Kader mi Kadercilik mi...?

(((__meftun__)))

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Günümüzde kader anlayisi da farkli bir boyutuyla bilinmekte ve maal esef müslümanlar kendi hatalarini ve yanlisliklarini "kadercilik" mantigiyla da Mevla'ya yüklemektedirler. Bu müslümanlar neden bu kadar uyanik anlayamiyorum.
Aslinda kader; "Mevla Teala'nin ezeli bilgisidir ya da ezelden her seye vakif olmasidir, her seyi bilmesidir ve her seyden haberdar olmasidir..."
Iste Kader'i bununla sinirli tutarsak mes'eleyi de cok daha iyi anlamis oluruz.
Eger her seyi kadercilik mantigiyla ele alacak olursak ciddi söylüyorum inanmayanlara, Mevla'yi inkar edenlere gün dogacaktir... Degil mi?
O'nun icin elimizde olmayan sebeplerle meydana gelen olaylar kaderin bir ifadesi diyebiliriz...
Lakin ihtiyarimizda olan hic bir seyin ise "kader"le uzaktan yakindan alakasi yoktur... Bel ki kadercilik oynamakla bir ilgisi vardir...
Ben Sakaryaliyim...
Insaat mühendisligi ilmi ve yer ilmi der ki, Sakarya merkezde 10 katli betonarme bina yapamamazsin!!!
Iki katli beton arme 3. katta ahsap olacak bu kadar...
Ben buna riayet eden olmuyorum, 10 katli bir betonarme bina yapiyorum, cimontasindan, demirinden de caliyorum, deprm de gelince binalar tarumar olunca,
Bu benim kaderimmis diyerek suculuyu da Mevla kabül ediyoruz Rabb'im korusun...
Burada deprem kaderdir...
Lakin ilme göre hareket etmeyenlerin basina gelen hadise ise, kendi fiillerinin bir sonucudur...
Kader ile zarara ugrayanlara hesap yoktur, onlar mazlumdur, amenne...
Ama fiilleriyle zarara ugrayanlar ise asla mazlum degillerdir onlar amellerinin ya mükafatini alacaklardir ya da cezalarini cekecektir...
Kader Mevla'nin yazgisi degil bilgisidir... Yazgiya matuf olanlar da ihtiyarimizda olmayan seyler cinsindendir...
Türkiyemiz de ise kadercilik anlayisi ziyade yaygin bir anlayistir maal esef...

Üst Alt