Komşuluğun Önemi...

Huzur Yolcusu

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Komşuluk, kişinin Müslüman kardeşine karşı olan haklarından daha çok haklar ve mesuliyetler gerektirir. Komşunun hakları, kişinin Müslüman kardeşine karşı olan haklarından daha fazladır. Eskiden komşuluk vardı, gün geçtikçe görüyorum ki komşuluk ilişkileri bitmiş halde komşusunu gözetenler komşuluğunu bitirmeyenlere ne mutlu...

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) müşrik komşunun bile, sırf komşu olduğu için bazı haklarının olduğunu bildirmişlerdir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular; Kıyamet gününde hesabı ilk görülecek iki hasım komşulardır.

Peygamber Efendimize (s.a.v.) Falan kimse gündüzleri oruç tutar, geceleride ibadetle meşgul olur, fakat komşusuna da eziyet eder denilince o Cehennemdedir buyurdular.

Hz. Aişe(r.a.) anlattı:
Bir gün Ya Resulallah iki komşum var. Birinin kapısı benim kapıma bakıyor, diğerinin ki arka tarafa bakıyor. Yanımda bazen her ikisine de yetecek kadar bir şeyler olmuyor. Hangisine veriyim hangisinin hakkı daha büyüktür dedim?

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kapısı sana bakan komşunun hakkı daha büyüktür buyurdular.

Hz. Ebubekir (r.a.) oğlu Abdurrahman'ın (r.a.) komşusuyla münakaşa ettiğini görünce şöyle ikaz etti:
Oğlum, sakın komşunla münakaşa etme diğer insanlar gider ama komşun her zaman senin yanındadır.

Tabiin'in büyüklerinden Mücahid (r.a.) anlattı;
Bir gün Hz. Ömer'in (r.a.) oğlu Abdullah'ın (r.a.) yanında idim. Hizmetçisi de bir koyun kesmiş onu yüzüyordu. Hizmetçisine;
bu koyunun etini şu Yahudi komşumuzdan başlayarak bütün komşularımıza dağıt dedi. Bunu bir kaç kez tekrar etti, hizmetçi neden bu kadar ısrar ediyorsunuz deyince:

Resulüllah (s.a.v.) komşu hakkı hususunda bize o kadar tavsiyede bulundu ki, komşuyu komşuya varis kılacağından korktuk diye cevap verdi.

Üst Alt