Panik Atak Ve Panik Bozukluk Nedir

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
Panik Atak (panik bozukluk) Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir

Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir

Panik duygusu korku, heyecan ve huzursuzluk hislerinin bir karışımıdır. Genellikle 5-10 dakika gibi kısa sürelidir ve ataklar halinde gelir. Bu ataklar hemen her gün olmaya başlamışsa bu duruma Panik Bozukluk denir. Ama panik ataklar depresyon, travma sonrası stres bozukluğu gibi birçok hastalıkta görülebilir. Tanıyı bir psikiyatri uzmanının koyması gerekir.

Panik Bozuklukta ne gibi sorunlarla karşılaşılır?

Panik Bozukluk yukarıda da belirttiğim gibi panik atakların sık ve uzun süreli görüldüğü, panik ataklar arasında tekrar atak yaşanabileceğiyle ilgili bir beklenti kaygısının olduğu ve sıklıkla açık alanlara, alışveriş merkezlerine çıkamamanın da eşlik ettiği bir hastalıktır. Panik ataklar sırasında çarpıntı, titreme, nefes darlığı, nefes alamama, göğüs ağrısı, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, öevreden ve bedenden ayrılma hissi, çıldırma, kontrolünü kaybetme korkusu, ölüm korkusu, uyuşmalar, üşüme ve ürperme yaşanır. Bu belirtilerden en sık karşılaşılanlar solunum sorunları, baş dönmesi, göğüs ağrısı ve çarpınıtıdır. Bu belirtileri yaşayan kişiler sıklıkla bir hastalıkları olduğundan kaygılanır ve psikiyatristten önce genellikle bir genel sağlık kontrolünden geçerler. Çaresizlik hissini yoğun yaşarlar, kaçmak, uzaklaşmak isterler. Bazen uyku sorunları ve panik duygusuyla uykudan uyanma da görülür. Bazı hastalar yardım alamama endişesini yoğun yaşarlar ve bu sorun yüzünden yaşamları sınırlanır.

Panik Bozukluk en sık kimlerde görülür?

Bu hastalık en çok 20-40 yaşları arasında, kadınlarda, dullarda ve şehirde yaşayanlarda görülür. Büyürken huzursuz bir ailede yaşamış olanlar, aşırı kontrolcü ve koruyucu anne babaları olanlar, anne babalarıyla bağımlılık-bağımsızlık, ayrılam çatışmaları yaşayanlarda da sık görülür. Bu gibi koşullar kişiliğin ve benliğin gelişimini olumsuz etkiler ve yavaşlatır. Kişilerin özgüveninde azalma olur.

Panik Bozukluk yaşanmasında etkili olan fiziksel etkenler nelerdir?

Panik Bozukluk diğer fiziksel hastalıklarla beraber görülebilir. En çok solunum ve kalp hastalıklarıyla, tiroid bezi, kan ve hormon hastalıklarıyla beraber görülür. Alkol ve uyuşturucu kullananlar da panik ataklar yaşayabilirler. Kadınlarda çok rastlanan ama pek üzerinde durulmayan "adet öncesi huzursuzluk" rahatsızlığında da adet öncelerinde panik ataklar yaşanabilir.

Panik Bozukluğu başlatan etkenler neler olabiliyor?

Panik Bozukluk kişide stres-baskı yaratan yaşam olaylarından, yakın kayıplarından, ölümlerinden, aileden ayrılma yaşanan durumlardan sonra görülebilir. Kişide baskı yaratan olaylar; yer ve iş değişiklikleri, işyerlerinde ve evde yaşanan sorunlar, ailevi anlaşmazlıklar, boşanmalar, aile içi şiddet ve baskı, ergenlik, orta yaşa geçiş gibi yaşam dönemlerindeki değişiklikler olabilir. Bir yakının ölümünden sonra yasını tutmakta sorunlarla karşılaşanlar ya da hiç yas tutamayanlar da panik ataklar yaşayabilir.

Kaygılı, sıcak davranamayan, ilgilenmeyen ebeveynler, çocuğuna şiddet uygulayanlar kişinin bir panik bozukluk hastası olmasına sebep olabilir. Çocukluğunda ağır travmalara (cinsel, fiziksel...) maruz kalanlarda kaygı bozuklukları ve panik bozukluk sık görülür.

Panik bozukluk hastalarının geçmişinde ayrılmayla ilgili sorunlar olabilir. İlkokula, anaokuluna başlarken evden ve aileden zor ayrılmış olabilirler.

Panik Bozukluk hastalarının dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Panik bozukluk hastaları eğer rahatsızlıkları olumsuz etkilemeye başladıysa mutlaka psikiyatriste gitmelidirler. Yaşamlarında uyku ve yeme alışkanlıklarını düzenli bir biçimde sürdürmeli, kafeinli içeceklerden (çay, kahve, kola gibi) sakınmalıdırlar. Yoğun egzersiz ve yorgunluktan kaçınmalılar. Panik atakları sırasında yavaş ve düzenli soluk alıp vermeye dikkat etmeliler. Ataklar sırasında ve sonrasın mutlaka dinlenmeli, yaşadıklarını güvendikleri kişilerle konuşmalılar.

Panik Bozukluğun tedavisi nasıldır?

Panik bozukluk tedavisi olan ve günümüzde hızla tedavi edebildiğimiz bir rahatsızlıktır. İlaçlar rahatlıkla kullanılabilir, ilaçlarla ilgili sorunlarla karşılaşılırsa tedavi tekrar düzenlenebilir. İlaçlar yoğun kaygının azaltılmasında önemlidir ve hastalığın tedavisine hız katar. Eğer kaygı düzeyi kişinin sosyal hayatını, ilişkilerini, iş temposunu olumsuz etkilemeye başlamışsa mutlaka ilaç kullanılmalıdır.

Tüm psikiyatrik hastalıklar gibi panik bozukluğun tedavisi de sadece ilaçla olamaz. Mutlaka psikoterapi de uygulanmalıdır. Eğer psikoterapi görülmez, atakların ve kaygının sebepleri iyice araştırılmaz, kişinin kaygı yaratan etkenlerle mücadele yeteneği arttırılmaz, panik ataklarda neler yapması gerektiği ve ataklarla nasıl baş edebileceği öğretilmezse tedavi yarım kalır. Böyle durumlarda hastalık tamamıyla geçmez, ilaç tedavisi bırakıldıktan sonra tekrar etme olasılığı yüksek olur. Eğer tamamıyla düzelmeyen bir durum varsa ya ilaç tedavisi yeterli değildir ya da gerektiği gibi kullanılmıyordur ya da psikoterapi yetersiz yapılmıştır.
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Panik Atak esnasında hastanın yapması gerekenler;yaninda birde atak gecirenlerin o An yaninda bulunan kisilerin hal ve davranislari onemlidir..
her gun burada yanimizda sayisizca genc Panik atak gecirmekle biz hic onemsemeyiz..cunku atak gecirenin yanindakiler telasa kapilirlarsa atak gecirenin panigini artirabilirler...

- Kendisine, “bu kalp krizi değil; panik atağı...en fazla 1 saat surecegini dikkatini baska yere cekmeye calisin.. konusun sohbet edin sorular sorun yahu dun nerde idin gibi dikkatini dagitin..

ahlamayin.. vahlamayin ciglik atmayin lutfen..
ben panik atak geciren cocugun annesini sakinlestirdigini sahit oldum..
O An annesine iki tokad yapistirmayi istemistim..
Yahu Cocuklarimiza hep korku..endise..suphe celiski asilamayiniz..
biraz cesaret..biraz kendine guven ozveri ogrettin..
Fatihleri yetistiren Anneler olalim derim...
 

melek4545

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
5 Mart 2012
Mesajlar
45
Tepkime puanı
2
Yaş
31
Allah razı olsun kardeşim bende panik atak hastalığı var ve o kriz esnasında ne yaşadığımı ben bilirim gerçektende yanında duran kişilerin önemi çok büyük onlar ne kadar sakin olurlarsa sende o kadar sakin olabiliyorsun
 

Elifgül

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
7,320
Tepkime puanı
117
Melek4545' Alıntı:
Allah razı olsun kardeşim bende panik atak hastalığı var ve o kriz esnasında ne yaşadığımı ben bilirim gerçektende yanında duran kişilerin önemi çok büyük onlar ne kadar sakin olurlarsa sende o kadar sakin olabiliyorsun
Rabbim size ve bütün hastalara şifa versin inş.
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Panik atak, psikiyatride en çok görülen hastalık grubundan biridir... duygu durum bozuklukları içinde incelenir...daha cok bayanlarda ve dar,asabi, sinirli ve herseyden korkan..sek suphe duyanlarda daha cok gorulur..
Bu tür rahatsızlığı olan hastalar, büyük bir sıkıntı içinde ölüm korkusunu yaşamaktadır. Bayanlarda daha sıklıkla görülmekle beraber, genç ve orta yaş erkeklerde de görülebilir...
Panik atakta, tipik belirti; ölüm korkusudur. Açıkçası bu durumu yaşamayan bilmez.

Panik atak olduğunuzun farkındaysanız bu yutkunamama da önemli değil bence...
Dilde uyuşma hissi ve bu hisse bağlı korku durumu vardir..
Dilin bogaza kaçma ve bununla eşlik eden korku halini tanımlar...
Su içmek bile zor gelebilir bazen. Nefes darlığı tamamen beynin uydurması...
Gerçekten nefes probleminiz olsaydı bu sizi fiziksel olarak rahatsız ederdi...
Bir torbaya nefes alıp verin, bu nefes kontrolünü sağlar ve rahatlarsınız. Veya dışarı çıkın. Açık havada yavaş yavaş nefes alın

Panik atak hastalığında oluşan korku , ölüm ve sonrası içindir. Bu korku o kadar müthiştir ki, insan o anı yaşarken çevresindeki her gördüğünden medet umar...
İnsanlardan yardım bekleme duygusu hakimdir... Bu duygu, insanda kalbin hızını, nefes alıp verme sıklığını artırır...
Korku ve endişe hali sebebiyle insan ilişkilerinin bozulması ve günlük işlerini yapamaması sürecine girer...
Aşırı terleme, ağız kuruluğu, bulantı, kusma hissi, vücudun kızarması, rahat olamama, uyku ve iştah problemleri beraberinde gelir...
Özellikle kadınlarda hormonsal değişimler, özellikle adet öncesi dönemlerde nöbet halinde gelmektedir. Nöbet geldiğinde hasta genellikle hemen endişe içinde hastaneye başvurma zorunluluğunu hisseder.

Tedavi Yöntemleri
Panik atak sadece psikiyatristlerin tedavi etmesi gereken bir hastalık olarak tanımlanırken, tedavinin bir çok yöntemin kombine uygulanması ile daha çabuk sonuç verdiği vurgulanıyor. Tedavide asıl amaç, hastanın hastalığı hakkında bilinçlendirilmesi...
Hastanın panik atağı iyi tanıması, tedaviden kaçınmaması ve tedavi için doğru adresi bulması ile 4 ile 6 Ay arasında iyileşme şansı yüzde 95 olarak belirtiliyor...
Psikoterapi, ilaç kullanımı,Omega3 vitamini kullanmak bazen kisinin sinir sisteminde bir rahatlama yapabilir..nefes egzersizleri, spor ve egzersiz ve üstüne gitme teknikleri ile hastalar yaşadıklarına inanamadıkları bu hastalıktan Allah-in izni ile rahatlıkla kurtulabiliyor.
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Dikkat edin! Yaşadığımız, hissettiğimiz korkularda şeytanın ve nefsimizin de parmağı var...
Eğer sabrı sağnak sağnak yağdırmak istiyorsanız üzerinize, açın ellerinizi ve yakarın, karanın ve denizin, güneşin ve ayın, dünyanın ve ahiretin Rabbine, Melikine.
Ve sizin ebedi saadetinize tuzak kuran şeytana ve şeytanlaşmış insanlara karşı, O'na gitmek için O'ndan yardım isteyin.(Bakara 250)

Vermeyi sevin ki Allah'ta size şifanızı versin. (Bakara 274)
Malınızı, canınızı ,emeğinizi, merhametinizi, ihtiyaç sahiplerine verin ki; kalbinizin çarptığı nefesinizin kesildiği, ölüm baygınlığı çöktüğü anlarda size hayat bahşedilsin.

Bir mazlumun,yetimin duası, bedeninizi ısıtsın, sıkışan kalbinize genişlik, tıkanan nefesinize ferahlık, karışmış beyninize duruluk, zindelik sunsun.
Melekler sizin için duaya dursun. Sadece görünür değil görünmez dostlarınız da olsun Rabbim her an Sizin ile olduğunu bilin ki Panik atak yaşamayin..
 

BEYAZ KAZAK

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
7 Nisan 2022
Mesajlar
1
Tepkime puanı
1
Panik Atak (panik bozukluk) Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir

Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir

Panik duygusu korku, heyecan ve huzursuzluk hislerinin bir karışımıdır
. Genellikle 5-10 dakika gibi kısa sürelidir ve ataklar halinde gelir. Bu ataklar hemen her gün olmaya başlamışsa bu duruma Panik Bozukluk denir. Ama panik ataklar depresyon, travma sonrası stres bozukluğu gibi birçok hastalıkta görülebilir. Tanıyı bir psikiyatri uzmanının koyması gerekir.

Panik Bozuklukta ne gibi sorunlarla karşılaşılır?

Panik Bozukluk yukarıda da belirttiğim gibi panik atakların sık ve uzun süreli görüldüğü
, panik ataklar arasında tekrar atak yaşanabileceğiyle ilgili bir beklenti kaygısının olduğu ve sıklıkla açık alanlara, alışveriş merkezlerine çıkamamanın da eşlik ettiği bir hastalıktır. Panik ataklar sırasında çarpıntı, titreme, nefes darlığı, nefes alamama, göğüs ağrısı, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, öevreden ve bedenden ayrılma hissi, çıldırma, kontrolünü kaybetme korkusu, ölüm korkusu, uyuşmalar, üşüme ve ürperme yaşanır. Bu belirtilerden en sık karşılaşılanlar solunum sorunları, baş dönmesi, göğüs ağrısı ve çarpınıtıdır. Bu belirtileri yaşayan kişiler sıklıkla bir hastalıkları olduğundan kaygılanır ve psikiyatristten önce genellikle bir genel sağlık kontrolünden geçerler. Çaresizlik hissini yoğun yaşarlar, kaçmak, uzaklaşmak isterler. Bazen uyku sorunları ve panik duygusuyla uykudan uyanma da görülür. Bazı hastalar yardım alamama endişesini yoğun yaşarlar ve bu sorun yüzünden yaşamları sınırlanır.

Panik Bozukluk en sık kimlerde görülür?

Bu hastalık en çok 20-40 yaşları arasında
, kadınlarda, dullarda ve şehirde yaşayanlarda görülür. Büyürken huzursuz bir ailede yaşamış olanlar, aşırı kontrolcü ve koruyucu anne babaları olanlar, anne babalarıyla bağımlılık-bağımsızlık, ayrılam çatışmaları yaşayanlarda da sık görülür. Bu gibi koşullar kişiliğin ve benliğin gelişimini olumsuz etkiler ve yavaşlatır. Kişilerin özgüveninde azalma olur.

Panik Bozukluk yaşanmasında etkili olan fiziksel etkenler nelerdir?

Panik Bozukluk diğer fiziksel hastalıklarla beraber görülebilir. En çok solunum ve kalp hastalıklarıyla, tiroid bezi, kan ve hormon hastalıklarıyla beraber görülür. Alkol ve uyuşturucu kullananlar da panik ataklar yaşayabilirler. Kadınlarda çok rastlanan ama pek üzerinde durulmayan "adet öncesi huzursuzluk" rahatsızlığında da adet öncelerinde panik ataklar yaşanabilir
.

Panik Bozukluğu başlatan etkenler neler olabiliyor?

Panik Bozukluk kişide stres-baskı yaratan yaşam olaylarından, yakın kayıplarından, ölümlerinden, aileden ayrılma yaşanan durumlardan sonra görülebilir. Kişide baskı yaratan olaylar; yer ve iş değişiklikleri, işyerlerinde ve evde yaşanan sorunlar, ailevi anlaşmazlıklar, boşanmalar, aile içi şiddet ve baskı, ergenlik, orta yaşa geçiş gibi yaşam dönemlerindeki değişiklikler olabilir. Bir yakının ölümünden sonra yasını tutmakta sorunlarla karşılaşanlar ya da hiç yas tutamayanlar da panik ataklar yaşayabilir
.

Kaygılı, sıcak davranamayan, ilgilenmeyen ebeveynler, çocuğuna şiddet uygulayanlar kişinin bir panik bozukluk hastası olmasına sebep olabilir. Çocukluğunda ağır travmalara (cinsel, fiziksel...) maruz kalanlarda kaygı bozuklukları ve panik bozukluk sık görülür.

Panik bozukluk hastalarının geçmişinde ayrılmayla ilgili sorunlar olabilir. İlkokula, anaokuluna başlarken evden ve aileden zor ayrılmış olabilirler.

Panik Bozukluk hastalarının dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Panik bozukluk hastaları eğer rahatsızlıkları olumsuz etkilemeye başladıysa mutlaka psikiyatriste gitmelidirler. Yaşamlarında uyku ve yeme alışkanlıklarını düzenli bir biçimde sürdürmeli, kafeinli içeceklerden (çay, kahve, kola gibi) sakınmalıdırlar. Yoğun egzersiz ve yorgunluktan kaçınmalılar
. Panik atakları sırasında yavaş ve düzenli soluk alıp vermeye dikkat etmeliler. Ataklar sırasında ve sonrasın mutlaka dinlenmeli, yaşadıklarını güvendikleri kişilerle konuşmalılar.

Panik Bozukluğun tedavisi nasıldır?

Panik bozukluk tedavisi olan ve günümüzde hızla tedavi edebildiğimiz bir rahatsızlıktır. İlaçlar rahatlıkla kullanılabilir, ilaçlarla ilgili sorunlarla karşılaşılırsa tedavi tekrar düzenlenebilir. İlaçlar yoğun kaygının azaltılmasında önemlidir ve hastalığın tedavisine hız katar. Eğer kaygı düzeyi kişinin sosyal hayatını, ilişkilerini, iş temposunu olumsuz etkilemeye başlamışsa mutlaka ilaç kullanılmalıdır
.

Tüm psikiyatrik hastalıklar gibi panik bozukluğun tedavisi de sadece ilaçla olamaz. Mutlaka psikoterapi de uygulanmalıdır. Eğer psikoterapi görülmez, atakların ve kaygının sebepleri iyice araştırılmaz, kişinin kaygı yaratan etkenlerle mücadele yeteneği arttırılmaz, panik ataklarda neler yapması gerektiği ve ataklarla nasıl baş edebileceği öğretilmezse tedavi yarım kalır. Böyle durumlarda hastalık tamamıyla geçmez, ilaç tedavisi bırakıldıktan sonra tekrar etme olasılığı yüksek olur. Eğer tamamıyla düzelmeyen bir durum varsa ya ilaç tedavisi yeterli değildir ya da gerektiği gibi kullanılmıyordur ya da psikoterapi yetersiz yapılmıştır.

Bilgilendirici içerik, teşekkürler. :)
 
Üst Alt