.

Sistem bozuk, bende bu sistemin içinde aynı şekliyle yerimi alayım dememek lazım. Ben uysam ne olur, hiç kimse uymuyor ki diye düşünmemek lazım! Gemisini kurtaran kaptan olur. En sonunda kendi hesabımızı kendimiz vereceğiz. Uyduğumuz çoğunluk, sistemi bozanlar bizim hesabımıza karışmayacak, onlar kendi hesaplarını verecekler. Onların yanında olmak da var, karşısında olmak da!

Allah c.c herşeyi en iyi bilendir... Hüküm O'na aittir... Her insan kendi yaptığının mükafatını alacak, cezasını çekecek. O nedenle, islamda böyle bir yasak var, köpekleri evcilleştirip evde bakmak hoşgörülmemiş, benim görevim buna uymaktır. Şu an uyamıyorsam bile, uymaya, uygulamaya azmetmek... ilk fırsatta da hayata geçirmek. Din Allah c.c nün dini, sünnet Efendimiz s.a.v'in sünneti. Aldığımız nefes, taşıdığımız can, sayamayacağımız kadar çok nimetler... Hiçbiri bize ait değil, bizim değil, onlar sadece bize emanet aynı bu din gibi. Vesselam.
 

Kervan

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
26 Kasım 2015
Mesajlar
11
Tepkime puanı
0
Anladım efendim. Koyun sürüsünün başı uçurumdan atladı diye bütün koyunlar atlarda, ben zaten herkes atlıyor ben de atlasam ne olur derde atlarsam hem bedelini kendim öderim, hemde bana verilen aklı kullanmadığım için sürünün diğer üyelerini suçlayamam.
 
Üst Alt