Tefekkürü Tefekkür etmek

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
9 Mayıs 2014
Mesajlar
1,176
Tepkime puanı
4
Selamün aleyküm dostlar dost kalabilenler tefekkür:düşünmek Allah cc hakkında farkındalık sahibi olabilmedir.Tefekkürü yani düşünebilmeyi düşünmek tek eksiğimiz o engeli aşınca düğüm çözülüyor sırlar ,izler bulunuyor farkındalık, ilim artıyor Allah cc daha çok seviliyor daha çok korkuluyor ,tanınıyor,Rabbini bilen insan zaten kendini de bilmiş oluyor.Tefekkür edebilmek çok güzel bir seyahat kuldan Allah'a ...Bakın düşünmeyi ,düşünememeyi,düşünceden kaçanları ayetlerle Rabbül alemin nasıl anlatmış ;
''el-BAKARA : 171. (Hidayet çağrısına kulak vermeyen) kâfirlerin durumu, sadece çobanın bağırıp çağırmasını işiten hayvanların durumuna benzer. Çünkü onlar sağırlar, dilsizler ve körlerdir. Bu sebeple düşünme zler.
ÂL-İ İMRÂN : 65. Ey ehl-i kitap! İbrahim hakkında niçin çekişirsiniz? Halbuki Tevrat ve İncil, kesinlikle ondan sonra indirildi. Siz hiç düşünme z misiniz?

en-NİSÂ : 82. Hâla Kur'an üzerinde gereği gibi düşünme yecekler mi? Eğer o, Allah'tan başkası tarafından gelmiş olsaydı onda birçok tutarsızlık bulurlardı.

el-EN'ÂM : 50. De ki: Ben size, Allah'ın hazineleri benim yanımdadır, demiyorum. Ben gaybı da bilmem. Size, ben bir meleğim de demiyorum. Ben, sadece bana vahyolunana uyarım. De ki: Kör ile gören hiç bir olur mu? Hiç düşünme z misiniz?

el-A'RÂF : 184. Düşünme diler mi ki, arkadaşlarında (Muhammed'de) delilik yoktur? O, ancak apaçık bir uyarıcıdır
el-ENFÂL : 22. Şüphesiz Allah katında hayvanların en kötüsü, düşünme yen sağırlar ve dilsizlerdir.

et-TEVBE : 120. Medine halkına ve onların çevresinde bulunan bedevî Araplara Allah'ın Resûlünden geri kalmaları ve onun canından önce kendi canlarını düşünme leri yakışmaz. İşte onların Allah yolunda bir susuzluğa, bir yorgunluğa ve bir açlığa dûçar olmaları, kâfirleri öfkelendirecek bir yere (ayak) basmaları ve düşmana karşı bir başarı kazanmaları, ancak bunların karşılığında kendilerine salih bir amel yazılması içindir. Çünkü Allah iyilik yapanların mükâfatını zayi etmez.

el-İSRÂ : 99. Düşünme diler mi ki, gökleri ve yeri yaratmış olan Allah, kendilerinin benzerini yaratmaya da kadirdir! Allah, onlar için bir vâde takdir etti. Bunda şüphe yoktur. Ama zalimler, inkârcılıktan başkasını kabullenmediler.

MERYEM SURESI : 67. İnsan düşünme z mi ki, daha önce o hiçbir şey olmadığı halde biz kendisini yaratmışızdır?

el-ENBİYÂ : 30. İnkâr edenler, göklerle yer bitişik bir halde iken bizim, onları birbirinden kopardığımızı ve her canlı şeyi sudan yarattığımızı görüp düşünme diler mi? Yine de inanmazlar mı?

el-MÜ'MİNÛN : 68. Onlar bu sözü (Kur'an'ı) hiç düşünme diler mi? Yoksa kendilerine, daha önce geçmişteki atalarına gelmeyen bir şey mi geldi?

el-ANKEBÛT : 63. Andolsun ki onlara: "Gökten su indirip onunla ölümünün ardından yeryüzünü canlandıran kimdir?" diye sorsan, mutlaka, "Allah" derler. De ki: (Öyleyse) hamd da Allah'a mahsustur. Fakat onların çoğu (söyledikleri üzerinde) düşünme zler.

er-RÛM : 8. Kendi kendilerine, Allah'ın, gökleri, yeri ve ikisinin arasında bulunanları ancak hak olarak ve muayyen bir süre için yarattığını hiç düşünme diler mi? İnsanların birçoğu, Rablerine kavuşmayı gerçekten inkâr, etmektedirler.

ez-ZUHRUF : 3. Biz, anlayıp düşünme niz için onu Arapça bir Kur'an kıldık.

el-AHKAF : 33. Gökleri ve yeri yaratan, bunları yaratmakla yorulmayan Allah'ın, ölüleri diriltmeye de gücünün yeteceğini düşünme zler mi? Evet O, her şeye kadirdir.

el-MUTAFFİFÎN : 4. Onlar düşünme zler mi ki, tekrar diriltilecekler!
el-ALAK : Alak, insanın yaratılış safhalarından olan aşılanmış yumurtayı ifade eder. Bu sûreye "İkra' sûresi" de denir. Mekke'de inmiştir; 19 âyettir. İlk 5 âyeti, Kur'an'ın ilk inen âyetleridir. Bu sûre de okumanın, öğrenmenin üstünlüğü, insanın yaratılışı, kalemin özelliği, bunların insana Allah'ın ihsanı olduğu, insanın bunları düşünme si, Rabbine itaat etmesi gerektiği, aksi halde azaba dûçar olacağı anlatılır.

el-ÂDİYÂT : 9. Kabirlerde bulunanların diriltilip dışarı atıldığını düşünmez mi? ''

İnsanoğlu ne ekerse onu biçiyor ise Tefekkür ekip tefekkür biçmesi ona bir hayli faydalı olacaktırhhım selametle Allah cc emanet olun dostlar selamün aleyküm.
 

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
9 Mayıs 2014
Mesajlar
1,176
Tepkime puanı
4
Kısaca düşünmek demek olsa da kısa bir konu değil derin ve sonsuzluğa uzanan bir konudur.
 

sofi1

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
5 Haziran 2015
Mesajlar
35
Tepkime puanı
0
Aleyküm selam ve rahmetulahu ve beraketuh
Onlar ayakta iken otururken ve yatarken (daima) Allah'ı anarlar. Göklerin ve yerin yaratılışı hakkında düşünürler ve şöyle derler: 'Ey rabbimiz! Sen bunları boşuna yaratmadın!'(Ali-İmran/191)

ATA BİN EBÎ REBAH (Radıyallahü Anh)'dan şöyle rivayet ediliyor
Birgün ben ve Ubeyd. b. Umeyr, Hz. Âişe'nin yanına gittik. Aramızda gerilmiş perde olduğu halde bizimle konuşarak şöyle dedi: 'Ey Ubeyd! Neden bizim ziyaretimize geliniyorsun?' Ubeyd 'Ziyaretinizden (sık sık) beni meneden, Hz.
Peygamberi'n şu hadîs-i şerîfi'dir:Aralıklı ziyaret yap ki sevgin artsın!
Bu esnada İbn Umeyr 'Ey Âişe! Hz. Peygamber'den görmüş olduğun en garip şeyi bize haber verir misin?)' dedi.
Hz. Âişe bu suâl karşısında ağladı ve şöyle dedi: 'Hz. Peygamber'in herşeyi garipti. Bir gece bana teni tenime dokununcaya kadar yaklaştı, sonra şöyle dedi: 'Beni bırak! Allah'a kulluk yapayım!' Bunun üzerine su kırbasına varıp abdest aldı. Sonra durup namaz kıldı. Elbisesi ıslanıncaya kadar ağladı. Sonra secdeye varıp yeri ıslatıncaya kadar ağladı. Sonra yanı üzerine uzandı. Tâ ki Bilâl gelip sabah ezanını okudu ve 'Allah senin geçmiş ve gelecek kusurlarını affettiği halde seni ağlatan nedir?' deyinceye kadar bu durumda kaldı. Sonra Bilâl'e şöyle hitap etti: 'Rahmet olasıca, ey Bilâl! Beni ağlamaktan meneden nedir? Allah Teâlâ bu gece bana şu ayeti indirdi:
Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün gidip gelişinde elbette sağduyu sahipleri için ibretler vardır.(Âlu İmran/190)
Sonra şöyle dedi: 'Azap o kimseye olsun ki bu ayeti okur, fakat mânâsını düşünmez!'

-------------------

Bir saat tefekkürün, senelerce yapılan ibadete denk olmasının nedeni şudur: İnsan, bir saat sağlam tefekkür sayesinde onda, iman inkişaf eder; içinde marifet nurları parlar ve ilâhî muhabbet belirir. Sonra ruhanî zevklere ulaşır.
Ashaptan Ebû Derda (r.a) der ki: “Bir saatlik tefekkür, bütün geceyi ayakta ibadetle geçirmekten daha hayırlıdır.”[15]
Ebû Derda’nın hanımı şöyle demiştir: “Ebû Derda’nın ibadetinin çoğu tefekkürdü. Şöyle derdi: “Her gün üç yüz dinar kazanıp, onları infak etmeyi istemem.” Bunun sebebi nedir? diye soruldu, şu cevabı verdi: Çünkü, bu beni tefekkürden engeller.”
 
Üst Alt