Nikotin nedir - nikotin hakkında bilgi

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,018
Tepkime puanı
424
Nikotin Nedir nikotinin zararları nikotin maddesi Zararları Nelerdir Elde Ediliş Biçimi Nasıldır nikotin nerede bulunur
ikon.jpg

Nikotin Nedir
En çok tütün yapraklarından çıkarılan, renksiz, açıkta bırakılınca havadan oksijen alarak esmerleşen, bitki hastalıklarıyla mücâdelede bitkileri saran diş asalakları öldürmek için de kullanılan, çok zehirli bir alkaloittir. Organik kimyâda 3 – (1 metil – 2-pirolidil)- piridin ismiyle bilinen, piridin tipindeki alkoloitlerin en önemli üyesidir.

Nikotin ham nikotin veya nikotin sülfat hâlinde, tütünden buhar destilasyonuyla veya trikloretilen gibi bir çözücü ile ekstrakte edilerek elde edilir. Tütünden elde edilen nikotin, polarize ışığı sağa ve sola çeviren nikotinlerin karışımıdır. Bu rasemik hal tartarik asit içinde kararlı olabilir. Yine sentetik olarak elde edilen ve tabîatta bulunmayan yapı olarak tabiî nikotinden çok az farklı olan alfa nikotin de vardır.

Nikotin tabiî olarak en çok tütün bitkisinde olmakla berâber birçok bitkinin, yapraklarında, köklerinde ve tohumlarında bulunur. Sigara içilirken duyulan lezzet, nikotin oranı ile ilgili olmayıp daha çok tütünün cinsine, isleme tarzına, hattâ tütünü sarmakta kullanılan kâğıdın çeşidine bağlıdır. Nikotin çok zehirli bir maddedir. Eser miktarda alındığı zaman sinir sistemi uyanır, guddelerde ifrazatın ve kan basıncının çoğalmasına sebep olur. Biraz fazla alındığı zaman felç meydana getirir. Deriden emilebilen nikotinin insan için öldürücü dozu 60 miligramdır. Zirâatta böcek öldürücü olarak kullanılır.

Tütün ürünlerinden sigara puro vb. biri olan ve 4000’den fazla kimyasal madde içeren nikotin beyinde faaliyeti olan temel bir tütün öğesidir nikotin... Koklanarak burundan çekilen ya da çiğnenen dumansız tütünler de nikotin kadar yüksek düzeyde toksit-zehir içerir. Doğal bir şekilde oluşan renksiz sıvı olan nikotin yakıldığı zaman kahverengiye dönüşür ve havayla karıştığında da tütün kokusu kazanır. 1800’lerin başlarında tanımlanan ve yoğun bir şekilde üzerinde çalışılan nikotinin beyin ve vücut üzerinde bir kısmı da tespit edilemeyen kompleks bir takım etkileri vardır.

Marketlerde satılan sigaraların 10 mg. veya daha fazlası nikotin içermektedir. Sigara içe çekerek içildiğinde bir kullanıcı her bir sigarada ortalama 1 ila 2 mg kadar nikotin almış oluyor demektir.

Nikotin deri ağzın içini kaplayan mucosal ve burun veya içe çekilmesiyle ciğerler tarafından absorbe edilir. Nasıl alındığına bağlı olarak nikotin kan dolaşımında ve beyinde hızlı bir şekilde en yüksek noktasına ulaşabilir. Örneğin sigara içmede içe çekmenin 10 saniye içinde beyne varması nikotinin bedende baştan sona kadar hızla dağılmasıyla sonuçlanır.

Her yıl 35 milyon insan bırakmaya teşebbüs ediyor ancak çoğu bırakma çabasından birkaç gün sonra yeniden kullanmaya başlıyor.

Günde yaklaşık yarım paket içen bir insan her gün beynine 300 nikotin vuruşu gönderiyor demektir.

Etkileri
Sigaranın etkileri ne kadar içildiğine ne kadar süredir kullanıldığına ne kadar güçlü ve ne tür tütün kullandığına ne kadar derin içine çektiğine sağlığının nasıl olduğuna ve kişinin ailesinde belli hastalıkların olup olmadığına bağlı olarak değişmektedir.

İçer içmez ortaya çıkabilecek etkileri kalp atışının hızlanması kan basıncının artması midenin asit üretmesi böbreklerin az idrar üretmesi, beynin ve sinir sisteminin hızlı çalışması, sonra yavaşlaması iştahsızlık koku ve tat alma duyularının zayıflaması, akciğerlerdeki küçük saç benzeri liflerin ve havayollarının uygun çalışmaması, el ve ayak parmaklarına kan akışının zayıflamasıdır.

Ayrıca; midenin bozulması gözlerin sulanması baş dönmeleri da yaşanabilir.

Uzun süreli etkileri
Eğer bir kişi uzun bir süreden beri içiyorsa; sık sık nefessiz kalmak ve öksürmek dişlerin ve parmakların lekelenmesi, daha kırışık ve kuru bir ciltle daha yaşlı gözükmesi sigara içmeyen birine göre daha zor hamile kalmak.

Uzun süre içmekten dolayı ortaya çıkan hastalıklar ise şöyle sıralanabilir: Özellikle ciğerlerdeki ve kalpteki kan damarlarının daralması ve kalınlaşması solunumla ilgili enfeksiyonlar; üşütme kronik bronşit veya zatürree astımın artması mide ülseri akciğere kan akışının azalmasından dolayı damar hastalıkları kalp krizi ve kalp ile ilgili hastalıklar akciğer, böbrek, pankreas, gırtlak ,mesane, rahim, mide kanseri.

Hamilelik döneminde sigara içilmesi sonucunda alınan karbon monoksit ve yüksek düzeyde nikotin fetusun oksijen almasını engeller. Nikotin plesantaya geçer ve nikotin konsantrasyonu annedeki seviyeden % 15 daha fazla seviyededir. Nikotin fetusun kanında amniyotik sıvıda ve anne sütünde yoğunlaşır. Bu faktörlerin bir araya gelmesi hamilelikte sigara içen annelerin çocuklarında yaygın olarak görülen düşük doğum kilosu ve gelişim gecikmelerini açıklamaktadır.

“Pasif içici” sigara kullanmayan biri sigara içen birinin sigara dumanını soluduğunda olur. İçmeseler bile pasif içiciler de akciğer kanseri olabilmektedirler. Pasif içici olmanın etkileri; sigara içilen ortamda ne kadar zaman geçirdiğine odada ne kadar temiz hava olduğuna (havalandırma) ne kadar sigara içildiğine bağlıdır.

Entoksikasyon
Yüksek miktarlarda nikotin alınması (örneğin bazı böcek öldürücü spreylerde bulunabilir) aşırı miktarda toksit etkisine sahiptir ve kişide kusmaya titremeye kıvranmaya sarsılmaya yol açabilir.

Yoksunluk belirtileri
Nikotin alımının durdurulması bir veya daha fazla sürede sonlanabilecek bir yoksunluk sendromuna yol açar. İrrite olma zihinsel ve dikkatle ilgili süreçlerde rahatsızlıklar uyku bozuklukları iştah artması ve tekrar kullanmak için aşırı istek duyma olarak sıralanabilir. Aşırı derecede tütün için istek duyma 6 ay veya daha fazla sürebilir.

Sigaranın getirdikleri:

1- Devamlı olarak iştah keser.
2- İnsani asabi yapar.
3- Görme kabiliyeti gittikçe zayıflar.
4- Uyku tat vermez, dinlendirmez.
5- Cinsel güçsüzlüğe sebep olur.
6- Hazım düzeni bozulur.
7- Hafıza kaybı meydana gelir.
8- Ayak damarlarında zaman içinde tıkanma yapar, kangrene sebep olur.
9- Gastrit yapar.
10- Akciğer kanserinin ana sebeplerindendir.
11- Enfarktüs tehlikesi, yüzde 68′dir.
12- Kronik bronşite yol açar.
13- Cildin erken yaslanmasına yol açar.
14- Damar sertliğinin ana sebeplerindendir.
 
Üst Alt