Ölen kişinin gözlerinin acik olmasinda ki hikmet

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Ümmü Seleme (ra) anlatıyor:

Ebû Seleme ölünce Resulullah Efendimiz (asm) yanına girdi Ebû Seleme’nin gözleri açık bulunuyordu

Resulullah (asm) Ebû Seleme’nin gözlerini mübarek eliyle kapattıktan sonra şöyle buyurdu:

“Ruh kabzedildiği zaman, göz onu arkasından takip eder”
unun üzerine ev halkı ağladı Resûlullah (asm) buyurdu ki:
“Sakın hayırdan başka bir şey söylemeyiniz
Çünkü melekler söyleyeceğiniz sözlere âmin derler”

Ardından Peygamber Efendimiz (asm) şöyle duâ buyurdu:
“Allah’ım! Ebû Seleme’ye mağfiret et
Onun derecesini hidayete erdirilenler içinde yükselt
Onun ailesinden bâkî olanlara halef ol, vekil ol
Onlara yardımcı ol Ey âlemlerin Rabbi! Bizim ve onun günahını affet
Ona kabrinde genişlik ver Orada kendisini nurlandır”1

Ebû Hüreyre’nin (ra) bir rivayetinde de Peygamber Efendimiz (asm) soruyor:

“İnsan öldüğü zaman gözleri yukarıya doğru dikilmiş olarak görmez misiniz?” Sahabiler:

“Evet ya Resûlallah!” dediler
Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (asm):
“İşte bu, insan gözünün, ruhu çıkarken arkasından takip ederek bakıp kaldığı zamandır” buyurdu2

Ölen kimsenin gözleri kapanmayınca, bizim senaryo üreticiler derhal devreye girerler, bir sürü şeyler uydururlar Dünyada gözü kaldı, yapacak işleri kaldı, dünyasına doymadan gitti, vs bunlardan sadece bir kaçı Bunlar gözün açık gitmesinin hikmetini açıklamıyor Nitekim her insan genelde dünyaya doymadan gidiyor ve genelde her ölenin yapacak çok işi kalıyor

Gerçek olan, yukarıdaki hadislerin de işaret ettikleri gibi, ruhun çıkışına gözün duyduğu hayranlıktır

Demek can çıkıyorken, kimi insanda göz ruhun arkasından bakıyor; fakat bu sırada can çıktığı için göz kendisinde kapanacak mecal bulamıyor ve açık kalıyor

Bu durumda ölünün yakınları onun gözünü henüz soğumadan kapatırlar ve gereken diğer cenaze işlemlerini yaparlar...

akyuzszn

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Benim annem 11 agustosta havranda trafık kazasında vefat ettı, annemın gozunu gasılanede yıkandıktan sonra gordum bır gozu acıktı, nasıl uzuldum ve kahverngı boncuk gozlu annemın gozu grıydı... Allah mekanını cennet topragını nur eylesın, trafık kazasının haberlerını haberlerde okudukca o fotografları gordukce ıcım acıyor. Rabbım bızlere sabır anneme de merhamet eylesın, namazını bırakmadı ellerını hep rabbıme actı, allahı hıc unutmadı rabbım de annemı oralarda unutmasın....

Ab-ı Hayat

Moderatör
Moderatör
Amin kardeşim, Allah rahmet eylesin, inşallah ahireti güzel olur, Rabbim sabır versin sizlere de Allah'a emanet olun...

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Bu konuyu çok merak ediyordum emeğine sağlık gönül dostumalkis:;:

Üst Alt