şeriat, tarikat, hakikat, mârifet nedir

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
398313_457554494259913_100000161009201_1976494_974930028_n.jpg

Peygamber Efendimiz buyurmuşlardır ki “Şeriat kavlim, tarikat halim, hakikat Re’sülmâlimdir”.

Yani Allah’la ahdim üzere şeriate uyarım fakat şu andaki halim Allah’a giden yol üzerinde istikrar üzere oluşumdur.
Varacağım nokta ise Hakikat’tir çünkü bu bana ezelden nasip olmuştur.
Şeriatte kısas vardır. Tarikat fiilin Hak olduğunu bilir ama vasıtayla da ilgilenir.

Hakikat vasıtadan geçmiş, Allah’ı ile meşguldür.
Mârifet ise halkta Hakkı görmek derecesine ermek demektir. Tarikatın icabı sükûttur, fiilin Hakk’tan olduğunu bilen nasıl konuşur.
Şeriatte helâl olan tarikatte haram, tarikatte helâl olan hakikatte haramdır. Meselâ kısas şeriatte helâldir, tarikatte haramdır.
Hz. Ali der ki “Sen bana haramdan geç dedin ben ise helâlinden de geçtim”.
Tarikatın ilk basamağı şeriattır.

İlâhî hükümlerin kul tarafından îfâsını emredici kanun demektir. Hakikat ise tarikatın üst seviyesidir. Demek ki tarikat şeriatten hakikate varan yoldur.

Hakikatle kuvvetlenmeyen şeriat ve şeriate bağlı olmayan hakikat makbul değildir. Tarikat; şeriatın meyvesi, hakikatin ağacıdır.
Tarikatte kutup makamına gelen kişi şeriat, tarikat, mârifet derecelerini geçmiş, seçilmiş, beğenilmiş ve sâfiyet kazanmış olursa (bu 7 makam, 4+3, Fâtiha’nın 7 âyetine, insanın cemâlinde olan 7 işarete, ayrıca ateş, hava, su ve toprak ile akıl, ruh ve nefse işarettir)

o vakit devrin sahibi olur. Onun için Peygamber Efendimiz "beni gören Allah’ı görür, kim ki Allah’ın velisine ihanet ederse Allah’a ihanet eder" buyurmuştur.
Şeriat, tarikat, hakikat, mârifet sadece insanın geçirdiği evreler değildir. Dünya ve tabiat yani madde de bu devreleri geçirir.

Şeriat deri, tarikat et, hakikat kemik, mârifet iliktir.
Şeriat ilaç, tarikat ilacı yutmak, hakikat ise hastalığın geçmesidir.
Şeriat meşale, tarikat yol, hakikat varılacak yerdir.

Şeriat ilimdir, tarikat ameldir, hakikat o amelin semeresidir.

Şeriat gemi, tarikat deniz, hakikat oradaki incilerdir...

Alinti.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
TASAVVUF DİLDE HİÇBİR ŞEY, GÖNÜLDE HERŞEYDİR.
“Tasavvuf demek incinmemek ve incitmemektir”.
Allah"ın lutfu, keremi, kahrı, gazabı insanlara,yine insanlardan zuhur eder.
O halde her muamelenin Hak"la olduğunu bilirsen kimden incinecek ve kimi inciteceksin?
Bizim vücudumuz Allah"ın sözüne, fiiline, dâhilî ve hâricî tasarrufuna bir âlettir, çoğu zaman insan, Hakk"ın bu tasarrufunu kendinden zanneder.
Halbuki bu tasarruf ödünç ve emanettir. İşte Resulullah"ın, nefsini bilen Rabbini bilir, diye ifade ettiği düstûrun mânâsı budur.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Allah RAZI olsun kardesim ama delilini size getiremiyecegim...
ins. Zaman ile bu guzel dost Gonul dergahinda yerlestiginizde bu Muhacirin kendi yazilari oldugu gibi diger islami sitte ve kaynaklardan da ALINTI yapip burada paylastigim yazilarida goreceksiniz..
Ben de bu yaziyi islami bir sitte den almis..
altinda da Hadis-i Şerifler Deryası ...yaziyordu..
Ben de arastirdigim halde bulamayinca goggl amcaya sordum ve bu Hadis bir cook sitte ve islami kaynakta cikinca dogru olduguna kanaat getirdim...
yoksa Ben de uydurma Hadislere cook karsiyim...burada ekledigim her ayet ve yazinin Sahih olup olmamasini bizzatihi arastiririm.. cunku bizim ekledigimiz yazilari okuyanlarinda vebalini tasidigimizin bilincindeyim hamd olsun...

Kardesim ben imam hatip lisesi disardan mezunum..ki aradan yillar gecmis..
ve cocuklugumda dini egittimimi az bir bucuk almistim..
siyer, Fikih,kur`an, Tefsir Elhamdullilah...ama aradan yillar gecti ve bunun uzerine Bati da yuksek Tahsilimi yapinca yas da biraz ilerleyip Hayat ta kendi gorevini yapinca bir cok bildiklerimi unuttum...
o yuzden islami bir sittedeyim ki unuttuklarimi hatirlayip, bilmediklerimi ogrenebilmek icin...

PusuLası KUR'AN oLanın, Rotası Hüsran oLmaz..
RABBİM Kur'anı Dilimizden, Evimizden, Gönlümüzden Eksik Etmesin İNŞALLAh.amin.

Müslüman

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Güzel kardeşim böyle bir hadis muteber bildiğimiz hadis kitaplarının hiçbirinde yer almaz. Hatta bırakın bunlarda yer almayı 2. ve 3. derecede olan mesela Beyhaki ve İbn Kuteybe gibi eserlerde bile geçmez.

Bunun dışında bir takım kimselerin kitaplarında geçmesi onun sahih olduğunu göstermez. Dolayısıyla üzerine inancımızı bina ettiğimiz sözlere, hususlara dikkat etmek durumundayız. Müslüman delile dayalı olarak hareket etmelidir.

Öğrendiğimiz ilim dinimizdir. Dininizi, kimden öğrendiğinize dikkat edin!

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
"Bunun dışında bir takım kimselerin kitaplarında geçmesi onun sahih olduğunu göstermez. Dolayısıyla üzerine inancımızı bina ettiğimiz sözlere, hususlara dikkat etmek durumundayız. Müslüman delile dayalı olarak hareket etmelidir.
Öğrendiğimiz ilim dinimizdir. Dininizi, kimden öğrendiğinize dikkat edin! "

aynen amenna ve sadakna..zaman ahir zaman.. zaman fitne zamani..
Fitne ve Fitne cikaranlardan ve Fitneye maşa olanlardan Allah`a siginalim..
Ben en cook kendimin ehli oldugum en iyi bildigimi konusup yazmaya calisanlardanim..

bu sizin dedikleriniz cook haklisiniz.. insanliga bakin her kes bir celiskide...vesvese ve sek suphede..
eskiden ilim okunmak icin aylarca yol katl edilir simdi ise ilim evimizde, odamizda ama ayni zamanda beynimizin icinde binlerce beyincik odasi acmakta.. sek, suphe,tezat, celiskiye yol acmakta..
bugungu genclerde en buyuk sorun iman dan sonra kisilik problemimiz var...neden biliyormusunuz.. genclik daha kucuk yastan beri celiski icinde yetisiyor.. birisi namaz kil derken digeri amann fazla derine dalma kafayi yersin.. biri yalan gunahtir derken.. digeri ehh bu zamanda durust olursan enayi yerine gecersin dedikce..
oglum sakin yalan soyleme.. o ara ev sahibi gelince Babam evde yook dersin bu ne tazzatlik bu ne anlamsizlik..
Birisi sigaraya haram derken digeri de paran varsa icersin diyor..
ya zina eden recm edilecegi kur`an-in neresinde birakin bu yobazligi diyenler, kabir azabini bile artik gercek olmadigini soyliyen din adamlari.. veya Teblig yapacam diye Yabanci kadinlar ile studyo da dans eden islami kimlikli kimseler..
inan bu zamanin insan ve gencligine uzuluyor ve aciyorum...
Allah cc. Yar ve Yardimcimiz olsun...Sonumuzu Hayr eylesin ins..
Bizler iman konusunda bile bu kadar zayif ve celiskide iken nasil olur da kamili insan olmaya calismaktayiz.. bunu da anlamis degilim...
Gencligin imanini Sorular ile caldim kitabinda yazilanlar yasaniyor sanki..
Selamet ile Hayra kalin efendim..Kusura bakmayin bu konuda biraz hassasim..

Müslüman

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
bütün sözlerinize sonuna kadar katılıyorum sadece recm meselesi hariç, bu konuyu da inş. yine deliller ışığında inceleriz.

İnanın bana aslında hiç bir karışıklık yok sadece birileri iyi veya kötü niyetle işi karışık hale getirmişler. Kitab'a uymak yerine kitabına uydurmuşlar, İslam'a teslim olacaklarına İslam'ı teslim almaya çalışmışlar.

Müslümanlar, iletin din yerine üretilen dini tercih etmiş. Üretilen dinin de ümmeti ne hale getirdiği işte ortada. İletin dine sahip çıkmak ve din'i yalnız Allah has kılmak zorundayız başka yolumuz yok.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Allah Razi olsun...evet Okyonuslar otesinde Firawn ulkesinde yasiyan ve bu sistemin hizmettinde olan bir muhacirin.. bu konullarda son derece dikkatli ve bilgili olmak zorundayiz...
Gecenlerde bir konferanstayiz tabii ben de meslegim icabi orada bulunmak zorundaydim..
Okullarda Din dersleri verilmeli mi? Cocuklari Dini okullara gonderilmesi dogru mu?
Dinler dunyanin butun sorunlarinin,savaslarin, terorun bir parcasi mi?Dinlerin cocuk psikolojisindeki yeri vs. vs.
Tabiki Ben tesseturlu bir hanimim hemen Ateist kimliginde olanlar saldirmaya hazir!
ickinin neden yasaklandigi konusunda herkes hem fikir.. zararli.. vs..sonrada recm konusunu actilar...
evet insanlik ahlaki bir cokuntu icinde ama recm biraz agir degil mi? insan hayattinin sona erdirilmesi vs.. ve O Gun fark ettim ki Ben bu konuda yeterli bilgim yoktu...
ve ins. bu konuyu merak ile gercegini ogrenmek isterim...

aynen islam cook mantikli,insan fitrattina ,insanliga uygun kolay anlaşılir ilahi bir din!lakin birileri Seytanin cocuklari,
Saf, temiz muminlerin akli, yuregi ile oynamakta.. sek, suphe, vesvese Tohumlarini ekmekte olduklarinin farkindayiz..
Kitab'a uymak yerine kendi Nefis kitabına uydurmuşlar..aynen...
İslam'a teslim olacaklarına İslam'ı teslim almaya
ve butun insanligin kendillerine teslim olmalarini çalışmışlar...ve halen calisiyorlar...
Muminler disinda, diger Dinleride kendi beseri sistemlerine uydurmak..kendi menfaatlerine gore de dinleri kullanmak istediklerinin farkindayiz...
Amerika da hangi dinin oldugunu halka sorarsaniz size sunu soylerler..
Dolar..money...Para..Dunya..zevk, materyalizm dini.. ve sonlarini gormekteyiz..
Asr suresi, her asra bakar, her asırda yaşanan insanların hüsranına işaret eder ve onları uyarır.
Tabii ki her asrın hüsranı, zararı farklıdır.
Hüsranın en fazla olduğu asır, kuşkusuz hasarı en fazla olan ahir zaman fitnesini barındıran asırdır.

Bu asrın manevî hüsranı dinsizliktir, ateistliktir, her türlü despot, tağutîlik tir..
Allah cc. Yar ve Yardimcimiz olsun...

Üst Alt