Sivasın doğal güzelliği Sızır Şelalesi

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Sivas’ın doğal güzelliği Sızır Şelalesi
sızır şelalesi turizm

Sızır Şelalesi’ni sanırım Tüm Sivaslılar biliyor, fakat çevre illerde Türkiye genelinde böyle bir güzelliğin varlığından henüz insanlarımız haberdar değil.
Coşkun çağlayanı, yaz kış durulmadan akan suyu ve alabalıkları ile ünlü Sızır Şelalesi gerçek anlamda keşfedilmeyi bekleyen ender güzelliklerimiz arasında yer alıyor.
Peki Sızır Şelalesi hakkında bilmediklerimiz nelerdir?
Sızır Kasabasının güneyinde bulunur. Sızırda kırkgöz diye bilinen çok sayıda su gözesinden oluşmuş kaynaklar, Ayan özü deresi (Bu derenin suyu mevsimlere göre değişir, sürekliliği yoktur) ve Seten küçük bir göletde toplanarak Göksuyu olusturur. Göksunun bir kısmı kayalık bir zeminden dökülerek şelaleyi oluşturur, diğer bir kısmı Sızır Hidroelektrik Santralinin su ihtiyacını karşılar.
Suyun büyük bir bölümü Santrale gönderildiğinden Şelaleye daha az su gitmektedir.

Göksunun eski su yolu Dendil Köyü tarafındaymış, hatta orada eskiden bir göl olduğu açıkca bellidir. Şelalenin Dendil tarafında olduğu (dsi kayitlari 1950), şimdifki Şelale kısmında bir çöküntü olduğu, toprağın aşınarak şelaleyi oluşturduğu bilinmektedir.
2. derecede doğal sit alanı olarak tescil edilen Sızır Şelalesi’nde başlatılan çevre düzenleme çalışmaları tamamlandı, Sızır Şelalesi’ndeki çevre düzenleme çalışmasını; Sivas Valiliği, Gemerek Kaymakamlığı ve Sızır Belediyesi tarafından yapıldı. Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan tasariyla çalışma başlatıldı, tasarlanan çevre düzenlemesine 160.000 TL harcandı.

Sızır Şelalesi’nin doğal yapısı mümkün olduğu kadar korundu, şelale içinde bulunan mevcut bina onarıldı. Yürüyüş yolları düzenlendi, merdivenler, ağaç köprü ve korkulukları, çevre ihata duvarları ve kameriyeler yapılarak, şelale yeni yüzüne kavuşmuş oldu.
Sızır Şelalesi, yeni görünümüyle turizmdeki yerini ve bilinirliğini artıracak, önemli bir cazibe merkezi haline gelecektir.

Sizir-Selalesi-1-150x150.jpg
Sizir-Selalesi-2-150x150.jpg
Sizir-Selalesi-3-150x150.jpg
Sizir-Selalesi-4-150x150.jpg


Sivas Gezi Rehberi
 

süreyya58

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
30 Temmuz 2011
Mesajlar
1,199
Tepkime puanı
16
sızır adının kaynağı

Geçmişi Roma ve Bizans imparatorluklarına dayanan Fakat Türklerin Anadoluyu fethinden sonra (1071) Türk yurdu haline gelen gerek coğrafi gerekse doğal güzellikleri ile sivas ilinin güzide yerleşim merkezlerinden biridir. Türklerin Anadoluya yerleşmeleri ile beraber bu bölgeye abdi oğlu diye bilinen bir aşiret yerleşmiştir. Osmanlı imparatorluğu yükselme devri ve Kanuni Sultan Süleyman Han’ın Nahcivan seferi sırasında bu bölgede konakladığı mevcut kitabe ve mezar taşlarından anlaşılmaktadır.

Sızır, Romalılar zamanında Horzurum şehri kalıntıları üzerine kurulmuş, İmparator sezarın (Ceasar) doğu seferleri sırasında dinlenme ve stratejik açıdan en guvenilir mekanlardan biri(dort tarafı suyla çevrili olması) nedeniyle sezar ismi daha sonra Turklerin Anadoluya girmelerinden sonra Sazlik suların sızmasıyla (çekilmesiyle) Sızar ve zamanımızda ise Sızır ismini almıştır, Sızırda Eti ler den kalma mağaralar halen mevcuttur.
Sızır adının Sezar’dan geldiği de söylenmektedir.

Bundan başka bir rivayette ise Sezar Kalesinin duvarlarından su sızdığı, zamanlar Sızar Kalesi diye anıldığı, zamanla Sızır olarak halkın diline yerleştiği söylenmektedir.
Merkezde bulunan kale Sezar tarafından savunma ve barınma amacı ile kullanılmıştır, Eskiköy mevkiinde halen roma ve etilere ait mezar ve lahitler bulunmaktadır.
Kalebaşı olarak anılan bir mahallenin olması ve kasabanın kuzeyinden güneyine geçit sağlayan ve cok eski cağlarda yapılmış olduğu anlaşılan bir yer altı geçidi bulunmaktadır.
Tarih öncesi dönemde somut olarak Sızır adına doğrudan rastlanmamaktadır. Hattuşaş, Alacahöyük ve Alişar gibi önemli tarihi merkezlerin bulunduğu üçgenin ortasında yer alan Sızır Kasabası’nın mevcut tarihi eserler de dikkate alındığında köklü bir geçmişe sahip olduğu görülmektedir. Fakat bu köklü tarihin ortaya çıkarılması ancak yapılacak arkeolojik kazılarla mümkün olabilecektir. Hititler ve Medler döneminde “ Sızan Sitesi “ ve “Sizirnos” gibi Sızır adını çağrıştıran bugün de kesin yeri saptanamayen Kızılırmak civarında olduğu kaynaklarda belirtilen yerleşim yerleri mevcuttur.

Sızır adına somut olarak ancak 16.yy.da rastlanmaktadır.1500’lü yıllarda Bozok (Yozgat) Sancağının Emlak Nahiyesine bağlı olan Birhan(Burhan), Denden(Dendil) gibi yerlerin de adının geçtiği kaynakta “ Hızır Bey” olarak geçtiği görülmektedir.
1530 yılına ait bir kaynakta , “ Hınzır(Sızır) Kariyesi, (Emlak Nahiyesi) –Karye-i Hınzır(Hınzır köyü), Liva-i Bozok (Bozok Sancağı), Hane 38, Mücerred 5(Toprağı ve kazancı olmayan bekarlar) , Muaf 1 (Vergiden muaf), Hasıl (Toplam) 2956.
Yukarıdaki bilgileri açıklamak gerekirse; Hınzır Köyü Bozok Sancağının Emlak Nahiyesine bağlı 38 haneli ve 2956 Akçe vergi veren bir köydür. Aynı kaynakta Dendil ,Burhan, Eğerci gibi yerlere hangi cemaatlerin yerleştiği belirtilmesine rağmen Sızır’a yerleşen cemaat belirtilmemektedir.
Mevcut bilgiler ışığında Sızır isminin, Hınzır’dan ya da Hızır’dan yada Sızar’dan ya da Sezar’dan gelmiş olabileceği düşünülmektedir.
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
sızır şelalesi resimleri

sızır şelalesi turuzim, sizir selalesi resimleri, sızır şelalesi reimleri, fotoğrafları

sizir1.jpg


sizir2.jpg


sizir4.jpg


sizir3.jpg
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Burasi da benim evimin etrafindaki selaleler..
Niagara Şelaleleri Kuzey Amerika'nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri-nin üzerinde bulunur...
bunlar hepsi boos ..vesaire ve tefferuatir.. Ruhsuz dur anliyacaginiz.. Yalanci Cennet gibi..
Sivasim-in bir damlasini bunlara degismem niye mi? haa bakin yazmaya devam ediyorum..
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Sivas deyince Sizin akliniza ne gelir bilemem.. cunku Ben Istanbulda Dogdum.. buyudum okudum..
ama burada BATI da uzun senelerdir yasiyorum..
ama ben Sivas deyince aklima..
Allah(cc) Dostu,Vatan Sevdalısı,Bir Güzel İnsan.Cennet Mekanında Ruhun Şad olsun Muhsin başkanim aklima geliyor..
Ahdim var ins. Bir gun Guzel Turkiyemi karis karis gezecegim..
iste o yuzden bu bolumde yazilanlari dikkatlice okuyor ve turistik tarihi yerlerini not aliyorum..
Bu bolumu yazan ve bilgilendiren den de Allah cc. Razi olsun..
 
Üst Alt