Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Güzel ve Özlü sözler
Ey ilahi aşka gönül veren kişi
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="makes" data-source="post: 36080" data-attributes="member: 39"><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Rivayet olunurki, </span></span></span> </p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Cenab-ı Hak Musa (aleyhisselam)'a ben-i İsrail'in üzerlerine inen Allah (cellecelalühu)'ın nimetlerinden anlatmasını emretti.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Musa (aleyhisselam)'da beliğ yani açık bir vaaz etti. O zaman ben-i israilden birisi sordu: </span></span></span> </p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong></strong></em></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong>" Ya Musa yeryüzünde en iyi bilen kimdir?" </strong></em></span></span></span> </p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Hz.Musa (aleyhisselam)'da "Benim" diye cevap verdi. </span></span></span> </p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Bunun üzerine Cenab-ı Hak Musa (aleyhisselam)'a vahyetti ki: </span></span></span> </p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong>"Ya Musa! Mecmaal Bahreyn (iki denizin toplandığı) denilen yerde bir kulum vardır ki senden daha alimdir"</strong></em></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Mevla Teala Hızır (aleyhisselam)' ın daha alim olduğunu bildirince Musa (aleyhisselam) onu nasıl bulacağını sorar. Cenab-ı Hak'ta zenbiline tuzlu bir balık koymasını onu nerede kaybederse Hızır (aleyhisselam)'ı orada bulacağını beyan eder.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Musa (aleyhisselam) buyurulduğu üzere tuzlu bir balık aldı zenbiline koydu. Biraz da yiyecek koydu.Talebesi Yuşa (aleyhisselam)ile yola çıktı. Ve O'na dedi ki:</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong>"Balığı nerede kaybedersek bana haber ver"</strong></em></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"></span></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Ne zaman ki Mecmaal Bahreyn denilen yere ulaştılar istirahat için orada biraz oturdular.Musa (alehisselam) bir taşı yastık ederek yattı.Orada ab-ı hayat vardı.Ondan balığa isabet edince balık canlandı ve zenbilin içinden çıkıp denize atladı.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Bu hadiseyi Musa (Aleyhisselam) ın talabesi gördü fakat Musa (Aleyhisselam)'a söylemeyi unuttu.Hazreti Musa kalkınca yola devam ettiler. Ertesi gün kuşluk vaktine kadar yürüdüler.Musa (Aleyhisselam) talebesine dedi ki:</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong>''Kuşluk yiyeceğimizi getir.Biz bu yolculuğumuz da muhakkak ki yorgunluğa uğradık.''</strong></em></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"></span></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">O zaman talebesi:</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong>''O mecmaal bahreyn denilen yerde kayaya çıktığımız vakit balığa garip bir hadise oldu.Ben bunu sana söylemeyi unuttum.Balık orada canlandı, denize atladı.Acaip bir şekilde geçti gitti.''</strong></em></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"></span></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Musa (Aleyhisselam) bunu duyunca:</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong></strong></em></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong>'</strong></em></span></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong>'İşte bizim aradığımız yer orasıdır''.</strong></em> dedi.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Hemen izleri üzerine uyarak geri döndüler.Orada Hızır (Aleyhisselam)'ı buldular.Musa (Aleyhisselam) selam verdi ve :</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong>''Sana öğretilen ilimden bana öğretmen için geldim.'' </strong></em>dedi.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"></span></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Bunun üzerine Hızır (Aleyhisselam):</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong>''Sen benimle beraber sabra kadir olamazsın.Benden zuhurunu göreceğin şeylerin zahirine bakarak itiraz edersin.Hikmetinden haberdar olmadığın bir hadiseye nasıl sabredebilirsin'' </strong></em>dedi.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"></span></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Hazreti Musa da:</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong>''İnşallah beni sabredicilerden bulacaksın, sana karşı hiçbir itirazda bulunmayacağım, hiçbir emirde asi olmayacağım.''</strong></em> diye cevap verdi.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Hızır (Aleyhisselam) da buyurdu ki:</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong>''Eğer bana tabi olacaksan ben sana haber verinceye kadar bana birşey sorma''.</strong></em></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"></span></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Beraberce yürümeye başladılar.Deniz kenarında bir gemi gidiyordu.Geminin sahibi bunları ücretsiz olarak gemiye aldı.Biraz gittikten sonra Hızır (Aleyhisselam) gemiyi deldi.Musa (Aleyhisselam) buna dayanamadı: </span></span></span> </p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong>''Ücretsiz olarak bizi gemilerine alan bir kavim, boğulsunlar için mi gemiyi deldin?Doğrusu sen kötü bir iş yaptın''</strong></em> dedi.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"></span></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Hızır (Aleyhisselam) bu itiraza karşı:</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong>'' Ben sana demedim mi ki sen, benimle beraber sabra takat getiremezsin.''</strong></em></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"></span></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Musa (Aleyhisselam) hemen vermiş olduğu sözü hatırladı:</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong>''Unuttuğum şeyle beni muaheze etme, gafletimden dolayı beni mazur görde işimde bana güçlük çıkarma.'' </strong></em>diyerek özür diledi.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Sonra yine yürüdüler.Bir takım çocuklara rastladılar.Hızır (Aleyhisselam) bu çocuklardan birisini öldürdü.Bu hadiseyi gören Hazreti Musa, Hızır (Aleyhisselam)'a hitaben:</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong>''Kimseyi öldürmediği halde sen tertemiz bir nefsi mi öldürdün?Muhakkak ki pek kötü bir iş yapmış oldun.'' </strong></em>dedi.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Hızır (Aleyhisselam) gene:</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong></strong></em></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong>''Ben sana demedim mi ki sen, benimle beraber sabredemezsin.''</strong></em> diye ihtarda bulundu.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Bu ihtar üzerine Musa (Aleyhisselam):</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong>''Bundan sonra eğer birşeyden daha sorarsam benimle arkadaşlık etme.Zira benim tarafımdan özre ulaşmış oldun'' </strong></em>dedi.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Sonra tekrar yürüdüler.Bir belde ahalisine varınca onlardan yemek istediler.O memleket halkı ise onları misafir etmekten kaçındı.Derken orada yıkılmaya meyilli bir duvara rastladılar.Hızır (Aleyhisselam) onu hemen doğrultuverdi.Hızır (Aleyhisselam)'ın bu yaptığıda Hazreti Musa'nın garibine gitti de:</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong>''Onlar bize yemek vermediler, misafir etmediler, isteseydin onlardan bu iş için ücret alabilirdin.Niye bunu bedava yaptın.'' </strong></em>diye üçüncü kez itirazda bulundu.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"></span></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Hızır (Aleyhisselam):</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000"><em><strong>''İşte bu,benim ile senin aramızın ayrılışıdır.Şimdi sana, sabretmeye kadir olamadığın şeylerin manasını haber vereyim''</strong></em></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Gemi denizde çalışan bir takım fakirlere ait idi.Ben onu kusurlu yapmak istedim.Zira onların ötesinde her sağlam gemiyi sahiplerinin elinden alan zorba bir melik vardı.Ben onu delmekle kusurlu yaptım, böyle zalim hükümdarın onu ellerinden almasına mani oldum.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Oğlana gelince:Babası ile annesi iki mümin idiler.Biz o çocuğun, anne ve babasını azgınlığa sürüklemesinden ve küfre düşürmesinden korktuk.Eğer o çocuk buluğa erseydi, kafir olacak ve ebediyyen yanacaktı.O hale gelmeden onu öldürdük.İstedik ki Rableri, onlara o öldürülen çocuktan daha temizini ve hayırlısını ve merhametçe daha yakınını versin.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Duvara gelince:O, şehirdeki iki yetim çocuğun idi.Duvarın altında onlara ait bir hazine vardı.Babaları da salih bir kimse idi.Rabbin diledi ki onlar büyüsünler, büluğa ulaşsınlar definelerini kendi elleriyle çıkarsınlar.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #800000">Eğer o duvar yıkılsaydı onun altındaki hazineyi bu beldenin insanları yağma edeceklerdi.Onun için o duvarı düzelttim.Bu işleri ben kendi reyimle yapmadım.Rabbim bana emretti bende yaptım.İşte bu beyan olunanlar sabrına takat getiremediğin işlerin tevili (açıklaması) dır.</span></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="makes, post: 36080, member: 39"] [FONT=Verdana][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000]Rivayet olunurki, [/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000]Cenab-ı Hak Musa (aleyhisselam)'a ben-i İsrail'in üzerlerine inen Allah (cellecelalühu)'ın nimetlerinden anlatmasını emretti.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000]Musa (aleyhisselam)'da beliğ yani açık bir vaaz etti. O zaman ben-i israilden birisi sordu: [/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000][I][B] " Ya Musa yeryüzünde en iyi bilen kimdir?" [/B][/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000]Hz.Musa (aleyhisselam)'da "Benim" diye cevap verdi. [/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000]Bunun üzerine Cenab-ı Hak Musa (aleyhisselam)'a vahyetti ki: [/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000][I][B]"Ya Musa! Mecmaal Bahreyn (iki denizin toplandığı) denilen yerde bir kulum vardır ki senden daha alimdir"[/B][/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000]Mevla Teala Hızır (aleyhisselam)' ın daha alim olduğunu bildirince Musa (aleyhisselam) onu nasıl bulacağını sorar. Cenab-ı Hak'ta zenbiline tuzlu bir balık koymasını onu nerede kaybederse Hızır (aleyhisselam)'ı orada bulacağını beyan eder.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000]Musa (aleyhisselam) buyurulduğu üzere tuzlu bir balık aldı zenbiline koydu. Biraz da yiyecek koydu.Talebesi Yuşa (aleyhisselam)ile yola çıktı. Ve O'na dedi ki:[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000][I][B]"Balığı nerede kaybedersek bana haber ver"[/B][/I] [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000]Ne zaman ki Mecmaal Bahreyn denilen yere ulaştılar istirahat için orada biraz oturdular.Musa (alehisselam) bir taşı yastık ederek yattı.Orada ab-ı hayat vardı.Ondan balığa isabet edince balık canlandı ve zenbilin içinden çıkıp denize atladı. Bu hadiseyi Musa (Aleyhisselam) ın talabesi gördü fakat Musa (Aleyhisselam)'a söylemeyi unuttu.Hazreti Musa kalkınca yola devam ettiler. Ertesi gün kuşluk vaktine kadar yürüdüler.Musa (Aleyhisselam) talebesine dedi ki:[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000][I][B]''Kuşluk yiyeceğimizi getir.Biz bu yolculuğumuz da muhakkak ki yorgunluğa uğradık.''[/B][/I] [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000]O zaman talebesi:[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000][I][B]''O mecmaal bahreyn denilen yerde kayaya çıktığımız vakit balığa garip bir hadise oldu.Ben bunu sana söylemeyi unuttum.Balık orada canlandı, denize atladı.Acaip bir şekilde geçti gitti.''[/B][/I] [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000]Musa (Aleyhisselam) bunu duyunca:[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000][I][B] '[/B][/I][/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000][I][B]'İşte bizim aradığımız yer orasıdır''.[/B][/I] dedi.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000]Hemen izleri üzerine uyarak geri döndüler.Orada Hızır (Aleyhisselam)'ı buldular.Musa (Aleyhisselam) selam verdi ve :[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000][I][B]''Sana öğretilen ilimden bana öğretmen için geldim.'' [/B][/I]dedi. [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000]Bunun üzerine Hızır (Aleyhisselam):[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000][I][B]''Sen benimle beraber sabra kadir olamazsın.Benden zuhurunu göreceğin şeylerin zahirine bakarak itiraz edersin.Hikmetinden haberdar olmadığın bir hadiseye nasıl sabredebilirsin'' [/B][/I]dedi. [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000]Hazreti Musa da:[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000][I][B]''İnşallah beni sabredicilerden bulacaksın, sana karşı hiçbir itirazda bulunmayacağım, hiçbir emirde asi olmayacağım.''[/B][/I] diye cevap verdi.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000] Hızır (Aleyhisselam) da buyurdu ki:[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000][I][B]''Eğer bana tabi olacaksan ben sana haber verinceye kadar bana birşey sorma''.[/B][/I] [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000]Beraberce yürümeye başladılar.Deniz kenarında bir gemi gidiyordu.Geminin sahibi bunları ücretsiz olarak gemiye aldı.Biraz gittikten sonra Hızır (Aleyhisselam) gemiyi deldi.Musa (Aleyhisselam) buna dayanamadı: [/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000][I][B]''Ücretsiz olarak bizi gemilerine alan bir kavim, boğulsunlar için mi gemiyi deldin?Doğrusu sen kötü bir iş yaptın''[/B][/I] dedi. [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000]Hızır (Aleyhisselam) bu itiraza karşı:[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000][I][B]'' Ben sana demedim mi ki sen, benimle beraber sabra takat getiremezsin.''[/B][/I] [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000]Musa (Aleyhisselam) hemen vermiş olduğu sözü hatırladı:[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000][I][B]''Unuttuğum şeyle beni muaheze etme, gafletimden dolayı beni mazur görde işimde bana güçlük çıkarma.'' [/B][/I]diyerek özür diledi.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000] Sonra yine yürüdüler.Bir takım çocuklara rastladılar.Hızır (Aleyhisselam) bu çocuklardan birisini öldürdü.Bu hadiseyi gören Hazreti Musa, Hızır (Aleyhisselam)'a hitaben:[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000][I][B]''Kimseyi öldürmediği halde sen tertemiz bir nefsi mi öldürdün?Muhakkak ki pek kötü bir iş yapmış oldun.'' [/B][/I]dedi.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000] Hızır (Aleyhisselam) gene:[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000][I][B] ''Ben sana demedim mi ki sen, benimle beraber sabredemezsin.''[/B][/I] diye ihtarda bulundu. Bu ihtar üzerine Musa (Aleyhisselam):[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000][I][B]''Bundan sonra eğer birşeyden daha sorarsam benimle arkadaşlık etme.Zira benim tarafımdan özre ulaşmış oldun'' [/B][/I]dedi.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000] Sonra tekrar yürüdüler.Bir belde ahalisine varınca onlardan yemek istediler.O memleket halkı ise onları misafir etmekten kaçındı.Derken orada yıkılmaya meyilli bir duvara rastladılar.Hızır (Aleyhisselam) onu hemen doğrultuverdi.Hızır (Aleyhisselam)'ın bu yaptığıda Hazreti Musa'nın garibine gitti de:[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000][I][B]''Onlar bize yemek vermediler, misafir etmediler, isteseydin onlardan bu iş için ücret alabilirdin.Niye bunu bedava yaptın.'' [/B][/I]diye üçüncü kez itirazda bulundu. [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000]Hızır (Aleyhisselam):[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000][I][B]''İşte bu,benim ile senin aramızın ayrılışıdır.Şimdi sana, sabretmeye kadir olamadığın şeylerin manasını haber vereyim''[/B][/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=4] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=#800000]Gemi denizde çalışan bir takım fakirlere ait idi.Ben onu kusurlu yapmak istedim.Zira onların ötesinde her sağlam gemiyi sahiplerinin elinden alan zorba bir melik vardı.Ben onu delmekle kusurlu yaptım, böyle zalim hükümdarın onu ellerinden almasına mani oldum. Oğlana gelince:Babası ile annesi iki mümin idiler.Biz o çocuğun, anne ve babasını azgınlığa sürüklemesinden ve küfre düşürmesinden korktuk.Eğer o çocuk buluğa erseydi, kafir olacak ve ebediyyen yanacaktı.O hale gelmeden onu öldürdük.İstedik ki Rableri, onlara o öldürülen çocuktan daha temizini ve hayırlısını ve merhametçe daha yakınını versin. Duvara gelince:O, şehirdeki iki yetim çocuğun idi.Duvarın altında onlara ait bir hazine vardı.Babaları da salih bir kimse idi.Rabbin diledi ki onlar büyüsünler, büluğa ulaşsınlar definelerini kendi elleriyle çıkarsınlar. Eğer o duvar yıkılsaydı onun altındaki hazineyi bu beldenin insanları yağma edeceklerdi.Onun için o duvarı düzelttim.Bu işleri ben kendi reyimle yapmadım.Rabbim bana emretti bende yaptım.İşte bu beyan olunanlar sabrına takat getiremediğin işlerin tevili (açıklaması) dır.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün 3 rekat olan son namazı nedir?
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Güzel ve Özlü sözler
Ey ilahi aşka gönül veren kişi
Alt