İstihare Ve İstişare

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Selamun Aleykum Bir arkadasim bugun Hayirli bir konuda fikrimi sordu...Ben de ilk once İstişare edin sonra da isthare kilabilirsiniz dedim ..O da peki bu İstişare ve istihare ne ki? nerden hangi hattan sordurabilirim deyince bu konuyu eklemeyi uygun gordum..

“...Ey peygamber! Toplumu ilgilendiren her konuda ümmetine danış görüşlerini al;...”

(Al-i İmran: 3/159)

“...O mü’minler ki işlerini aralarında danışarak yaparlar.” (Şûra: 42/38)

Câbir radıyallahu anh şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem tıpkı bir Kur’an sûresini öğretir gibi, bize her iş için istihâre yapmayı öğretirdi. Şöyle buyururdu:

“Herhangi biriniz bir iş yapmak istediğinde, farz namazlardan ayrı olarak iki rekât namaz kılsın, sonra da şöyle desin:

Allahım! Sen her şeyi bildiğin için, hakkımda hayırlı olanı bana da bildirmeni, senin gücün her şeye yettiği için, beni başarılı kılmanı ve hayırlı olanı nasip etmeni,

senin o büyük kereminden niyaz ederim.

Çünkü senin gücün her şeye yeter, benimki yetmez; sen her şeyi bilirsin, ben bilemem. Şüphesiz sen görülüp bilinmeyenleri de bilirsin.

Bir Arkadasim da dediki Doktor bebeginin belkide engelli ki ben inanmiyorum..bu sadece doktorlarin bir varsayimi..

aldirsam mi aldirmasam mi diye istihare kilsam mi?dfrt..cddvb..

Yahu Beni cildirtmayin Sen Allah-in verdigine her halukarde RAZI olmuyorsan bari buna kilif uydurma..

Rabbim verdigin cani ben kiysam mi evlad katili olsam mi diye bu nasil utanmadan Rabbine yonelirsin...hy..

İyi kötü helal veya haram olduğu bilinen konularda istihare yapılmaz, hakkında kesin kanaat uyanmayan meselelerde yapılır ve o işte Allah’ın bize

hayırlısını göstermesini ve hayırla sonuçlandırılmasını istemeli ve sonucuna da razı olmalıyız...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Istiharemi İstişare mi?gercekten bilemiyorum bilen varsa buyrun....

(((__meftun__)))

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Siz zaten mes'eleyi açıklamışsınız...
Yerine göre istişare de yapılır, istihare de...
İstişare, bir mes'eleyi, o mes'ele hakkında bilgi sahibi olanlarca tartışmak (münazara) ve akabinde de tekliflerin en güzeline, en doğrusuna uymaktır...
İstihare de, mes'eleyi, tabi ki görebilirseniz, rüyaya havi kılmaktır...
Bunun için bir takım takip edilecek yöntemler vardır...
Geçelim ve konumuza gelelim.
Mesela, Allah'ın bizlere yüklemiş olduğu, yani, emir buyurmuş ya da yasaklamış olduğu şeyler hususunda ne istişare olur ne de istihare olur...
Mesela,
Müslüman erkek ve kadın namaz kılmalı mıdır, hadi istişare edelim ya da istihare edelim dediğiniz de gülünç duruma düşersiniz...
Ya da iftira atalım mı, içki içelim mi, zina edelim mi diyerekten Allah'ın alenen haram kıldığı şeyler noktasında istihare ve istişare olmaz...
Dolayısıyla engelli de olsa, rahimde tutunmuş bir cenin ya da bir bebe için istihare ya da istişare edilmez...
Lakin, bu konuda bilgisi olmayan bir anne bu hadiseyi Dinen çok iyi bilen alimlere bunu arzeder, Din bunu yasaklamış mı yasaklamamış mı bilgi sahibi olur ve Din'in emrine göre hareket etmesi kendisine vacip olur...
Din engelli çocuğun alınmasına cevaz vermişse, ona uyar,
Din engelli çocuğun alınmasını haram kılmışsa buna uyar...

NOT: Bu kadar konu başlığı altına bu kadar yazıları nasıl geçebiliyorsunuz, takdir ediyorum, performansınız gün geçtikçe daha da yükseliyor demek...
Ben bayağı yaşlanmışım, iki yorumu geçmekte bile zorlanıyorum...
Sağlığınız en hakiki dostunuz olsun her zaman...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
İstihare çok yanlış anlatılıyor. İstihareden önce istişare gelir.
Önce, yapılması düşünülen işle ilgili maddi araştırma yapılır. İstişare özellikle uygulanır. İstişare, bir işi o işin ehli ile görüşmek, fikirlerini öğrenmektir.
Mesela evlenecek olan birinin İSTİŞARE etmesi, evlenilmesi düşünülen kişiyi tanıyanlarla görüşmesi, onunla ilgili elde ettiği bilgilerle kendisini ölçmesi ve yaşı,
düşüncesi olgun olanlarla fikir alışverişinde bulunmasıdır.

Maddi hazırlık bittikten sonra istihareye geçilebilir..Ayrıca istihare yapan insan'ın çok salih ve samimi olması gerekir.
Oysa biz çok günahkar insanlarız. Ama kendimizi çok yükseklerde görürüz. Yani şahsınıza demiyorum hepimiz öyleyiz.
Birde renklerin görülmesine dair bir istihare çeşidi yoktur. Hadisler de bu şekilde de geçmiyor. Ayrıca istihare geleceği haber vermez, hayrı ve şerri haber verir.
Bunun için de Yine de tatmin olamazsınız kalbinize danışın denmiştir...

ebedi hayat

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Selamin Aleyküm istihareyle ilgi olan yazınızi okudum orda istihare kılmak için salih olmasi gerekir derken neyi kastediyorsunuz. Benim okuduğum kadarıyla istihare namazi Efendimizin bir sünneti ve bir işe kalkismadan bunun yapilmasinin sevap olacağından bahsediyor.

Üst Alt