Kaza namazlarım varken hacet namazı kılmak ne kadar doğru.

sidar34

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Selamün Aleyküm; Hocam ben şafii mezhebine mensup birisi olarak. Her gün iki rekat Hacet namazı kılıyorum. Biliyorum bizim mezhebe göre kaza namazları dururken nafile namazlar kabul olmaz diye. Ama ben yaklaşık 7 aydır kaza namazlarıma da başladım. Her vakitten sonra 2 kaza namazı kılıyorum. Ayrıca kaza oruçlarımı da tamamladım. Nafile oruç tutabilmek için. Hocam bu şekilde Hacet namazları kılmam da bir sakınca var mı?

Hayırlı çalışmalar...

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Aleykümselam, hacet namazı sürekli kılınan bir nafile namaz değil ki, adı üstünde bir hacetin olduğunda kılınır. Bu durumda ne sorduğun tam anlaşılmıyor. Kaza namazlarını kılarsın, hacet namazı kılmak istersen onu da kılarsın niye sakınca olsun!

sidar34

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Aleykümselam, hacet namazı sürekli kılınan bir nafile namaz değil ki, adı üstünde bir hacetin olduğunda kılınır. Bu durumda ne sorduğun tam anlaşılmıyor. Kaza namazlarını kılarsın, hacet namazı kılmak istersen onu da kılarsın niye sakınca olsun!

Hocam sorduğum gayet açık bence de. Belki yanlış ifade etmiş olabilirim. Şafii mezhebinde kaza namazları dururken nafile namazları kabul görmez diye biliyorum. İşte hal böyle olunca Hacet namazı da bir nafile namazı olduğu için sorma ihtiyacı duydum. Acaba doğru mu yapıyorum.

İşte Hocam mezheplerin olması belki iyidir ama işte hal böyle olunca kafamız karışıyor hanefi mezhebinde böyle bir sıkıntı yok ama şafii mezhebinde böyle bir sıkıntı var. Keşke tek mezhep olsaydı diyorum.

Hayırlı çalışmalar Hocam; her gün iki rekat hacet namazı kılıyorum demişim. Sanırım o cümlede bir anlam belirsizliği var. Hocam benim bir hacetim var ve uzun zamandır hacet namazı kılıyorum. Aynı hacet için sürekli namaz kılıyorum. O yüzden kendimce her gün iki rekat olarak kılıyorum. Evet yoksa haklısınız hacet namazı sürekli kılınan bir namaz değil.

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Kaza namazlarını tamamlamadan nafile kılınmaz Şafi'ye göre ama orada şöyle bir inceliği kaçırıyorsunuz.
Boş vakitlerinizin tamamını kaza namazına hasretmek durumundasınız. Öğlene kadar kahvede lak lak edip camiye gittiğinde kaza namazını hatırlamak İmam Şafi'nin ictihadına terstir. Böyle kimselerin hiç nafile namaz kılmamaları doğru değildir.
Şafi de olsanız, hacetinizi kılınız, farzlardan evvel ve sonraki sünnetleri de kılınız ondan sonra bütün boş vakitlerinizi kaza namazlarına hasredin ve kısa zamanda da bitiriniz. Doğrusu da budur!
Selamlar...

sidar34

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Kaza namazlarını tamamlamadan nafile kılınmaz Şafi'ye göre ama orada şöyle bir inceliği kaçırıyorsunuz.
Boş vakitlerinizin tamamını kaza namazına hasretmek durumundasınız. Öğlene kadar kahvede lak lak edip camiye gittiğinde kaza namazını hatırlamak İmam Şafi'nin ictihadına terstir. Böyle kimselerin hiç nafile namaz kılmamaları doğru değildir.
Şafi de olsanız, hacetinizi kılınız, farzlardan evvel ve sonraki sünnetleri de kılınız ondan sonra bütün boş vakitlerinizi kaza namazlarına hasredin ve kısa zamanda da bitiriniz. Doğrusu da budur!
Selamlar...

Teşekkürler İhvan kardeşim. Ben kendime güveniyorum Allah'a şükürler olsun ki. Kaza namazlarıma başlamışım zaten 3 yıllık kaza namazım var oda lise çağlarından yani üçte birlik kısmı bitmiş vaziyette diğerlerini de Allah kaza bela vermezse tamamlayacağım. Aynı şekilde 60 kaza orucum vardı hastalıklardan dolayı. Allah'a şükürler olsun ki onları da bu sene içinde bitirdim. Yukarıdaki gibi kahvede lak lak eden birisi olsaydım zaten bunları buraya yazmadım. O cümleniz çok yerinde bir cümle.

Ben neden buraya danışıyorum. Çünkü doğruları buradan öğrendim. Evet bu siteyle tanışmadan önce 60 kaza orucum vardı. Ama ben mübarek günlerde yaklaşık 20 oruç tuttum. Sonradan öğrendim ki şafii mezhebinde kaza oruçları olan bir kişinin nafile oruçları kabul olmaz diye. Hatta şöyle bir örnek var bununla ilgili borçlu olduğun bir kişiye hediye almak gibi hatamdan döndüm. Şükürler olsun ki kaza oruçlarım kalmadı. Şimdi bedelini hesaplayıp fakirlere parasını verecem. Aynı şekilde kaza namazlarım varken sünnet namazları kılıyordum. Onu da öğrenmiş oldum.

Selam ve dua ile...

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Arkadaşım bazı hususların mezhebi olmaz ve dahi mezhebi farklılıkları da olmaz.
Mesela, Hanefi ya da Maliki bir müslüman kardeşim, Ramazan ayı içerisinde hastalandı ve 20 gün orucunu tutamadı, Ramazan ayı sonrasında bu kardeşimiz en kısa zaman içersinde bu orucunu tutacaktır. Bu borçlar dururken, hangi mezhepten olursa olsun, nafile oruç tutulmaz, bu hal aklen de komik olur zaten!!! Değil mi?
Bu hususta anlaştık mı..?
Şafi de olsanız, illaki bazı boş vakitlerinizde kaza kılamayacaksınız. Dolayısıyla, beş vakitin farzlarından evvel ve farzlarından sonraki sünnetleri eda ediniz ve bunlar haricinde kalan vakitlerinizde kazalarınızı kılınız. Her ne kadar İmam Şafi bu hususu farklı şekilde ifade etse de onun ifade ettiği şekliyle kazalar ikame edilemiyor, bundan ve diğer hususlardan mütevellit,
Beş vakit namazın farzlarından evvel ve farzlarından sonraki sünnetleri kesinlikle eda ediniz, arta kalan zamanlarınızı da "kaza namazı" ile değerlendiriniz.
Çünkü Sevgili Peygamberimiz namazın farzlarından evvel ve farzlarından sonraki nafileleri muntazaman eda etmeye çalışmıştır, önemlidir, lütfen eda ediniz.
Gene de siz bilirsiniz.
Selamlar...

sidar34

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Çok güzel yorumlamışsınız kardeşim dediğinizi mutlaka yapacağım. İşte sıkıntı da bu noktada başlıyor biz şafilerde kazalar varken sünnetleri kılmak yanlış olur deniliyor ve şunu söylüyorlar. Sünnetin anlamı nedir o vakitte farz namazından başka namaz olmadığı için sünnet namazını kılarsın. Ama kaza namazların varsa kaza namazlarını kılmak zorundasın çünkü kaza namazı sünnet namazın da yerine geçer. Ama ben mutlaka dediğinizi uygulamaya koyacağım zaten önemli olan niyettir diyorum. İçimdeki ibadet aşkı beni doğru yola mutlaka getirecektir. Bir de hocam ben sizi çok iyi anladım zaten kazaları kılmadan nafile namazlara devam etsem bu mantıken yanlış olurdu. Ama ben kazalarımı jet hızıyla kılıyorum. Ama bazı nafile namazları da kılmak istiyorum. Kafamdaki soru işaretlerini giderdiğiniz için Allah razı olsun diyorum. Selam ve dua ile kardeş...

Üst Alt