Selamun Aleykum Hayirli Cumalar..
Beni ziyadesi ile rahatsiz eden bir konuyu Sizler ile paylasmak istedim;
İstihare başkasına yaptırılamaz. İstihareyi insanın kendisinin yapması gerekir. İstihare yapmasını öğrenmeli, bu sünneti kendisi ifa etmelidir.
İstihare güven derecesi bakımından istişareden sonra gelmekle beraber sünnettir.
Müminlere her konuda istişare, yani güvenilir kimselere danışma, onlarla konuyu müzakere etme emredilmiştir.
Evlilik aşamalarında iki taraf da arastirilir;kendi aralarında görüşür, konuşur, konuyu tartışırlar, belli bir karara vardıktan sonra sonucu belirlerler. Buna istişare deniyor.
Bu arada "Bu evlilik hakkımda hayırlı mıdır, değil midir" diye tam kanaat getirmek için istihare kilinir!! hayırlı ise Allah’tan nasip etmesi istenir.
Yani istihare evlilik icin yapilir erkek arkadas ,yok ayrildigim sevgili icin degil!!cddvb..
istihare icin iki tarafinda evlilige RAZI olduklarinda ,evlilige karar verme asamasinda bir karar surecinde yapilir...
tek tarafin istegi ile olacak mi olmiyacak mi daha belli bile degil iken boyle istihare kilinmaz..
Yok ben onu seviyorum onun haberi yok veya baska birini seviyor bana doner mi eski ,ayrildigim sevgilim icin istihare yaptim,
acaba uzaktan begendigim bu genc benim icin hayirli mi Onu ne kadar taniyorsunuz ki boyle bir karara yoneliyorsunuz...
asli, astari, evlilik uzerinde iki tarafinda karari ,RIZASI olmadan istihare yapmayin lutfen...
istihareyi Papatya falina cevirmiyelim...sadece kendinizi acitir ,oyalar ve KANDIRIRSINIZ....
acaba bunu mu secsem onu mu yook yook okulumu mu once bitirsem,gibi kararsizlik, ve HAZIR olmadiginiz sureclerde yaptiginiz ;
istihare namazinin sonuclari da celiski ve karisiklik icinde ruh aleminizin Rüya aleminize YANSIDIGININ farkinda degilmisiniz?
Her şart ve zeminde yapılacak istiharenin özünde, Allah’tan hayır ummak vardır. Yoksa fal gibi geleceği görme isteği yoktur.
Zaten geleceği görmek, bize hayır da getirmez. Bunu baştan kabul etmeliyiz.
Çünkü geleceği ilmek ilmek biz örüyoruz ve bu örgümüzü Allah’a olan tevekkülümüzle kaynaştırıyoruz.
Gerekli şartları yerine getirdikten sonra gelecek hususunda yapmamız gereken tek şey, Allah’a güvenmek olmalıdır.
Önce istişare (danışmak, araştırıp soruşturmak, güvenilir kaynaklardan bilgi almak), sonra istihare ve sonra Allah'a güvenip,sığınıp
karar vererek uygulamak; işte müminlerin tercih edecekleri yol budur.
İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki:
Dört şeyi yapan dört şeyden mahrum kalmaz:
1- Şükreden, nimetin artmasından,
2- Tevbe eden, kabulden,
3- İstihare eden, hayırdan,
4- İstişare eden, doğruyu bulmaktan, hakikate ulaşmaktan mahrum olmaz.
Herhangi bir işe başlarken, mesela evlenirken, ev alırken istihare yapmalıdır. Şartlarına uygun yapılmışsa, istihareye uymalıdır.
Allah cc.Yardimcimiz olsun.. Hakkinizda Hayirlisi icin Dua edin..