Mersinin yöresel yemekleri, mersine gidince neler yenir?

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Mersin geleneksel Kültürü Mersin Mutfağı Yöresel Yemekler - Mersin Yöresel Yemek Tarifleri mersin mutfağı geleneksel mersin mutfağı merside ne yenir mersin yeme içme kültürü

MERSİN’İN YÖRESEL YEMEKLERİ, MERSİN’E GİDİNCE NELER YENİR?

Mersin ilinde gelişmiş restoran modellerinde deniz ürünleri, kırmızı et yemekleri, özel kebap çeşitlerini yeme imkanları mevcuttur. Balık ızgaraları, tantuni, cezerye, kuş gözü, humus, telatür, eya dolması, şırdan, bandırma, yüzük çorbası, övelemeç özel yöresel yemeklerdendir.

Tantuni

Mersin Akdeniz’in verdiği balık ve diğer deniz ürünleri ile ovadan dağlara doğru değişken bir iklimin çeşitlenen tarım ürünlerine sahip. Bu zengin fauna ve flora ortaya büyük bir mutfak çıkarıyor.

Akdeniz’in bütün kıyıları gibi tarih boyunca insanların sürekli hareket ettiği, deniz ticareti yolu ile farklı bölgelere gidip gelen gemilerin insanların taşıdıkları kültürel çeşitlilik de bu özelliğe eklendiğinde zengin bir mutfak ortaya çıkıyor. Bu mutfak deniz sahilinden Toroslar’ın yükseklerine doğru yayılan yerleşimlerde de farklılıklar gösteriyor.

Mersin ve çevre turizm merkezlerinin tümünde yerel mutfağın ürünleri bulunabiliyor. Kebap çeşitleri mutfağın esasını oluşturuyor. Kebap çeşitlerinden bazıları sabah kahvaltısı ya da ara zamanlarda "atıştırmalık" olarak da yeniyor. En yaygın olanı, kebapçıların yanında neredeyse her sokak başında bulunanı Tantuni. Küçük parçalara ayrılmış biftekten yapılıyor. Kebabın çeşidini ise saymak mümkün değil, onlarca çeşidi var. Ama Çukurova ve Güneydoğu’da ortak özellikler gösteren mutfağın Mersin’e özel yanları da var. Fırında veya kızartılarak yapılan içli köfte Mersin’de haşlanarak yapılıyor ve daha hafif oluyor.

Deniz ürünlerine gelince "Jumbo" denilen iri karidesler, doğu Akdeniz’in en beğenilen balığı lagos, çipura, kalamar, akya, eşkina, ahtapot, kalamar, subye diye sıralanıyor.

Başka yerlerde pek bulunamayacak bir özel yiyecek "zahter" leblebi tozu, dövülmüş karpuz çekirdeği, susam ve yiyeceğe adını veren baharat zahterden (zahter kekik’in yakın akrabasıdır) oluşan karışımla hazırlanıyor. Ekmeğin içi açılıp önce saf zeytinyağına banılıyor, sonra da bu karışım serpilip kapatılıyor. Değişik lezzetleri denemeyi sevenlere önerilir. Yöre halkı kahvaltıda yiyor.

İçeceklerin popüler olanları şalgam suyu, yazın meyan şerbeti ve yemeklerden sonra Mersin usulü Tarsusî kahve. Tarsusî aslında bildiğimiz Türk kahvesi ama küçük fincanda değil de çay bardağında geliyor.

Tatlı çeşidi de zengin; en özgün tatlı havuçtan yapılan cezerye. Her yerde bulunuyor, Kadayıfın salamura yapılmamış taze peynirli olanı diye tarif edebileceğimiz künefe de çok ünlü. Bir başka tatlı ise Kerebiç, Ramazan'da çokca tüketilen bir tatlıdır. Beyaz bir köpüğün içinde yatan, içi Antepfıstığı ya da cevizle dolu olan, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Yapımında kullanılan beyaz köpüğü oluşturan Çöven kökü nedeniyle kerebiç, alışılmışın dışında bir lezzete sahiptir.

Son zamanlarda yeni icat bir tatlı daha çıktı. Özellikle rakı sofralarının sonunda sunulan bu tatlı Mersin tarımının yeni ürünü avokado, tahin, dövülmüş ceviz ve balla yapılıyor. Mersinlilerin yeni gözdesi olmaya aday.

Yöre mutfağının lezzetli yemekleri acılı ve bolca baharatlıdır. Gerçi turizm geliştikçe servis anlayışı da değişiyor, garsonlar önceden uyarıyorlar ama gene de dikkatinizi çekmekte yarar

Mersin' in kendine ait çok fazla yöresel yemeği vardır. Şunu da ifade edelim ki bu yemekler Bütün yörede bilindiği gibi çevre ilçelerdeki Yörükler arasında da bilinmektedir.

Mersinden başlayıp Konya -Ereğli, Karaman, Ermenek, Antalya Akseki ve Elmalı ya kadar uzanan yöre TAŞELİ PLATOSU olarak ele alınır ve TEKE yöresi olarak bilinir; TEKE TÜRKMENLERİ buralardadır. Bu yüzden bu yörelerde yemekler hep bu yörenin mutfağına aittir.

Öğcel, topalak, dövme, batırık, hamur çorbası, nohut yahni, sıkma, bazlama, kısır, kulak çorbası, çekiştirme, övelemeç bunlardan bazılarıdır.

kerebici

TUTMAÇ
MALZEMELER:

Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet orta boy soğan
100 gr kıyma
4 su bardağı soğuk su
1 çorba kaşığı salça
tuz, karabiber, nane (yada kıyılımış maydanoz, dereotu)

HAMURU İÇİN:

1 adet yumurta
Alabildiğince un
Tuz

YAPILIŞI:
1. Bir kaba yumurtayı kırıp, azar azar unu ve tuzu ilave edelim. Kulak memesinden biraz daha sertçe özlü bir hamur yoğuralım. Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp 20 dakika dinlendirelim.
2. Bu arada tencereye sıvıyağ aktaralım, küp şeklinde doğranmış soganları pembeleşene kadar kavuralım.
3. Ardından kıymayı ilave edip 2-3 dakika kavuralım.
4. yarım çorba kaşığı salçayı ilave edip yarım dakika kadar daha kavuralım.
5. 4 su bardağı su,tuz,karabiberi ekleyip karıştıralım.
6. hamuru yarım cm kalınlığında açalım ve yarım cm genişliğinde şeritler keselim.Şeritleride küçük küçük keselim.
7. Bir tepsiye alalım, yapışmamaları için üzerlerine un serpip karıştıralım.
8. Tenceredeki su kaynayınca hamur parçalarını çorbaya aktaralım.
9. Üzerine nane serperek servis yapalım.

DÖĞME
Malzemeler :

• 500 gr. kemikli et,
• 2 bardak dövme ( Yarma olarak da bilinir, buğdaydan elde edilir)
• 1 bardak nohut,
• 1 büyük soğan,
• 1’er yemek kaşığı domates ve biber salçaları,
• 15 diş sarımsak,
• 2 yemek kaşığı yağ,
• 1 yemek kaşığı kırmızıbiber,
• 1 yemek kaşığı limon suyu,
• Tuz,
• Yeterince su.

Hazırlanışı :
Kemikli et, doğranmış soğanla yağda soğanlar hafif sararıncaya kadar sote edilir. İçine yeteri kadar suyu ve dövmesi konur, kaynara çıkınca, salçalar, nohut, tuz ve biber ilave edilir. Et ve dövmeler tamamen özlenerek pişince limon suyu konup karıştırılır, yüzü yağda kızdırılmış biberle süslenir. Yemek servise hazırdır.
Patlıcanlı Çevirme Pilav ( Pasta Pilav):

Malzemeler:

5 adet patlıcan
250 gr kıyma
2 bu bardağı pirinç
tuz
karabiber

Yapılışı:

Patlıcanları soyalım ve uzun - ince olarak doğrayalım. Bunları kızartarak yağının süüzlmesi için dinlenmeye allaım..

Şimdi kıymaları kavuralım...
Pirincimizi yıkayarak süzelim..
Evet, şimdi fazla derin olmayan bir tencereye ihtiyacımız var.
Tencerenin dibine kıymaları eşit bir şekilde yayalım. Daha sonra kızarttığımız patlıcanlar ile kıymaların üzerinei ve tencerenin kenarlarını kapatalım.
Dizerken; patlıcanın bir ucu tencereni ortasından kenarına doğru uzanacak şekilde yerleştirelim.
Yanlarıda kapatalım. Fazla derin olmaması burada işimize yarayacak...
Şimdi pirincimizi, arzuya göre karabiberimizi ekleyelim. 3 su bardağı kaynamış suyumuzu dökelim, tuzumuz da isteğimize göre atalım..
Ksısk ateşte pilavımızı pişirelim.
Pişme işleminden sonra 5 dk dinlenmeye bırakalım. Ve bu esnada düz bir servis tabağı veya düz bir tepsi alalım. Kahve falı kapatır gibi bunu tenceremizin ağzına kapatalım. Tencereyi ters çevirelim.. Malzemelerin tencereden tamamen ayrıldığına emin olalım. Bu esnada tencerenin dibine ve kanarlarına hafif hafif vurabiliriz.
Şimdi en zor kısım malzemelerin tencereden iyice ayrıldığına eminsek tenceremizi kaldıralım... Görüntü muhteşem.. Pasta pilav adının nereden geldiğini göreceksiniz..

TACE - TAHİNLİ BALIK:

Malzemeler:
6 fener balığı filetosu (1 kg. 250 gr.)
2 limon suyu
5 çorba kaşığı zeytinyağı (75 ml.)
2 büyük kuru soğan
4 çorba kaşığı tahin (60 ml.)
3 diş sarmısak
1/2 su bardağından biraz az su (100 ml.)
Tuz, taze öğütülmüş karabiber

Hazırlanışı:
Fırınınızı önceden 180 °C`de ısıtın. Balıklarınızı fazla derin olmayan bir fırın kabına yerleştirin. 2 çorba kaşığı limon suyu tuz, biber ve 2 çorba kaşığı zeytinyağını dökün ve 15 dk. pişirin. Soğanları kıyın ve geri kalan zeytinyağında kavurun. Tahin ve sarmısağı, bir miktar tuzla bir kabın içinde çırpın; yavaş yavaş su ve geri kalan limon suyunu ilave edin. Karışımınız krema haline gelinceye kadar çırpmaya devam edin. Pişirdiğiniz balıkları fırından alın, üzerlerine kavrulmuş soğanları serpiştirin. Tahinli sosu da ilave ederek 15 dk. daha pişirin.

Beyaz pilav ve roka otu ile servis yapın.

SİNİ KÖFTESİ:
Malzemeler:
• 2 ½ Su Bardağı ince Köftelik Bulgur
• 2 su bardağı kaynar Su
• 3 adet orta boy Haşlanmış Patates
• 500 gr az yağlı Dana Kıyma
• 1 Büyük Kuru Soğan
• ½ demet Maydanoz
• 50 gr Dövülmüş irice ceviz
• 1 Ç.K. Domates Salçası
• 1 Yumurta
• 5 Ç.K. Sıvı yağ
• Tuz, Karabiber, Kimyon, Köfte Baharı

Yapılışı:
Yemeklik doğranmış soğanı 3 çorba kaşığı sıvı yağda kavurunuz. Soğanlar ölünce içine 300 gr kıymayı da katarak kavurmaya devam ediniz. Kıyma suyunu çekince dövülmüş irice ceviz içi, ince kıyılmış maydanoz, karabiber, tuz, kimyon da katarak ateşten alınız.
Bulguru kaynar su ile ıslatınız arada bir karıştırarak topak olmamasını temin ediniz. Bulgur şişerek yumuşamalı. Su az gelirse ilave ediniz. Şişmiş bulgura 200 gr çiğ kıymayı, bir yumurtayı, rendelenmiş patatesleri, tuzu, köfte baharını ve salçayı ekleyerek güzelce yoğurunuz. Yoğurduğumuz bulgur özlü bir hamur haline gelmeli.

Ufak boy bir fırın tepsisini margarin ile yağlayıp toz halinde galeta unu veya normal un serpeleyiniz. Fazlasını dökünüz. Bulgur hamurunun yarısını ayırarak tepsi içine elinizle bastırarak güzelce yayınız. Bilahare döndürmek için kenarlarını biraz taşkın yapınız. Bulgurun üzerine kavrulmuş kıymayı yayınız ve kalan bulgur hamurunuda yayarak kıymanın üzerini kapatınız.

Alta yaydığımız ve üste koyduğunuz bulgur hamurunun kenarlarını birleştiriniz ve tepsideki köfteyi baklava biçiminde kesiniz. Fırına koymadan sini köftesinin üzerini kalan 2 kaşık sıvı yağ ile yağlayınız.

Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırının orta katında 20 - 30 dakika fırınlayınız. Arzu edilirse köfte fırınlanırken üzerine bir bardak et suyu gezdirilebilir.

Sini Köfte daha önce kesildiğinden muntazam şekilde tepsiden alınıp servis tabağına konur.Yanına tahinli limonlu rende turp salatası tavsiye edilir.

KEREBİÇ TATLISI (Çöven kremalı)

Malzemeler:

çöven kreması için:
2 adet çöven otu
5 su bardağı pudra şekeri

kurabiye için:

1 cay bardağı sıvıyağ
100 gr. erimiş ılık margarin
1 cay bardağı pudra şekeri
2 yumurta
yarım cay bardağı irmik
aldığı kadar un

içine:Çekilmiş Antep fıstığı

Yapılışı:
çöven otunu yıkayıp tencereye alın 4 bardak su ilave edin bir gece suda bekletin. Sabah çöven otunu 2 saat kaynatın suyu azalırsa kaynarken 1,5 su bardağı su ilave edin.

kaynayan çöven otunu süzün sıcakken şekerini ekleyin karıştırarak eritin. Biraz ılısın mikser ile köpük olana kadar çırpın kıvamı sertleşince olmuş demektir. ( 1 saat çırpın mikseri arada dinlendirin)

kurabiye tarifi:

yumurta , seker ve yağı iyice karıştırın irmik ilave edin aldığı kadar un ile yumuşak hamur yapın.
hamuru cevizden büyük parçalara alın içli köfte gibi elle çukur yapın içine Antep fıstığını doldurun kapatın tepsiye dizin.
önceden ısınmış 185 derecede pişirin.
servis tabağına alın üzerine çöven sosunu dökün tarçın serpin.

Tantuni, etin kuşbaşı halinde doğrandıktan sonra, önce haşlanıp sonra kavrulmasıyla yapılan bir çeşit dürümdür. Her ne kadar basit tarifli bir yemek gibi görünse de, önemini, şehrin hemen her köşesinde bulunan tantuni lokantalarından anlayabilirsiniz. Canınız tatlı çekerse, Antakya’da yapılandan farklı bir tarifle hazırlanan künefeyi önerebiliriz. Ayrıca topalak çorbası, fındık lahmacun, saç kavurma da meşhur yemeklerindendir. Meşhur tatlıları ise cezeyre ve kerebicidir. Şalgam içmeden Mersin'den çıkılmaz.
cezeyre
 
Üst Alt