Kırıkkale Keskin ilçesi

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
KESKİN TARİHİ

Kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen Keskin ilçesinin tarihi belge ve seyahatnamelerden edinilen bilgilere göre eski bir tarihe sahip olduğu anlaşılmaktadır. Keskin, Denek Dağı yakınlarında kurulmuş olmasından dolayı önceleri Denek Madeni adını almış, daha sonra Keskin Madeni denilmiştir. Bilahare kısaltılarak KESKİN adını almıştır. Keskin ismi pek çok tarihi belgede belli bir yerleşim merkezinden çok şimdiki Elmadağ ile Kırşehir, Yozgat arasındaki coğrafi bölgeyi kastetmek üzere kullanılmıştır.

Keskin adının nereden geldiği de kesin olarak bilinmemektedir. Evliya Çelebi, Seyahatnamelerinde Sivas Eyaleti’ ne bağlı Sancaklardan söz ederken Çorum Sancağı’ndan sonra Keskin Sancağı’ndan da söz etmektedir. Buna göre Keskin’in yakınında bir Şehir olduğu, Keskin adının muhtemelen buradan geldiği sanılmaktadır. Ancak İlçeye 8 km. uzaklıktaki Ceritkale Köyü’nde Etilerden kalma kayalara oyulmuş mağaralar içinde bulunmuş olan kabartma boğa ve aslan resimlerinden, İlçenin tarihinin daha eskiye dayandığı anlaşılmaktadır.
Anadolu’nun Türkleşmesi sürecinde Orta Asya’dan gelen Türk boyları, uygun buldukları yerlerde konaklayarak geleneksel yaşama biçimlerinden zamanla yerleşik düzene geçmiş, tarım, zanaat ve ticarete başlamışlardır. Ankara, Kırşehir ve yöresinde egemenlik süren Türk Beylikleri Osmanlı Devletinin Anadolu Birliğini tesis etme sürecinde Osmanlı egemenliğine girerek yaşamlarının sürdürmüşlerdir.

Keskin 1859 yılında Belediye, 1891 yılında Kırşehir Sancağına bağlı İlçe olmuştur. Yakın köy ve kasabalardan yapılan göçler sonunda nüfusu artmış ve kaza merkezi büyümüştür.
Önceleri Ankara’nın bir ilçesi olan Keskin, 3587 Sayılı Yasa ile 17.08.1989 tarihinden itibaren Ankara İli’nden ayrılarak Kırıkkale İli’ ne bağlanmıştır.

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ

Kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen Keskin ilçesinin tarihi belge ve seyahatnamelerden edinilen bilgilere göre eski bir tarihe sahip olduğu anlaşılmaktadır. Keskin, Denek Dağı yakınlarında kurulmuş olmasından dolayı önceleri Denek Madeni adını almış, daha sonra Keskin Madeni denilmiştir. Bilahare kısaltılarak KESKİN adını almıştır. Keskin ismi pek çok tarihi belgede belli bir yerleşim merkezinden çok şimdiki Elmadağ ile Kırşehir, Yozgat arasındaki coğrafi bölgeyi kastetmek üzere kullanılmıştır. Keskin, kurtuluş mücadelesinde önemli görevler ifa etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ ün Sivas Kongresi’nde alınan bir kararla Ankara’ ya intikalinde güzergâhta bulunan Keskin eşrafı Kırşehir ile temas kurmuş, Atatürk’ ün yakın silah arkadaşı Ali Fuat CEBESOY’ da gizlice Keskin’ e gelerek güzergâhı Keskinlilerle belirlemiştir. Padişah yanlısı olan Ankara Valisi ve Çorum Mutasarrıfı 17 Eylül 1919 da Sungurlu’ ya, oradan da Keskin’e gelmiştir. Ankara’ ya geçmekte olan Vali’ yi Elmadağ-Yahşihan arasında bulunan “Kılıçlar beli”n de Keskin ve Polatlı çeteleri ani bir baskınla etkisiz hale getirerek teslim almışlar ve Mustafa Kemal Atatürk’ e teslim etmişlerdir.

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Ankara’ ya müteveccihen Sivas’ dan hareketle Kayseri’ ye, oradan da Kırşehir, Hacıbektaş ve Mucur yolu ile 25 Aralıkta Kaman’ a gelmişlerdir. Geceyi köy odasında geçiren Atatürk, Keskin’in ileri gelenlerini Kaman’a çağırmış o gece Ankara’ ya geçiş planlanmış, Kaman’ dan 26 Aralık Cuma günü hareketle Keskinlilerin koruma ve gözetiminde İğdebeli-Köprüköy yolu ile Bala’ ya gelinmiş, vaktin geç olması ve bölgenin Ormanlık olmasından dolayı Keskinli süvarilerle gece Beynam’ da geçirilmiş ve 27 Aralık 1919 da Dikmen sırtlarından Ankara ya girilmiştir.

Milli Mücadele kararına gönülden katılan Keskin, böylece bu harekete destek vermiş, bu hareketin içinde fiilen yer alarak bu büyük şereften payını almıştır.

15 Mayıs 1919 günü İzmir işgal edilince, Keskin halkı tepkisini göstermek üzere aşağıdaki telgrafı İstanbul Hükümetine çekmiştir:
“İzmir ve çevresinin, Yunanistan tarafından topraklarına katılmak amacıyla işgal edilmeye başlandığına ilişkin haberler burada herkes üzerinde büyük bir etki yaratmıştır. Bu etki ile hemen toplanan halk işgal hareketini hukuklarına ve mülki hislerine karşı yapılmış bir tecavüz olarak anlamış ve tüm hisleriyle tepki vermeye hazırdır. İşgale karşı ulusal onura yakışan bir şekilde karşı çıkmasını devletten talep ve temenni eder, bu konuda her türlü maddi ve manevi fedakârlığa hazır olduğunu bildiririz. 16 Mayıs 1919”

Yunan Ordusu'nun Afyonun doğusunda Sivrihisar'a kadar geldiği, Türk Ordusunun Polatlı'da karargah kurduğu, T.M.M.B. Hükümetinin Kayseri’ye taşınmasının tartışıldığı 1921 yılı Temmuz ayı sonlarında 7 Milletvekilinin Ankara'yı terkettiğini duyan Keskin halkının temsilcilerinin Polatlı'dan Ankara'ya dönmek üzere olan başkomutan Mustafa Kemal'e gönderdikleri telgrafta "Bazı Milletvekilleri heyecan ve telaş içinde buradan geçerek geriye kaçtılar. Bizler canca ve malca her fedakarlığı yapmaya hazır bulunuyoruz. Bu milletvekillerinin telaşını haklı gösterecek bir tehlike varsa, yediden yetmişe cepheye gitmemize izin veriniz."

Telgraf'ı okuyan Başkomutan Mustafa Kemal; "İşte güvendiğim halk konuşmaya başlamıştır."

(Alıntı)
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Ulaşım Durmu

Ulaşım Durmu

ANKARA - KIRIKKALE : 73 KM
KIRIKKALE - KESKİN : 27 KM
KESKİN - ANKARA : 100 Km.
KESKİN - KIRŞEHİR : 82 Km.
KESKİN - KAYSERİ : 134 Km.


Kırıkkale İlimiz 43 İli birbirine bağlayan kavşakta olup, İlçemiz Keskin Güney Batı ve Güney Doğu İllerini bağlayan Karayolu üzerindedir.
İlimiz Kırıkkale ayrıca Doğu ,Batı ve Güneyi ulaşımı sağlayan demir yolu ağı içindedir.

İLÇEMİZE YOLCU TAŞIYAN BAZI OTOBÜS FİRMALARI

Keskin Birlik Firması(Keskin-Kırıkkale)
Tel: 0.318.5152889

Es Turizm (Kırıkkale- Ankara)
Tel: 444 44 71

Özen Turizm (Kırıkkale –Ankara)
Tel: 0.318.2245610

Mermerler Turizm (Kırşehir-Keskin-Ankara)
Tel: 444 44 40

Şanal Kırşehir Turizm (Kırşehir-Keskin-Ankara)
Tel: 444 40 40

Kent Turizm (Kayseri-Keskin- Ankara)
Tel: 444 00 38

Süha Turizm (Kayseri-Keskin- Ankara)
Tel: 444 11 38

İnci Turizm (Kayseri-Keskin-Ankara)
Tel: 444 44 38
 
Üst Alt