İzmir Narlıdere İlçesi

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
narlidere.jpg

Narlıdere'nin Tarihi

Bölgemizin Lidyalılar, Persliler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Bizanslılar, Cenevizliler, Aydınoğulları ve Rodos Şövalyelerinin egemenliğinde kaldığı; Türklerin bölgeye 1071 Malazgirt Savaşından sonra geldikleri, Çaka Bey'in İzmir'i 1081 yılında aldığı ve İzmir Beyliği adında bir beylik kurduğu, 1425 yılında ll.Murat döneminde Osmanlı egemenliğine girdiği bilinmektedir.
15 Mayıs 1919 Tarihinde Yunan işgaline uğrayan İzmir, 9 Eylül 1922'de düşman işgalinden kurtulmuştur.

Tarihçe
Narlıdere'nin ilk yerleşimi ile ilgili sağlıklı bilgiler bulunamamakla birlikte, İzmir tarihinden ayrı düşünemeyeceğimiz bölgenin Hitit yazıtlarına göre MÖ 2000'lerde Luvilerin egemenliği altında olduğu bilinmektedir. Daha sonra sırasıyla Lidyalılar, Persler, Büyük İskender'in MÖ 332'de Batı Anadolu'yu ele geçirmesiyle kısa bir dönem Makedonya Krallığı, Bergama Krallığı ve M.Ö 133 - M.S. 395 arası Romalılar egemenlik sürmüştür. Romalılar tarafından Luvi dilinde “Su geçidi, boğaz” anlamına gelen AKHİLLEON adıyla anılan bölge Roma İmparatorluğu'nun parçalanmasıyla Bizans egemenliğine geçmiştir.
M.S 440 yılında Hun, 665 yılında ise Arap akınları İzmir'in Türk ve Müslümanlar ile tanışmasını sağlar. 1071 Malazgirt savaşından sonra, Türk Boylarının Batı Anadolu'ya ulaşmasıyla bölgenin 1081 yılında Selçuklu Beylerinden Çaka Bey tarafından ele geçirilerek, bir beylik kurulduğu bilinmektedir. Selçuklu, Bizans, Cenevizliler ve Rodos Şövalyeleri arasında el değiştiren bölge, Selçuklu İmparatorluğunun yıkılmasıyla Aydınoğuları Beyliğinin egemenliğine girmiş ve 1425 yılında Sultan II. Murat tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.

1472 yılında Venedik saldırısıyla oldukça zarar gören yöre 1666 yılında şimdiki Yenikale bölgesinde Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılan kaleden dolayı Osmanlı döneminde Sancakkale adıyla anılmıştır. Ali Onbaşı Deresi etrafında bulunan nar ağaçlarından dolayı Narlıdere ismi verildiği söylenen ilçemiz tapu kayıtlarında Tozluyurt adıyla da anılmaktadır.
Birinci Dünya Savaşı sırasında Sancakkale İngilizler tarafından iki kez top ateşine tutulmuş ve ilk saldırıda ölen subay ve erlerimiz Narlıdere Şehitliği'ne gömülmüştür. 15 mayıs 1919 ile 9 eylül 1922 yılları arasında Yunan işgaline uğrayan bölge 12 eylül 1922'de Albay Çolak İbrahim ile Yüzbaşı Kemal Bey tarafından tamamen düşmandan temizlenmiştir.

Narlıdere ilçesinin Akkoyunlu Devletinin yıkılmasından sonra Safevi baskısı ile Horasandan gelerek Ege'nin çeşitli bölgelerine yerleşen Türkmen boyları ve tahtacılar tarafından yaklaşık 150 yıl önce bugünkü Narlı Mahallesi sınırları içinde bulunan Yukarıköy'de kurulduğu söylenmektedir. Tahtacılardan sonra yine alevi inancına sahip Bayatların bugünkü Yenikale Mahallesi sınırları içinde bulunan Aşağıköy'e yerleştikleri bilinmektedir. Narlıdere'yi oluşturan diğer iki mahalle olan Ortaköy ve Yeniköyde ise Rumların yerleşik olduğu söylenmektedir.

İlçeye Kurtuluş Savaşı sonrası mübadele döneminde Rumların bölgeyi terk etmesi ile Yunanistan'ın Makedonya, Gümülcine bölgeleri ile Arnavutluk ve Yugoslavya'dan gelen göçmenleri Çamtepe Mahallesi sınırları içinde bulunan Ortaköy'e Balkan göçmenleri ise Ilıca Mahallesi sınırları içindeki Yeniköy'e yerleştirilmiştir.


1950'li yıllarda nüfusu 2655 olarak belirlenen ilçemizde, sahil kesimine yazlıkçıların yerleşmeye başlaması, narenciye üretimi için gelen mevsimlik işçiler ile başlayan tarımsal göç ve Alevilerin çekim merkezi olması sebebi ile Türkiye'nin çeşitli yerlerinden yoğun olarak göç eden Alevi nüfusun etkisi ile 2000'li yıllarda 54 binlere ulaşmıştır.

Belediye Tarihi

Narlıdere'nin 1950'li yıllarda İzmir İli merkez ilçesine bağlı muhtarlık ve merkezinin Aşağıköy olduğu bilinmektedir.

Narlıdere Belediyesi Aşağıköy'de 1962 yılında kurumuş ve ilk kaymakamı Kemal Bey'dir. 17 Kasım 1963 yerel seçimlerini Ali Fuat Çetinkılıç kazanarak 1977 yılına kadar belediye başkanlığı görevini sürdürmüştür. 1977 yılında yapılan yerel seçimde ise İhsan Erbakış belediye başkanlığını kazanmış ve 12 eylül 1980 askeri darbesine kadar görevde kalmıştır. Askeri darbe sonucu Erbakış görevden alınarak, Narlıdere İzmir Belediyesine bağlı şube haline dönüştürülmüştür.

1992 yılına kadar Konak ilçesinin bazı mahallelerinden oluşan bir semt konumunda olan Narlıdere, 3 haziran 1992 gün ve 21247 sayılı Resmi Gazetete yayınlanan kanunla Güzelbahçe ile birleştirilerek Narlıbahçe adıyla yeniden ilçe konumuna gelmiştir. Narlıbahçe ilçesi 27 aralık 1993 tarihinde kabul edilen 3949 sayılı kanunla Güzelbahçe ve Narlıdere adıyla tekrar iki ilçeye ayrılmıştır. 1992-1994 yıllarında Yıldırım Ulupınar, 1994-1999 yılları arasında ise Mustafa Karahan'ın belediye başkanlığı yaptığı Narlıdere'de, 1999 yılından beri Abdül Batur belediye başkanlığı görevini sürdürmektedir.

Şehitlik Tarihi

Toplam 19 mezar bulunan Narlıdere şehitliği'ne, ilk olarak 1. Dünya Savaşı sırasında İngiliz Deniz Topçusu tarafından iki kez topa tutulan Sancakkale de ilk saldırıda şehit olan 6 subay ve er gömülmüştür.

Şehitlikte ayrıca, 15 Mayıs 1919'da İzmir'in işgali sırasında, Yunan kuvveti ve yerli Rumlar tarafından şehit edilen. 17. Kolordu Asker Alma Heyeti Başkanı ve Garnizon komutanı Albay Süleyman Fethi Bey ve 8 asker ile çeşitli zamanlarda şehit olan 4 görev şehidinin mezarı bulunmaktadır.

Coğrafi Yapısı :

Batı Ege Bölgesinde İzmir Körfezinin güney kıyısında yer alan İlçemiz 63 km²’lik bir alana sahiptir.

İlçemizin doğusunda Balçova, batısında Güzelbahçe, güneyinde Konak ilçeleri ve ormanlarla kaplı Çatalkaya dağ silsilesi bulunmakta, kuzeyi ise İzmir Körfezi ile çevrilidir.

İlçemiz yüzölçümünün; %20’si yerleşim alanı, %10’u tarım arazisi, %70 fidanlık, çalılık ve ormandır.

İlçemizde Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir.

İlçemizin önemli bir akarsuyu olmamakla birlikte, Ilıca ve Ali Onbaşı gibi küçük dereler, İzmir Körfezine akmaktadır.

Konum:

İzmir'in batısında yer alan Narlıdere, Balçova ile Güzelbahçe ilçeleri ile sınır komşusudur. İzmir Körfezi'nin en temiz sularına sahip olan Narlıdere, Çatalkaya Dağı'nı kaplayan çam ormanlarıyla oksijen deposu konumundadır. Çağdaş konutları, düzenli kentleşmesi sayesinde İzmir'in en geniş yeşil dokusuna sahip ilçelerinden birisi olan Narlıdere, bu özellikleri sayesinde İzmir'in en gözde ilçeleri arasında yer almıştır. İlçe sınırları içinde modernlik ve büyüklük açısından dünyanın en büyük ikinci huzurevi ve 5 yıldızlı turistik bir otel bulunmaktadır. Narlıdere'nin en büyük hedefi, termal turizme yönelik yatırımlara ev sahipliği yapmaktır.

Narlıdere, Anakent sınırları içerisinde yer alır. DoğusundaBalçova, batısında GüzelbahçeMenderes İlçesi, kuzeyinde İzmir Körfezi ile çevrelenir. İlçenin yüzölçümü 63 km²’dir. Bağlı köyü ve beldesi bulunmamaktadır. 2007 Yılı sayımına göre nüfusu 61.455’dir.2008 yılına göre ise 63.020'dir. İlçesi, güneyinde

İlçede 9 İlköğretim Okulu, 3 ortaöğretim kurumu bulunmakta; 6.829 öğrencinin eğitim gördüğü bu okullarda 372 öğretmen görev yapmaktadır. İlçede sağlık hizmetleri, 3 sağlık ocağı ve 1 sağlık evi tarafından verilmektedir. Narlıdere, prestijli konut alanlarının hızla geliştiği bir yerleşim yeri özelliği kazanmıştır. İlçede 1.500 civarında konut jeotermal enerjiyle ısıtılmaktadır.

Narlıdere ilçesinin sınırları içinde ayrıca olimpik yüzme havuzu vardır. Bu yüzme havuzu yirmi üçüncüsü İzmir'de düzenlenen Universiade oyunlarında ihtiyaç duyulduğundan yapılmıştır. Güney Deniz Saha Komutanlığı, Ege Ordu Komutanlığı, Narlıdere Kışlası ve lojmanları da Narlıdere'de bulunmaktadır.

Narlıdere Şehitliği, Kurtuluş Savaşı döneminde canlarını vatan uğruna veren gençlerin anısına yapılmış olup Atatürk Kültür Merkezi'nin karşısındadır.

Atatürk Kültür Merkezi, Narlıdere'deki en büyük kültür tesisi olup içinde düğün salonu da bulunmaktadır.

Modern pazaryeri, diğer beldeler için örnek alınan bir pazaryeri projesidir. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında 1056 konutluk Narkent toplu projesi sedece İzmir'e değil Türkiye'ye örnek bir kentsel dönüşüm modeli olarak Narlıdere'nin en güzel sırtlarında yükselmektedir.

Ekonomi:
Narenciye ve çiçekçilik, Narlıdere'nin en büyük gelir kaynaklarını oluşturmaktadır. Bölgenin en büyük narenciye bahçelerine sahip ilçemiz, sera çiçekçiliğinin de önemli merkezlerinden birisini oluşturmaktadır. Konumu itibariyle sanayi tesisi bulunmayan ilçemizin gelir çeşidini artırma çalışmaları yapılmaktadır.

Nüfus:

İlçemizin kuruluşunda 34.844 olan nüfusu, 31.01.2011 itibariyle Türkiye İstatistik Kurumunun adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre 78.832'ye ulaşmıştır. Toplam nüfusun 42.476'sını erkek, 30.356'sını kadın nüfus oluşturmaktadır.
Son 20 yılda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinden gelen iç göçler ve doğal güzelliği nedeni ile emeklilerin yerleşmeyi tercih etmeleri sonucu İlçemizde yoğun nüfus artışı olmuştur.

Narlıdere - Sosyal Yapı

Halkın çoğunluğunu orta gelir düzeyine sahip emekli, küçük esnaf ve çiftçiler oluşturmaktadır. Özellikle Atatürk, 2.İnönü, Narlı ve Çatalkaya Mahallelerinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelen vatandaşlarımız gecekondularda yaşam sürdürmektedir. Gecekondu sayısı 2000 civarındadır. Gecekondularda yaşayanların sosyo ekonomik ve kültürel düzeyi çok düşüktür. Büyük bir kısmı kent yaşamına intibak etmekte güçlük çekmekte, kendi giyim örf ve adetlerini aynen devam ettirmektedirler.

Narlıdere Belediyesince kent dokusunu yenileme projesi doğrultusunda, gecekonduların bulunduğu bölge; toplu konut alanı olarak planlanmış, kooperatifler ve Belediye bu bölgede çok katlı yapılaşma ve gecekondu ıslah çalışmalarına başlamıştır. Birinci aşamada 400 konut dağıtılmış, bu ailelerin oturduğu gecekondular da yıkılmıştır.

İlçemizin sahil kısmında ise gelir düzeyi yüksek aileler yazlık konutlar ve villalarda yaşamaktadır.
 
Üst Alt