Marulların Uzun Süre Taze Kalması

Elifgül

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
7,320
Tepkime puanı
117
Marulların Uzun Süre Taze Kalması İçin
Bir saat su dolu bir kapta tutun. Sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin. Bu şekilde on gün saklayabilirsiniz.

Marul dahil bütün yeşillikleri hatta aldığınız her yiyeceği yıkamadan buzdolabına koymayın! Önce yıkıyın suyu süzülene kadar süzgeçte bir müddet bekletim. Kuruduktan sonra istediğiniz gibi tüketin, böylece uzun bir zaman bozulmadan dayanır.
Maydanozu aynen bir çiçek gibi bardağın içindeki suya demet halinde koyun, uzun süre dayanır.

Marulların sağlıklı ve uzun süreli saklanabilmesi için öncelikle kuru olmaları gerekir. Tüm yaprakları kuru olan marullar ağzı kapatılmadan temiz bir poşet içinde buzdolabında saklanabilir. İki günde bir yarım saat kadar dolaptan ve poşetten çıkarılıp havalandırılırsa marulların daha uzun süre taze kalması sağlanabilir. Bu şekilde 5-6 gün solmadan yumuşamadan saklanabilir.

Marulların bir hafta ve ya daha uzun süre saklanması gerekiyorsa; marullar yapraklara ayrılır ve derin bir kapta su içinde 10 dakika bekletilir. Suyun içinden çıkarılan marullar yıkanır ve bir kâğıt havlu yardımıyla suyu alınır. Tamamen kuruyan marullar iri iri doğranır, bir saklama kabının zeminine kâğıt havlu yerleştirilir ve marullar içine doldurulur. Marullar bittikten sonra üzerine de bir kâğıt havlu serilir ve kapak kapatılır. Bu şekilde 8-10 gün boyunca marullar taptaze kalır.

Marulları uzun süre koruyabilmenin bir diğer yolu da buzdolabı poşetinde saklamaktır. Öncelikle marul yaprakları yıkanır, önce sade suda sonra sirkeli su içinde bekletilir. Sirkeli sudan çıkarılan marullar kâğıt havlu ile kurulanır. Bir buzdolabı poşetinin içine kâğıt havlu serilir ve marul yaprakları üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilir. Tüm marullar bittikten sonra üzerine de kâğıt havlu serilir ve poşetin içine üflenerek, tamamen hava ile dolması sağlanır. Son olarak içi hava dolu poşetin ağzı sıkıca kapatılır ve yaklaşık bir ay boyunca marulların taptaze kalması sağlanır.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Marulları iyice yıkayın. Daha sonra her birini tek tek kağıt havlu ile kurulayın. Marulların asla ıslak kalmaması gerekir. Kurulanan marulları cam bir kabın içine alın. Üstüne kağıt havluları hiç bir yer açık kalmayacak şekilde koyun. Kağıt havluların üstünü de streç filmle iyice sarın.

Eğer yeşillikleriniz buzdolabında tazeliğini yitirmeye başladıysa hızlıca onları yenileme imkanınız var. Basit bir şekilde marulların yapraklarını ya da bitkilerinizi içi buzla dolu koca bir kasenin içerisine koyun ve bir süre karıştırın. 1-2 dakika içerisinde canlanmaya başladıklarını göreceksiniz.
 
Üst Alt