Mevlana ve psikoloji

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
mevlana.jpg

Şekilden geç, mânâya ulaş!..
Ne güzel ibadet ediyor, ne hoş işlerde bulunuyor; fakat bir parçacık bile tat yok.
İbadet kabuktan ibaret, içi yok; cevizler çok, ama içleri boş.
İbadetin netice vermesi için zevk; tohumun ağaç olması için iç gerek!

Kuşkudan vazgeç, emin ol!
Yerde yarım arşınlık genişlikte bir yol olsa, insan hiç kuşkuya düşmeden rahatça yürür;
Fakat yüksek bir duvarın üstünde gitsen, yolun genişliği de iki arşın olsa, yine eğri-büğrü gidersin;
Hatta içindeki kuşku yüzünden belki de düşersin. İşte kuşkudan gelen bu korkuya iyice dikkat et de kuşkunun kötülüğünü anla!

Ölüm gelmeden yoldaşını iyi seç!
Zamanede sana üç yoldaş vardır. Biri vefâkârdır, diğer ikisi ise gaddar :
Biri dostların, öbürü malın-mülkün, üçüncüsü ise iyi işlerin ki, vefalı olan budur.
Öldüğün vakit, malın seninle beraber gelmez, evden dışarı bile çıkamaz; dostun gelir, ama sadece mezarının başına kadar.
Fakat yaptığın işler vefakârdır; onlara iyice sarıl ki mezarının içine kadar seninle gelen onlardır.
Ama!.. Eğer amelin iyiyse, orada sana dost olur; kötüyse yılan kesilir

Koyacaksan iyi adet koy!
Yiğidim! Kim kötü bir gelenek koyarsa, ondan sonra halk cahilliğinden bu geleneğe uysa,
Bütün bu adeti işleyenlerin günahı, o adeti ilk koyana da yazılır. Çünkü o baştır, diğerleri kuyruk. Ne ekersen onu biçersin...
Yiğidim! Kadere az bahane bul; nasıl oluyor da suçunu başkalarına yüklüyorsun? Kendini araştır, kendi suçunu kendin gör!..
Gündüz vakti çalışıyorsun da, akşam ücretini başkası mı alıyor?
Neye çalıştın da zararını yada faydasını görmedin? Ne ektin de zamanı gelince onu devşirmedin?
Sen de bilirsin ki elde ettiğin şey, yaptığının karşılığıdır. Yoksa âdil olan Allah’ın takdiri, insana yaptığına uygun olmayan cezayı nasıl olur da verir?
Suçu kendine bul! Çünkü o tohumu sen kendin ektin.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Bir keresinden Hazreti Pir sordu: ''Değişmek için ne yapmalıyım?''
Ve Cevap verdi: ''Hiç bir şey. Yapmanız gereken şey yapıyor olduğunuz şeyleri yapmamaktır."

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
İnsanlar altın, gümüş, bakır ve demir madenleri gibidir
içlerindeki iyiliği çıkarın böylece elinizde o iyilikten bir parça kalabilsin

Hazreti Muhammed sav.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Bu konuyu niye mi yaziyorum cunku su anda is yerimde onumde dag gibi deprasyonlu,buhranli.bunalim icinde davranis ve duygu bozukluklari yasiyan cocuklarin dosyalari var..bunaldim.. daraldim.. nefes alamiyorum.. radyo islam caliyor ama Ben yine de kendimi beden kafesinde ruhum haps olmus gibi hissediyorum.. sadece ucmak..kuslar gibi oteler otesine kacmak istiyorum.. Kurtar beni Allahim...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
“İnsan, madde ile mânanın, ruh ile bedenin ve kâinat ile zerrenin birleştiği muazzam bir varlıktır...
Bunlardan hangisinde bir eksiklik varsa, orada hastalık olur ve o hastalığın tedavisi de yine o eksilen yerin tamamlanması, onarılmasıyla düzelir.
İşte bu hususu tam mânası ile bilen tasavvuf ehlimiz, insanı bir bütün olarak değerlendirmiş ve ilim meclislerinde,
tasavvuf sohbetlerinde insanların maddi, manevi, ruhsal, bedensel, küçük ya da büyük her türlü problemlerine çözümler getirmişlerdir.”

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Sarhoş, cinayeti yapar da sonra "özrüm vardı, kendimde değildim"der...
Kendinde olmayış,kendiliğinden gelmedi sana,onu sen çağırdın. ( mevlana )

işlenen her hatanın arkasında ciddi bir ihmal yatar..
bu ihmal kişinin kendi iradesi ile yerine getirdiği
sui ihmaldir...

Vazifesini tam yerine getirmemiş olanın vicdan yarasına ne mazaretin devası ne ilacın şifası deva getirmiş..
( mevlana )

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
FARE İLE DEVE
Çok eskiden, kendini beğenmiş şımarık bir fare ile, akıllı ve alçak gönüllü bir deve yaşardı.
Bir gün karşılaşıp arkadaş oldular.
Fare:
-Sana kılavuzluk etmeliyim! dedi...Yularından çekip istediğim yere götürmeliyim!...
Deve arkadaşının küstahça teklifine razı oldu. Bir süre gittikten sonra küçük bir dere kenarına ulaştılar.
Devenin diz kapaklarına bile ulaşmayan su, Fare için uçsuz bucaksız bir deniz gibiydi...
-Ben buradan geçemem diye fısıldadı korkuyla...
Deve:-Ne bekliyorsun? diye çıkıştı. Kılavuz önden gider, dal bakalım suya...
-Ama... diye kekeledi Fare, görmüyor musun su çok derin?
Fare mahcup olmuş, boyundan büyük işlere giriştiği için kıpkırmızı kesilmişti...
-Sizin için küçük ama, bana göre çok büyük bir su....diye inledi. Ben artık kılavuz olmaktan vazgeçiyorum.
Keşke daha önceden düşünseydim de boyumdan büyük işlere girişmeseydim.
-Evet, dedi Deve, yumuşak bir sesle, herkes kendi haddini bilmeli ve asla aldatıcı gurura kapılmamalı...

Üst Alt