Giresun’un yöresel yemekleri, giresun’a gidince neler yenir?

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Giresun’un yöresel yemekleri, giresun’a gidince neler yenir?

giresunun meşhur yemekleri, giresunun yöresel yemekleri, giresunun meşur yemekleri, giresun mutfağı, yöresel giresun mutfağı, giresun geleneksel mutfağı, giresun yöresel lezzetler
GİRESUN’UN YÖRESEL YEMEKLERİ, GİRESUN’A GİDİNCE NELER YENİR?

Giresun denilince akla karalahana ve hamsi gelir. Bunun yanında mısır unundan yiyecekler yapılır. Yemeklerden bazıları; Karalahana Çorbası, Karalahana Diblesi, Isırgan Püresi, Mısır Ekmeği, Fasulye Turşusu, Kiraz Duzlaması ve Pezik
Mıhlamasıdır.


Yöre Mutfağı

Giresun yemeklerinin malzemeleri insanı etkileyen bir doğallığa , tazeliğe ve güzelliğe sahiptir. Bu malzemelerin başında yemeklik olarak kullanılan Karalahana, Isırgan, Pezik, Madımak, Galdirik, Mantar, Sakarca, Çileklik, Mendek, Merulcan, Marul, Maydanoz... gelir. Hayvansal besinlerden süt, yoğurt, yumurta, tereyağı, süzme, bal, peynir, çökelek en yaygın olarak kullanılan malzemelerdir.

Bunların yanında mutfaklarda, kilerlerde ve serentilerde saklanarak yerine göre kullanılan malzemelerde mevcuttur. Bu malzemeler şunlardır :

Kuruluklar :
Fırın Fasulyesi, Fırın Darısı ve unları, Soğan, Sarımsak ve Tahıllar, Yufka, Kadayıf, Patates.

Pekmezler :
Taflan Pekmezi, Üzüm Pekmezi, Armut, Elma Pekmezi, Töngel (Döngel-Muşmula) Pekmezi.

Reçeller :
İncir, Üzüm, Kiraz, Ayva, Vişne, Kızılcık, Şeftali, Elma Reçeli.

Turşular :
Fasulye, Salatalık, Yeşil Domates, Biber, Beyaz Lahana Turşusu.

Tuzlular :
Fasulye, Mantar, Yeşil Domates, Hamsi Tuzlusu.

Salçalar :
Biber, Domates Salçası.

Baharatlar :
Karabiber, Kırmızı Biber, Nane, Anuk, Kekik, Reyhan.

Çerezler :
Fındık, Ceviz, Kestane, Pestil, Çedene, Pıtlak (Patlamış) Mısırı, Dut Kurusu ve Kuru Üzüm

Sıcak içecekler :
Çay, Ihlamur, Nane, Kekik, Kuşburnu, Papatya.



Karalahana Çorbası
Malzemeler : 1 bağ karalahana - 2 adet soğan - 1 kase mısır yarması - 1 kase kuru fasulye - 1 kaşık tereyağı - yarım fincan zeytinyağı - 1 su bardağı mısır unu - acı biber

Hazırlanışı : Lahanalar doğranıp, kaynamış suyun içine atılır. İçine haşlanmış yarma ve fasulyeler konulur. Biraz pişince çorba karıştırılarak mısır ununun tamamı elle yavaş yavaş ilave edilir. Topaklanmamasına dikkat edilir. Diğer yandan bir tavada yağ ile beraber soğan ve biber pembeleşinceye kadar kavrulur. Kaynayan çorbanın içine ilave edilir ve yeteri kadar tuz eklenir. Çorba pişince ateşten alınır.

Not : Çorbanın piştiği pancarın ezilip ezilmediği kontrol edilerek anlaşılır.



Çalıçileği Çorbası

Malzemeler: 1/2 kg. çileklik (çalıçileği) - 2 adet soğan - 1 çay bardağı mısır yarması - 1 kaşık salça - 1 su bardağı kuru fasulye - 1 adet soğan - 2 kaşık tereyağı.
Hazırlanışı: Ayıklanmış çalıçileği kaynamakta olan suya konarak haşlanır. Süzülür ve sıkılarak doğranır. Bir tencereye koyulan suya haşlanmış mısır yarması ve fasulye ilave edilerek 10 dakika pişirilir. Doğranmış çileklikler kaynamakta olan suya ilave edilerek 20 dakika daha pişirilir. Diğer taraftan ince bir şekilde kıyı¬lan soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, kaynamakta olan çorbaya ilave edilir. 10 dakika daha pişirilerek sıcak servis yapılır.

Mendek Çorbası

Malzemeler:
1 bağ mendek - 1 fincan pirinç - 1 adet soğan , bardak et suyu - 1 su bardağı kuru fasulye - 2 yemek kaşığı tereyağı - 2 fincan mısır unu - biber - su.
Hazırlanışı: Bir tencere suya et suyu katılarak kaynatılır, tıklanmış, yıkanmış, doğranmış mendek, kaynayan suyun içi-3 ilave edilir. Sonra içine haşlanmış fasulyeler konur. Biraz pirince çorba karıştırılarak, mısır unu elle yavaş yavaş ilave edilir.Unun topaklanmamamsına dikkat edilir. Pirinci ilave edilir, pirinçler uzayıncaya kadar pişirilir. Diğer yanda yağ ile beraber soğan ve biber pembeleşinceye kadar kavrulur. Kaynayan çorbanın içine ilave edilir. Tuzu eklenir. Mendekler pişince ateşten alınır. Sıcak olarak servis yapılır.


Etli Pancar (Karalahana) Sarması

Malzemeler:
2 demet karalahana - 1 kg. kıyma - 1.5 su bardağı pirinç - yarım demet maydonoz - 2 baş soğan - 2 kaşık salça - tuz.
Hazırlanışı: Lahanalar yıkanır, sapı koparılır ve haşlanır, soğumaya bırakılır. Pirinçler yıkanır, soğanlar ince doğranır ve kıymaya katılır. Maydonoz ile tuz ilave edilerek yoğrulur. Pancar yaprakları büyüklüğüne göre ikiye veya dörde bölünür ve erişine hazırlanan kıymadan bir miktar konularak sarılır. Sarmalar tencereye dizilir. Üzerine sulandırılmış salça, tuz ve sıcak su konularak pişirilir.
Et yerine pirinçli iç hazırlanarak zeytinyağlı olarak da yapılabilir.


Isırgan Yemeği

Malzemeler:
1 kg. Isırgan otu - 4 diş sarımsak - 1 çay bardağı un - 3 kaşık tereyağı - Tuz, nane, su.
Hazırlanışı: Isırgan iyice yıkanır ve kaynar suda haşlanarak süzülür. Sonra tel süzgeçten elle ezilerek geçirilir (robot veya blender ile de ezilebilir). Ezilen ısırgan tencereye alınarak ateşe konur. Eğer kıvamı koyu ise arzuya göre biraz su ilave edilir. Tuzu konur. 2-3 dakika piştikten sonra karıştırılarak azar azar unu ilave edilir. Unun topak olmamasına dikkat edilir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ayrı bir kapta ince doğranmış sarımsak yağda kavrulur ve ısırgana ilave edilir. Üzerine nane serpilerek servis yapılır.
Arzu edilirse üzerine süt ilave edilerek de yenebilir.


Fırın Kurusu Fasulye
Malzemeler: 1/2 kg fırın kurusu fasulye - 1 su bardağı kuru fasulye - 2 kaşık pirinç -1 çay bardağı mısır yarması -1 avuç mısır unu - 2 adet soğan - 1 tatlı kaşığı salça - 2 yemek kaşığı tereyağı - 2 yemek kaşığı sıvı yağ.
Hazırlanışı: Fırın kurusu fasulyeler ayıklanarak haşlanır, süzülür ve doğranır. Diğer taraftan kuru fasulye ve yarma ayrı ayrı haşlanır, süzülür. Tencerede tereyağı eritilir, soğan ve salça konarak kavrulur. Kuru fasulye, yarma ve fırın kurusu fasulyeler ilave edilerek bir süre kavrulur. Üzerine sıcak su konur. Pirinç ve tuz ilave edilir. Yemek karıştırılarak mısır unu da konduktan sonra pirinçler uzayıncaya kadar pişirilir.


Hamsi Böreği

Malzemeler: 1.5 kg. hamsi - 3 su bardağı pirinç - 1/2 su bardağı sıvı yağ - 1 demet maydonoz - 3 adet soğan - 1 tatlı kaşığı karabiber - 1 çorba kaşığı şeker - 1 çay bardağı kuş üzümü - 1 çay bardağı mısır unu - su.
Hazırlanışı: Hamsi ayıklanır, yıkanır, kılçıkları çıkartılır ve tuzlanır. Pirinç yeterli yumuşaklığa erişinceye kadar haşlanır ve süzülür. Haşlanmış pirince kıyılmış maydonoz, ince doğranmış soğan, karabiber, şeker, kuru üzüm, tuz ve yağın üçte biri eklenerek karıştırılır. Kalan yağın gerisi bir tepsiye konarak kızdırılır ve hamsilerin yarısı una bulanarak aralıksız sırtı tepsiye gelecek şekilde dizilir. Üzerine hazırlanan harç dökülür ve düzgünce yayılır. Kalan hamsiler aynı şekilde una bulanarak sırtı üste gelecek şekilde dizilir ve fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Not : Aynı şekilde tavada arkalı önlü kızartarak da yapılabilir.


Yağlaş

Malzemeler: 2 su bardağı mısır unu - 250 gr. tereyağı - 1 çorba kaşığı tuz - 2 bardak su.
Hazırlanışı:
Önce tencereye biraz tereyağı ve mısır unu konularak kavrulur. Sonra suya tuz ilave edilerek sürekli olarak karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra servis tabağına alınarak üzerine kızdırılmış yağ dökülerek servis yapılır.


Karalahana Diblesi

Malzemeler: 1 bağ karalahana - 2 su bardağı pirinç - 2 çorba kaşığı tereyağı - 4 adet soğan - yarım kaşık tuz -1 adet acı biber.
Hazırlanışı: Yıkanmış karalahanalar iyice kıyılır. Tencereye bir kat karalahana, bir kat pirinç ve doğranmış soğan konur. Üst kısmına lahana yayılarak tuzlanır ve ağzı kapatılarak ateşe oturtulur. Pişmeye yüz tutunca karıştırılır ve üzerine kızdırılmış yağda biber ilave edilir. Ağzı kapatılarak dinlenmeye bırakılır. Sonra tekrar karıştırılarak sofraya çıkarılır.


Fasulye Diblesi

Malzemeler: 5 kase ince doğranmış fasulye - 1 su bardağı pirinç - 2 adet boy soğan - 2 yemek kaşığı tereyağı - 1 fincan sıvı yağ.
Hazırlanışı: Bir tencereye doğranmış fasulyenin yansı konulur, üzerine yıkanmış pirinç ilave edilir. Tekrar bir sıra fasulye konulur. En üste soğan ilave edilerek pirinçler uzayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Ayrı kapta eritilerek yağ diblenin üzerine ilave edilir. Ağzı kapatılarak 10 dakika demlendirilir, sıcak servis yapılır. Arzuya göre 1 adet havuç minik küpler halinde ilave edilir.


Taflan Tuzlusu Kavurması (Daphne)

Malzemeler: 4 kase taflan - 3 adet soğan - 2 kaşık tereyağı -1 fincan sıvı yağ - tuz.
Hazırlanışı: Taflanın çekirdekleri çıkarıldıktan sonra suya konularak tuzunun çıkması sağlanır. Tencerede yağ eritilir. İnce doğranmış soğanlar yağa ilave edilerek kavrulur. Taflanlar üzerine konur ve karıştırılarak kavrulur.


Yeşil Domates Tuzlusu Kavurması

Malzemeler: 8 adet yeşil domates - 2 adet orta boy soğan -1 kaşık tereyağı - 1-2 kaşık sıvı yağ.
Hazırlanışı:
a) Tuzlu domates: Domatesler yıkanır ve isteğe göre bütün olarak veya dilimleyerek kavanoza konur. Üzerine domatesin miktarına göre kalın (iri) tuz konur, kavanozun ağzına kadar su ile doldurulur ve saklanır.
b) Kavurması: Tuzlu domates bol su içine konulur ve tuzun çıkması sağlanır. Tuzu çıkınca domatesler bütün ise istenilen büyüklükte doğranır. Tencere eritilen yağla soğanlar kavrulur ve domatesler ilave edilir. Karıştırılarak pişirilir. Altı kısılır tencerenin kapağı kapatılarak 5-10 dakika pişirilir.


Kiraz Tuzlusu Kavurması

Malzemeler : 4 kase tuzlu kiraz - 3 adet soğan - 2 kaşık tereyağı -1 fincan tereyağı - tuz.
Hazırlanışı:
a) Kiraz Tuzlaması:
Kirazlar yıkanır, bütün olarak kavanoza konur. Üzerine kaim tuz serpilir. Tekrar kiraz konur tuz serpilir, bu işleme kap dolana kadar devam edilir.
b) Kavurması : Kirazların çekirdekleri çıkarıldıktan sonra suya konularak tuzun çıkması sağlanır. Tencerede yağ eritilir, ince doğranmış soğanlar yağa ilave edilerek kavrulur. Kirazlar üzerine konur ve karıştırılarak kavrulur.


Merevcen (Diken Ucu) Kavurması

Malzemeler: 1 kg. merevcen - 2 baş soğan - 1 kaşık tereyağı -1 adet domates - tuz, maydonoz.
Hazırlanışı: Merevcenler bol suyla yıkandıktan sonra kaynayan suyun içinde haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülür ve doğranır. İnce kıyılmış soğanlar tereyağı ile iyice pembeleşinceye kadar kavrulur. İyice sıkılmış merevcenler kavrulan soğana katılarak iyice karıştırılır ve tuzu ilave edilerek 2-3 dakika pişirilir. Servis tabağına alınarak üzeri maydonoz ve domates ile süslenir.


Fasulye Turşusu Kavurması

Malzemeler: 2 tabak fasulye turşusu - 2 adet orta boy soğan -1 kaşık tereyağı - 1-2 kaşık sıvı yağ.
Hazırlanışı: Fasulye turşusu bol suda yıkanır. Tuzu çıkınca küçük parçalar halinde doğranır. Tavada eritilmiş tereyağının içine ince doğranmış soğanlar ve sıvı yağ ilave edilerek pembeleşinceye kadar karıştırılır. Daha önceden doğranan turşular katılarak kavrulur, ateşin altı kısılarak tavanın kapağı kapatılır ve beş,on dakika pişmeye bırakılır. Sıcak olarak servis yapılır.


Mantar Kavurması

Malzemeler: 2 yemek tabağı mantar - 2-3 adet orta boy soğan -2 adet sivri biber - 1 adet domates - 2 kaşık tereyağı.
Hazırlanışı: Mantarlar temizlenir, bol suda iyice yıkanır küçük doğranır. Soğanlar küçük doğranarak yağda kavrulur. Küçük doğranan biberler ve domates rendelenerek soğana ilave edilir. 1-2 dakika karıştırılır ve mantarlar ilave edilerek karıştırılıp pişirilir. Arzuya göre su ilave edilir. Su konulmadan da pişirilebilir.
Not: Aynı şekilde mantar tuzlusu kavurması da yapılır. Bu durumda mantarlar akşamdan suya konarak tuzunun çıkması sağlanır.


Pezik (Pazı) Mıhlaması

Malzemeler: 1 bağ pezik (pazı) - 3 adet soğan - 4 adet yumurta -2 çorba kaşığı tereyağı - 1 fincan sıvı yağ - karabiber, tuz.
Hazırlanışı: Pezik yıkanıp, ayıklandıktan sonra doğranarak, haşlanır ve süzülür. İnce doğranmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Buna haşlanmış pezik eklenerek karıştırılır. Tuzu ve karabiberi atılır. Üzerine yumurtalar kırılır. Pişene kadar hafif ateşte tutulur.


Sakarca Mücveri

Malzemeler: 1 kg. sakarca - 1 çay bardağı mısır unu - 2 adet yumurta - Tuz, sıvı yağ.
Hazırlanışı: Sakarcalar temizlenip, doğranır ve haşlanır. Süzüldükten sonra sıkılarak fazla suyu giderilir. Un, tuz ve yumurta ilave edilir karıştırılır. Kızgın yağlı tavaya yayılarak arkalı önlü kızartılır. Sıcak servis yapılır.


Merevcen (Diken Ucu) Mücveri

Malzemeler:
1 kg. merevcen - 2 adet orta boy soğan - 1 çay bardağı pirinç - 1 adet yumurta - tuz, karabiber, sıvı yağ, nane.
Hazırlanışı: Merevcenler iyice yıkanır, haşlanarak süzülür. Soğuyunca doğranır. Pirinçler yıkanır ve haşlanır. Doğranmış soğan, pirinç, yumurta, tuz, nane ve karabiber merevcene ilave edilerek iyice harmanlanır. Kızartma tavasında yağ kızdırılır. Hazırlanan harç tavaya düzgünce yayılır. Alt üst edilerek iki tarafının da kızarması sağlanır. Sıcak sıcak servise çıkarılır.


Pezik (Pazı) Mücveri

Malzemeler:
1/2 bağ pezik (pazı) - 1 çay bardağı pirinç - 2 adet soğan - 1 yumurta - Maydonoz, nane - Tuz, karabiber, sıvı yağ.
Hazırlanışı: Pezikler ayıklanır, yıkanır ve doğranarak haşlanır. Diğer taraftan pirinçler yıkanır ve haşlanır. Daha sonra pezik, doğranmış soğan, maydonoz, yumurta, tuz, pirinç, karabiber ve nane karıştırılır. Hazırlanan karışım tavaya eşit şekilde yayılır ve kızartılır. Kapakla çevrilerek diğer tarafı da kızartılır. Sıcak servis yapılır.


Tel Kadayıf

Malzemeler:
1/2 kg. kadayıf- 4 yemek kaşığı tereyağı - çekilmiş fındık.
Şurubu için:
5 bardak şeker - 5 bardak su.
Hazırlanışı: Kadayıflar tepsiye düzgün bir şekilde döşenir. Üzerine tereyağı parçaları dağıtılarak fırına sürülür. Üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Tam soğumadan ılık haldeyken üzerine şerbeti ilave edilerek soğumaya bırakılır. Arzu edilirse üzerine çekilmiş fındık dökülerek servis yapılır.
Şurubun hazırlanışı: Şekere su karıştırılarak bal haline gelinceye kadar kaynatılır. Soğumaya bırakılır.


Samaksa

Malzemeler:
1 kg. kırmızı üzüm - 2-3 kaşık un - süt.
Hazırlanışı: Saplarından ayıklanan ve iyice yıkanan üzümler, kaynayan suda haşlanır. Süzgeçten süzülür ve kaşık yardımı ile iyice ezilerek, geçmesi sağlanır.
Kıvamının koyuluğuna göre az su ilave edilir. Buğday unu konularak, iyice karıştırılır. Altı yanmamalı, un iyice ezilmeli ve pürtük pürtük olmamasına dikkat edilir. Sonra ateş üzerinde devamlı karıştırılarak koyulaşıp, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Üzüm çok ekşi ise bir miktar şeker ilave edilir. Çukur bir cam kaba dökülür. Soğuduktan sonra üzerine arzuya göre bol soğuk süt veya hindistan cevizi ile servis yapılır. Ancak samaksa süt ile daha lezzetli olur.


Siron

Malzemeler:
1 kg. yufka - 1 baş soğan - 2 kase yoğurt - bir kaşık tereyağı - tuz.
Hazırlanışı: Yufkalar ince rulo biçiminde sarılır, 3-4 cm. uzunluğunda kesilir. Kesilen parçalar bir tepsiye dik olarak (kesilen yerler üste gelecek biçimde) dizilir. Üzerine bolca sarımsaklı yoğurt dökülür. Yoğurdun üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir ve servis yapılır.
Not: Tereyağı çabuk donduğu için yerken dökülmelidir.


Katmer

Malzemeler:
1 kg. un - 1 çorba kaşığı tuz - 3 bardak un -1 bardak çekilmiş ceviz - 250 gr. tereyağı.
Hazırlanışı: Un, tuz, su kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır ve bu hamur 4 eşit parçaya bölünür.Hamur tahtasında hamur 3 mm. Kalınlığında açılır. Ayrı bir kapta tereyağı eritilerek, açılan hamurun üzerinde gezdirilir. Hamur el ile açıldığı kadar yeniden açılır. Üzerine ceviz serpilerek, sağlı, sollu ortaya doğru katlanır.
Sonra öteki uçlardan da katlanır.Dindirildikten sonra biraz daha inceltilerek sac üzerinde iki yüzü tereyağı ile yağlanarak kızartılır.


Mısır Unu Ekmeği

Malzemeler:
500 gr. mısır unu - 1 tatlı kaşığı tuz - su - sıvı yağ.
Hazırlanışı: Un ve tuz bir kap içine konur, ılık suyla karıştırılarak orta sertlikte bir hamur yapılır. Tavaya biraz sıvı yağ konur. Hamur tavaya düzenli yayılır. Ters yüz yapılarak pembe renkte pişirilir. İsteğe göre fırın tepsisine döşeyerek fırında pişirilerek de yapılabilir.
Not: Özellikle balık ve yoğurt yanma çok yakışır, sıcak olarak çok daha lezzetlidir.


Hamsili Mısır Ekmeği

Malzemeler:
1 kg. mısır unu - 500 gr. hamsi - 1 çay kaşığı karabiber - 1 demet maydanoz -5-6 sap yeşil nane ve tuz.
Hazırlanışı: Önceden yoğrulmuş ve mayalanmış hamurun içine kılçığı çıkarılmış hamsi ve ince kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır. Sac ateşte iyice kızdırılır, sonra üzeri yağ¬lanıp unlanır, un pembe bir renk alınca hazırlanmış olan hamur birkaç parça halinde saca konur ve elle üçgen biçimi verilir. Alt yüzü kızarınca çevrilir ve ikinci yüzü de pişince servis yapılır.
Not: Sac yerine tavada da kızartılabilir.


Pideler

limizin beslenmeye ilişkin gelenekselleşen alışkanlıklarından birisi de Pazar günü pidesidir.
Aileler, Pazar günleri çoluk çocuk toplanıp büyük bir zevkle pide yerler. Pazar günü pide yenmezse bir eksiklik hissedilir.
Görele'nin yumurtalı-yağlı pidesi, Espiye'nin kendine has, hamuru ince açılmış uzun pide çeşitleri meşhurdur.
İlimizde pidenin çok sevilip yenmesi nedeniyle çok sayıda pide salonu bulunmaktadır. Giresunlular, gittikleri yerlere pide yeme alışkanlıklarını götürerek Karadeniz pidesinin, ülkemizde ve dünyanın her tarafında tanınmasına katkıda bulunmuşlardır.


Fındıklı Badem

Malzemeler:
1 kg. fındık unu - 1250 gr. şeker - 20 yumurta akı.
Hazırlanışı: Fındık unu, şeker ve yumurta akları karıştırılır. Kısık ateşte 15 dakika sürekli karıştırarak haşlanır. Soğumaya bırakılır.Şanti torbasıyla bir tepsiye yuvarlak yuvarlak sıkılarak dizilir. Tepsi fırına konularak 25 dakika normal ısıda pişirilir. Soğuduktan sonra servis yapılır.
Fındıklı diye anılan bu pasta yörede enerji ve güç kaynağı olarak bilinir. Tüketimi çok fazladır. Bu pasta başka illerde acı badem olarak tanınır. İlimizde tamamen fındıktan yapıldığı için fındıklı denmektedir.


Fındıklı Güllaç

Malzemeler :
1,5 bardak kıyılmış fındık 1 litre süt - 1 bardak şeker - 1/2 paket güllaç.
Hazırlanışı : Süt ve şeker karıştırılarak ateşte ılıtılır. Güllaç yaprakları dörde bölünür. Bir parçası alınıp süte batırılıp, ısıtılarak içine bir miktar fındık konup, dolma gibi
gibi sarılır, tepsiye dizilir. Kalan süt üzerine gezdirilerek dökülür.

Pezik (Pazı) Kökü Turşusu

Malzemeler:
1 kg. pezik kökü - 1 kg. kırmızı pancar - 4 su bardağı üzüm sirkesi - 2 adet sarımsak - 3 yemek kaşığı toz şeker - 6 yemek kaşığı tuz - 6 adet acı biber - su.
Hazırlanışı: Pezik ve kırmızı pancarlar yıkanıp bir tencereye alınır, üzerini örtecek kadar su ilave edip yumuşayıncaya kadar haşlanır, süzgece alınır, suyu süzülür ve peziklerin kabukları temizlenir. Pezikler ortadan ikiye bölünerek kesilir ve pancarlarla birlikte kavanoza yerleştirilir.
Diğer tarafta sarımsaklar ayıklanıp havanda dövülür. Biraz diri bırakılmalıdır. Sarımsak, tuz, biber ve şeker kavanoza konur üzerini örtecek kadar su eklenip ağzı sıkıca kapatılarak ışık almayan yerde saklanır.


Fasulye Turşusu

Malzemeler :
1 kg. fasulye - 2 baş sarımsak - 1 avuç kalın (iri) tuz -1 adet acı biber - su.
Hazırlanışı : Fasulyeler ayıklanır, temizlenir, yıkanır. Bir kapta bir taşım kaynatılarak soğuk sudan geçirilip süzülür. Soğumaya bırakılır. Hazırlanmış olan harca batırılan fasulyeler bir sıra fasulye, bir sıra harç olmak üzere kavanoz dolana kadar devam edilir, üzerine ağırlık konarak 1 gün bekletilir. Sonra sulu harç üzerine eklenip ağzı sıkıca kapatılır. On beş gün sonra yemeye hazırdır. İsteğe göre içerisine hıyar katılabilir.
Harç Hazırlama : Sarımsaklar soyulup ezilir, ezilmiş sarımsak acı biber, kalın tuz, su karıştırılıp yapılır.
Not: Aynı yöntemle bezelye turşusu da yapılır.


GİRESUN’A NE İLE NASIL GİDİLİR?


Giresun’a ulaşım kara ve denizyolu ile sağlanmaktadır.


Karayolu : Giresun iline ulaşım sahil kesiminden geçen güzel manzaralı devlet karayolu ile sağlanmaktadır.

Otogar Tel : (+90-454) 215 01 27


Denizyolu : Kent merkezinde bulunan Giresun Limanı’nın beş rıhtımı bulunmaktadır.

Liman Tel : (+90-454) 216 11 06
GİRESUN’A GİDİNCE NELER YAPILIR? YAPMADAN DÖNMEYİN!
Giresun Kalesini, yaylaları ve müzeyi,

Giresun pidesi, yaylada et, alabalık ve yöreye özgü yemeklerin (Kara lahana çorbası, karalahana diplesi, hamsi ve balık çeşitleri) yemeden,

Fındık, Peştemal ve Kazancılar Çarşısı’nda satılan el yapımı hediyeliklerden satın almadan
 
Üst Alt