Sivas Gölova İlçesi

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
COĞRAFİ KONUM
Berdia Dağlarından Keldağ-Kızıldağ sırasına kadar uzanan 30 km. uzunluk ve 15 km. genişlikte bir çanak içerisinde yer alan Gölova, Karadeniz, İç ve Doğu Anadolu Bölgelerinin birbirlerine en çok yaklaştıkları ve bu üç bölgemizin de çeşitli özelliklerini taşıyan bir sahada bulunmaktadır. Gölova doğuda Refahiye, güneyde İmranlı, batıda Akıncılar, kuzeyde Çamoluk ilçeleri ile komşudur. İlçenin Merkez Nüfusu 4.120, Köylerin Nüfusu 2.152 olup toplam nüfus 6.272 dir. Ortalama rakımı 1300 m., yüzölçümü 308 km2 olan Gölova Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindedir ve Birinci Derecede Deprem Bölgesidir.Gölova’da Baraj Gölü ile Aşağı Tepecik ve Sütlügöl gölleri vardır.
Adı geçen göllerde ördek, angut, sakarca, yabankazı, martı, balıkçıl, bozdalağan, dik kuyruk, küçük batağan, sakar meke, turna, su çulluğu, karabaş martı ve sumru kuş türleri ile sazan, aynalı sazan, kefal, gümüş, caner balık türleri yaşamaktadır. Sarıçiçek Yaylalarından (Kızıldağ) doğan Çobanlı Çayı İlçenin en önemli akarsuyu olup, Baraj gölünün de kaynağı ve besleyicisidir. Ayrıca İlçeye bağlı Yaylaçayı Köyünden Kelkit Çayı geçmektedir.Karasal İklim ile Karadeniz İkliminin özelliklerini barındıran bir iklime sahip olan Gölova, İç ve Doğu Anadolunun karlı/soğuk kışlarından daha ılık, Karadenizin aşırı yağışlarından daha az yağışlıdır. Tabii bitki örtüsü bozkırdır. İlçenin ancak % 20’lik kısmını ormanlık ve fundalıklar oluşturmaktadır

TARİHÇE
Gölova’nın tarihi M.Ö. 2000 yılına kadar uzanmaktadır. İlçemizin kuzeyine düşen “Söğütlü Göze” mevkiinde “Hitit Uygarlığı”ndan kalma bulgulara rastlanmıştır. Bizans ve Trabzon-Rum Devletleri hakimiyeti altında kalan ilçe Fatih Sultan Mehmet’in 1461 yılında Trabzon-Rum Devletini fethetmesiyle Osmanlı İmparatorluğuna geçmiştir.Eski adı “Ağvanis” olan Gölova’dan Evliya Çelebi de Seyahatname’sinde bahsetmektedir. Cumhuriyet döneminde Suşehri ilçesine bağlı bir bucak merkezi iken 1972 yılında belde statüsü kazanan Gölova, 09.05. 1990 yılında kabul edilen yasa ile ilçe olmuştur.

KÜLTÜR VE TURİZM
Gölova’nın Çobanlı Köyü’nde Çoban Baba Türbesi, Karayakup Köyü’nde Karayakup Türbesi vardır. İlçede turizm açısından kayda değer bir potansiyel bulunmamakla beraber, Gölova Barajı etrafında gerekli düzenlemeler ve ek tesislerin yapılması halinde turizm açısından önemli bir altyapı oluşmuş olacaktır.
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Gölova Baraj Gölü

sivas gölova, gölova sivas, sivasın gölova, sivas gölova gölü

Baraj Gölü, yaylaları ve diğer doğal güzellikleri ile şirin bir ilçemizdir Gölova.
Çoban Baba Türbesi, Kara Yakup Ziyareti, Eski Cumhuriyet Okulu binası ilçenin görülmesi gereken tarihi eserleridir.

DOĞA TURİZMİ
Gölova yaban hayatı ile ilin ve bölgenin önemli yerleşkelerinden birisidir. Gölova’yı uluslararası önemli doğa alanları (ÖDA) biri yapan özellikleri arasında şunlar yer almaktadır.

golova.jpg

Endemik bitkilerin bolca bulunması ve Baraj gölü başta olmak üzere Sütlü Göl’de yaşayan kuşların çeşitlilik göstermesi ve bol olması.
Bu göllerde aynı zaman da bol miktarda balık yaşamaktadır.
Sonuç olarak Gölova harika bir görüntü ortaya koyup çok sayıda yaban hayatı bünyesinde barındırıyor.
Aynı zaman da kültürlerini en ince ayrıntısına kadar yaşayan Gölova sakinleri, yayla kültürünü de fazlasıyla benimsemiz durumda.
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Gölova İlçesinde gezilecek yerler

Gölova Sivas’ın şirin bir ilçesidir. Merkeze uzak olmasına rağmen ada görünümüyle kendine hayran bırakır.

Etrafının yeşil alan ve göl ile çevrili olması sebebiyle doğal yaşamın varlığını sürdürdüğü yerlerin başında yer alır.

Gölova ilçesine yolunuz düştüğünde gezilecek ve görülecek yerlerin listesini Sivas Gezi Rehberi olarak hazırladık.

Gölova’da gezilecek yer ve mekanlar şunlardır;

Gölova Baraj Gölü, Çobanbaba Türbesi, Kara Yakup Ziyareti, Eski Cumhuriyet Okulu Binası (Çevre Kültür Sanat Evi).
 
Üst Alt