Hz. Peygamber'in Çocukları, Damatları ve Torunları

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Hz Muhammedin damatları, Peygamberimizin damatları, hz muhammedin damadı, Hz. Muhammedin damadının adı‎, Peygamber efendimizin damatları

Hz. Peygamber'in Çocukları, Damatları ve Torunları

Hz. Peygamber'in Mekke'de Hz. Hatice'den 4'ü kız 2'si erkek olmak üzere 6 evladı dünyaya gelmiştir. Oğulları Kasım ve Abdullah küçük yaşta vefat etmiş, Mekke'de toprağa verilmişlerdir. Kızları Zeyneb, Rukıyye, Ümmü Gülsüm ve Fatıma Medine'ye hicret etmişler ve orada vefat etmişlerdir.
Hz. Peygamber'in yedinci evladı İbrahim, Medine'de 7. yılda evlendiği Mariye el-Kıbtıyye'den dünyaya gelmiş, ancak fazla yaşamamış ve küçük yaşta vefat etmiştir.

Büyük kızı Zeyneb, teyzesinin oğlu Ebu'l-As b. Rebî' ile evlenmiştir. Ebu'l-As'ın Müslüman olmaması üzerine ayrılmışlar, Zeyneb hicret etmiş, daha sonra Müslüman olması üzerine tekrar evlenmişlerdir. Bu evlilikten Ümame ve Ali isimli iki çocukları dünyaya gelmiştir. Ali küçük yaşta vefat etmiş, Ümame'nin ise yaptığı evliliklerden çocuğu olmamıştır.

Rukıyye ve Ümmü Gülsüm bisetten önce Hz. Peygamber'in amcası Ebû Leheb'in oğulları Utbe ve Uteybe ile nikahlanmışlardır; ancak İslamiyet'in zuhuru üzerine Ebû Leheb bu evliliklere son vermiştir. Rukıyye, Mekke döneminde Hz. Osman ile evlenmiş, bu evlilikten Abdullah isimli bir oğulları olmuş, ancak küçük yaşta vefat etmiştir. Rukıyye ise hicretin 2. senesinde Medine'de vefat etmiştir.


Rukıyye'nin vefatından sonra Hz. Osman, Ümmü Gülsüm ile evlenmiştir. Bu evlilikten çocukları olmamıştır. Ümmü Gülsüm hicri 9. senede vefat etmiştir.
Hz. Peygamber'in küçük kızı Fatıma hicretin 2. yılında Hz. Ali b. Ebû Talib ile evlenmiş, bu evlilikten Hasan, Hüseyin, Muhsin, Zeyneb ve Ümmü Gülsüm isimli çocukları dünyaya gelmiştir. Muhsin bebek iken vefat etmiş, Zeyneb ve Ümmü Gülsüm'ün ise nesebleri devam etmemiştir.

Görüldüğü gibi Hz. Peygamber'in Hz. Fatıma dışındaki bütün evladı kendisinin irtihalinden önce vefat etmişlerdir. Hz. Fatıma da babasından 4 veya 6 altı ay sonra O'na kavuşmuştur. Hz. Peygamber'in nesli ise ittifakla kabul edildiği üzere torunlarından Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin vasıtasıyla devam etmiştir. Asr-ı Saadetten sonra Hz. Peygamber'in bu nesli Ehl-i Beyt olarak anılmışlardır.

Hz. Peygamber'in ailesi dışında ashabdan bazı kişilere, Ehl-i Beyte dahil olma payesi verdiği görülmektedir. Selman el-Farisî ve Vâsile b. Eskâ'nın adları bu sahabe arasında sayılır.

Zaman içerisinde Hz. Peygamber'in uygulamalarını farklı yorumlama sonucu ya da mezhep taassubu sebebiyle, Hz. Peygamber'in Ehl-i Beytinin kapsamı konusunda farklı yaklaşımlar ortaya konmuştur. Bu yaklaşımlardan en dar kapsamlı olanına göre Ehl-i Beyt, sadece Hz. Peygamber'in eşleridir. Ehl-i Beyt kavramını en geniş ölçekte yorumlayanlar ise bütün Ümmet-i Muhammed'in Ehl-i Beyt olduğunu ileri sürerler. Ancak bu görüşler yaygınlık kazanmamıştır.
 
Üst Alt