Hmm gerçek pastane Pogacasi

Elifgül

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
7,320
Tepkime puanı
117
Gerçek Pastane Poğaçası (Resimli Tarif)

pastane_pogaca_peynirli.JPG


Sitemizin en çok okunan ve beğenilen tarifi. Bu poğaça kıyır kıyır ve yumuşacık, gerçek bir pastane poğaçası. Tarif, ıstanbul'daki çok eski bir pastanenin ustasından değerli bir katkı kitabıma. Poğaçanın ağızda dağılıveren bir yapıda olması için soğuk su ile hamura başlıyoruz. Tarifte mahlep yoktu ama ben çok yakıştırdığım için hamura ilave ediyorum. Margarin kullanmamın sebebi ise ustanın tarifine sadık kalarak gerçek bir pastane poğaçası yapmaktı. Arzu edenler margarin yerine tereyağı da kullanabilir. Maya konusunda tavsiyem ise yaşmaya.


Malzemeler:

2½ bardak beyaz un
1 yumurta
¾ tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker
15 gm (1/3 küp) yaşmaya veya 1 dolu tatlı kaşığı instant kuru maya
¼ tatlı kaşığı mahlep (kullanılmasa da olur)
150 gram margarin, yumuşak
¼ bardak soğuk su


İçi için:
½ bardak beyaz, tulum veya kaşar peynir (125 gram), rendelenmiş


Üzeri için:


1 yumurta sarısı
1 fiske şeker
12 adet


Elde Yapılışı:

1. Eğer elle yapıyorsanız unu, tuzu, şekeri, mahlebi geniş bir kapa alıp yaş mayayı (nohut büyüklüğünde parçalara kırıp) veya kuru mayayı ilave edin. Suyu, yağı ve yumurtayı ilave ettikten sonra 7-8 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz önce ele yapışan bir kıvamda olabilir ancak yoğurma işleminin sonuna doğru, kulak memesi yumuşaklığından çok az daha sert ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu, şekeri, mahlebi mikser kabına alın. Suyu, yağı ve yumurtayı ilave edin ve 4-5 dakika kadar yoğurun. Bu süre sonunda hamurunuz kulak memesi yumuşaklığından çok az daha sert ve kolayca şekil verilecek kıvamda olacaktır.
3. Yoğurulmuş olan hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 1 saat ılık bir yerde bekletin.
4. Hamurunuzu iyice unladığınız mutfak tezgahına alıp 1-2 dakika kadar elinizle yoğurup 12 eşit bezeye ayırın. Bezeleri tezgah üzerinde yuvarlayarak düzgün yuvarlaklar oluşturun.
5. Herbir bezeyi el ayanızla hafifçe yassıltıp üstlerine içi koyun. Hamuru resimdeki gibi iki elinizle ikiye katlayıp elinizin ayasıyla üstüne bastırarak kapatın. Gördüğünüz gibi elimizi poğaçanın tam kenarına değil, kenardan 1 cm kadar içeriye bastırıyoruz. Böylece poğaçanın kenarı hafifçe açıkmış gibi görünüyor.
6. Poğaçaları iyice yağlanmış bir tepsiye aralıklı olarak yerleştirip 30 dakika kadar ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanıp kabarmalarını sağlayın.
7. Mayalanmış poğaçaların üzerine şekerle çırpılmış yumurta sarısını yumuşak hareketlerle sürün. (Yumurtaya şeker ekleyince üstleri daha güzel kızarır)
8. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.


MakinedeYapılışı:

1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak suyu ve yumurtayı koyun. Unları ve mahlebi bir kaşıkla serperek suyu örtecek şekilde ilave edin. Tuzu, şekeri ve yumuşatılmış margarini unların hemen üstüne haznenin farklı köşelerine yerleştirin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.
2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.
3. Hamur programınıseçerek makineyi çalıştırın.
4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.
5. 10 dakika sonra hamuru kontrol edin. Hamurun kulak memesi yumuşaklığından çok az daha sert bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.
6. Program bitiminde hamuru hazneden iyice unladığınız mutfak tezgahına alıp 2-3 dakika kadar elinizle yoğurup 12 eşit bezeye ayırın.
7. Herbir bezeyi el ayanızla hafifçe yassıltıp üstlerine içi koyun. Hamuru resimdeki gibi iki elinizle ikiye katlayıp elinizin ayasıyla üstüne bastırarak kapatın. Gördüğünüz gibi elimizi poğaçanın tam kenarına değil, kenardan 1 cm kadar içeriye bastırıyoruz. Böylece poğaçanın kenarı hafifçe açıkmış gibi görünüyor.
8. Poğaçaları 30 dakika daha ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanıp kabarmalarını sağlayın.
9. Mayalanmış poğaçaların üzerine şekerle çırpılmış yumurta sarısını yumuşak hareketlerle sürün. (Yumurtaya şeker ekleyince üstleri daha güzel kızarır)
10. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.


bezeler.jpg
pogacayassilt.jpg
pogacapeynir.jpg
pogacaici.jpg
pogacakapatma.jpg
pogacamaya.jpg

pastanepogacapeynirli2.jpg
 
Üst Alt