Oruç Tutarken Su kaybına Dikkat

eMeKLi uYuSS

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
18 Haziran 2011
Mesajlar
420
Tepkime puanı
5
Yaş
38
Sıcak havada oruç tutulurken günlük su ihtiyacının tamamının sahurda alınmaya çalışılmaması gerekiyor Bir insanın günlük sıvı ihtiyacı 2-2,5 litre
Oruç Tutarken Su kaybına Dikkat Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd Doç Dr Mehmet Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazın oruç tutmanın özellikle sıvı ihtiyacı açısından bazı sorunlara neden olabileceğini söyledi

Bir insanın günlük sıvı ihtiyacının 2-2,5 litre olduğunu belirten Yrd Doç Dr Akman, ramazan ayında da bu miktarda sıvı tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı

Akman, ramazan ayının yaz mevsiminin sonuna denk gelmesi nedeniyle kronik hastaların da doktor kontrolünde oruç tutmalarını tavsiye etti

Sıcak havanın etkili olduğu bugünlerde su tüketiminin büyük önem taşıdığını kaydeden Akman, ''Günlük su ihtiyacının tamamı sahurda alınmaya çalışılmamalı Sıvılar, iftardan itibaren yavaş yavaş alınmalı'' dedi

Sıcak nedeniyle sıvı kaybedenlerde bazı mineral kayıpları da olabileceğini bildiren Akman, ''En büyük kayıp sodyumda ortaya çıkar Bu yüzden sıcakta çalışanlar ve aşırı terleyenlerin kaybedilen sodyumu almaları için iftarda tuzlu ayran içmelerini öneriyoruz Ramazanda su tüketimi ve kaybı hayati önem taşıyor Sıcaklarda fazla su kaybı, hayati açıdan olumsuz sonuçlar doğurabilir'' dedi

Sahurun en önemli öğün olduğunu ifade eden Akman, ''sahurda ne kadar çok yenirse gün içinde o kadar az acıkılır'' anlayışının yanlış olduğunu belirtti

Besin öğelerinin iftardan sahura kadara azar azar ama sık alınması gerektiğini vurgulayan Akman, şunları kaydetti:

''Ramazanda en çok karşılaşılan sorun kabızlıktır Bu nedenle iftardan sahura kadar olan sürede azar azar ama sık lifli gıdalar tüketilmeli Meyve olarak bu dönemde üzüm, erik, kavun ve karpuz yenebilir Tahıl olarak da genellikle kepekli ekmek, bulgur ve kabuklu pirinç tüketilmesi kabızlık tehlikesini ortadan kaldırabilir Bunların yanı sıra sindirimi kolaylaştıran yoğurt ile ana yemekte sebze tüketilmesi ramazan ayında sindirim bozukluklarının önüne geçebilir''

-SICAKTA KAYBEDİLEN FOSFOR İÇİN BALIK-

İftarda az ve hafif yiyecekler yenmesini öneren Akman, yemeğe hafif bir yiyecekle başlanmasını, 15-20 dakika ara verilerek devam edilmesini önerdi

İftarda tuz, şeker ve kızartmadan uzak durulması gerektiğini belirten Akman, şöyle konuştu:

''Sıcaklara bağlı olarak yaşanacak terleme nedeniyle ortaya çıkacak fosfor kaybını gidermek için kırmızı et yerine balık eti tüketilebilir Sahurda daha çok yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi proteinli gıdalar tüketilmeli Bu besinler gün boyu kişinin ihtiyaç duyacağı enerjiyi karşılayacaktır Ayrıca bu gıdalar kişinin günlük ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller açısından da zengindir''
 
Üst Alt