islamda Haram ve yasaklar...

YORGUN

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
16 Eylül 2012
Mesajlar
96
Tepkime puanı
0
İSLAMDA HARAM VE YASAK ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Arapça olan haram kelmesinin anlamı yasaktır.Bu nedenle islami konularda çoğunlukla bu iki kelime eş anlamda ve beraber kullanılmaktadır.Örneğin ''islamda haram ve yasaklar '' gibi. Ancak şurası çok açıktır ki İslamda ve Kuranda HER HARAM EDİLEN ŞEY yasaklanmıştır.. YASAKTIR...

Fakat yaşamımızdaki her yasaklanmış şeyler için HARAMDIR diyemeyiz. Bu nedenle ben islami anlayışta haram ve yasak kelimelerinin farklı anlamlarda olduğunu, farklı şekillerde kullanılması gerektiğini düşünürüm.

HARAM kelimesini Kur'ana ait bir kelime, SADECE Kur'anda HARAM edilen konulara mahsus olarak kullanmanın çok daha doğru olduğu inancındayım. Çünkü bir konuya HARAM denildiği anda karşılığı GÜNAH' tır ve bir müeyyidesi vardır ve bu müeyyideyi Yüce Allah uygular.

Yani öz olarak haramı Yüce Allah vaz eder,koyar ve müeyyidesini,cezasını da Yüce Allah verir.


Yasak için böyle bir durum şüphesiz mevcut değildir. Bir topluluğun,bir halkın,bir milletin, lideri,kralı,padişahı ,yönetim başkanı her türlü YASAĞI koyabilir ve yasağa uymayanlara da istediği veya vaz ettiği cezayı verir ve uygular.

Ancak bir toplum liderinin kouduğu yasağa hiçbir zaman HARAM diyemeyiz. Çünkü toplum liderinin koyduğu hükme haram dersek müeyyidesinin cehennem olması gerekir ki,toplum liderinin bu cezayı uygulama imkanından yoksundur.

Bir toplum liderinin koyduğu YASAĞA uymamak GÜNAH olmaz,olamaz ve müeyyidesi de cehennem olamaz, müeyyidesi sadece toplum liderinin vaz ettiği ceza olur. Bu noktada şöyle bir sonç ortaya çıkar: HARAM vaz etmek sadece ve sadece Yüce Allaha mahsusutur. Yüce Allah dışında hiç kimse Peygamberimiz, mezhep imamları,veya din alimleri HARAM VAZ EDEMEZLER,BÖYLE BİR YETKİLERİ YOKTUR, OLAMAZ.

Yüce Allah dışındaki merciler HARAM vaz ettiklerinde , vaz ettikleri harama uymayanların günah işlediklerini var sayarak ,o kişileri cehenneme göndermeleri gerekir ki...Buna hiç kimsenin gücünün yetmeyeceği aşikardır. Hanefi olmam hasebiyle İMAM-I AZAMA atfedilen bir fetvayı örnek olarak almak istiyorum.

Bilindiği gibi İMAM-I AZAMIN: ''Kabuklu deniz hayvanlarını yemek haramdır'' diye bir hüküm verdiği yazılır. Ancak biliyoruz ki İmam-ı Azamın tüm fikir ve düşünceleri ,kendileri hayattayken ve kendisinin bizzat yazdığı metinler olmayıp,sonradan öğrencileri tarafından yazılmış ve kitaplaştırılmış metinlerdir.

Ben Bağdatta yaşayan İmamı Azamın, akdenizden veya Basradan develerle ,sıcak iklimde ve çok uzak mesafelerden gelen kabuklu deniz hayvanlarının bozulmaları nedeniyle ,insanların rahatsızlandığını veya öldüğünü tesbit etmesi üzerine, kendisine tabi olan cemaate bunları yememelerini öğütlediğini ve de hatta yasakladığını düşünürüm.

İmamı Azamdan sonra gelen ,öğrencilerinin bu yasağı haram olarak düşünüp kaydettiklerini, veya yasak kelimesinin haram olarak tercüme edildiği kanaatindeyim. Şüphesizim ve eminim ki İmamı Azam Bazı şeyleri camaatine YASAKLAYABİLECEĞİNİ ancak HARAM vaz edemiyeceğini bizlerden çok daha iyi bilirdi.

Aynı durumu Peygamberimiz içinde söyleyebiliriz, Peygamberimiz peygamberliğinin yanında, aynı zamanda yaşadığı toplumun yöneticisidir de. Toplumun yöneticisi olarak her türlü yasağı getirebilir, getirmiştir de mutlaka, peygamberimizin içinde yaşadığı topluma getirdiği yasakları da HARAM kavramı içinde mütelea etmemiz hatalı ve yanlış olur...

Selam ve Dua ile...

Not: Yukarıdaki yazı kendi düşüncelerimdir...Kimseyi ilzam etmez bağlamaz... Eleştirilerinizde bu noktayı göz önünde bulundurunuz...
 
Üst Alt