Terkeden kişiye beddua etmek doğru mu?

S

salihhh

Kayıtsız
Misafir
Sevdiğim kişi beni terkettiği için ona beddua ettim, hakkımı helal etmiyorum. Yaptığım doğru mu?
Selamun aleyküm.
Benim sorum şöyle, kısa olarak anlatacağım; bir bayandan hoşlandım tanıdığım birisiydi, oturuşunu kalkışını bilen birisiydi. Bende ciddi düşündüğüm için bunu ona söyledim. O da benden hoşlanıyormuş, beni gayet iyi tanıyordu. İş nişanlanmaya kadar geldi ailelerimize söylemiştik, ben artık işin ciddiyetindeydim ona bundan dolayı söz vermiştim en başta ve ondan da söz almıştım, iyi düşün demiştim kendine güvenemiyorsan böyle birşeye kalkışmayalım günaha da girmeyelim bende umutlanmamış olurum. Söz vermişti, öyle başlamıştı artık umut bağlamıştım harbi seviyordum fakat beni bi zaman sonra terk etti ve benden de helallik istedi. Ben hakkımı helal etmedim, her aklıma geldiğinde beddua edesim geliyor, ettiğimde oldu. Sizce yaptığım dinen doğru mu, ne yapmalıyım onu unutamıyorum, gerçekten içim acıyor ...

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Aleykümselam kardeşim, hiçkimse sana yaptığın doğrudur, beddua etmekle iyi yapmışsın demez heralde. Yaptığının yanlış olduğu açık.

Kur’ân’da şöyle beyan etmektedir: وَيَدْعُ الْإِنْسَانُ بِالشَّرِّ دُعَاءَهُ بِالْخَيْرِ وَكَانَ الْإِنْسَانُ عَجُولًا“İnsan, hayra dua eder gibi, şerre de dua eder (hayrı ister gibi şerri de ister.) İnsan pek acelecidir.” (İsrâ, 17/11)

İnsan bu, maalesef ne olduğunu bilmeden, anlamadan hemen bedduaya sarılıyor. Bu iş istediğim gibi olmadı, acaba hakkımda hayırlı olan bu mu diye düşünmüyor bile. Nefsimize biraz sıkıntı verdiği zaman hemen bedduaya sarılıyoruz. Çok aceleyiz çok. Alttaki linkte bulunan yazıyı okuyun...

https://www.islamiforumlar.net/gonulden-gonule-dertleselim/30546-beddua-etmiyelim.html

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Selamün aleyküm salih kardeşim; en başta insanoğlunun yapması gereken şeyler nedir? onu düşününce her şey çorap söküğü gibi gelir anlamaya, düşünmeye, kendini bilmeye başlarsın. KENDİNİ BİLEN RABBİNİ BİLİR. Ben tecrübelerim ve öğrendiklerimle sana şu nasihatleri vereceğim, inşallah kulağına girer, yüreğine derdine şifa olur.

Kul olmayı, yada kul olduğunu unutan sonunda nereye gideceğini neye varacağını unutan insan dünyaya sarılır, düşünmeden hırs ile sadece dünyalık kazanmaya bakar, bunu yaparken Hakkın emirlerini umursamaz ve sürekli kendi aleyhine kazanımlar elde eder. Örneğin ağzından çıkan cümlelerin ve yaptıklarının gün gelip kendi aleyhine işleyeceğini hesaba katmadığı gibi. Biz buna toplum arasında ne ekersen onu biçersin diyoruz. Senden isteğim bu bağlamda kendini bir geçmişe doğru sorgula eğer birini böyle kırıp incitmiş yüz üstü bırakmış isen bunlar başına gelmiş olabilir....

Yada kul bu dünyaya sınav için gelmiştir sende ki eksikleri, Rabbül aleminin bize şifa niyetine verdiği yaşama kural kaidelerine uyman için seni hazırlıyor olabilir. Kulluğunu unuttuğunda sana dert ile kendini hatırlatabilir. En sevdiği şeylerden biridir ki ''Kul zora gelince Rabbim yardım et''demesi çünkü o zor anda sığınılacak tek kendisi olduğunu bilmemiz Rabbimizin sevdiği ameller arasında....

Şimdi hepsini toplarsak Salih kardeşim sonunda varacağın Allah cc huzurunda sana yapılan haksızlık karşısında affetmeyi bilmiş isen Allah cc senin başka yaptığın hatalarını affeder çünkü sen merhamet ettin, yaradan da sana merhamet edecektir. Sen Allah cc korkusu ile affetme büyüklüğünü göster beddua yerine Allah cc den dertlerine yardım iste. Bak her şeyin nasıl düzeldiğini göreceksin, tabi sabırlı olmayı ihmal etmeyeceksin inşallah...

Kaldı ki elinden giden senin için hayırlı değildir, buda diğer ihtimal. Hayırlı olanın gelmesi için yer açılıyordur.:)
Bu kıssadan hisseden, kendine nasibin olanı alabilmen duası ile Allah cc emanet ol kardeşim.

S

salihhh

Kayıtsız
Misafir
Allah razı olsun hocam teşekkür ederim cevabınız için.. fakat bi sorum daha olacak hakkını helal ettiğin halde Allah a havale etmenin ne manası kalıyor?

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
İkisini birbirine karıştırma salih kardeşim;hakkını Allah rızası için helal edersin karşılığını da yukarıda yazdığım gibi inşallah en daraldığın zamanlarında dünya ahiretin de alırsın.Allah'a havale etmek affedememekten hala nefsinin intikam veya hak alma duyguları ile meşgul olmasından kaynaklanır.Affedemeyen Allah'a havale etmez ederse de'' yaşadığım şerri hayrıma çevir bu işe benim gücüm yetmez güç yetiren ancak sensin'' diye dua ederek işini Allah cc havale eder.
Aksi halde intikam veya ''beter olsun'' diye Allah'a havale etmek mümine yakışan bir şey değildir yanlış ve hata yapana ''oh olsun'' değil onun için hayır duası etmek yakışır.Yapılan her art niyetli işten insana o işin kendi pisliği bulaşmasa isi bulaşır niyetlerimizi ve amellerimizi güzelleştirmediğimiz sürece bizi eninde sonunda çirkinliğinin içine çeker.
Hata ,haksızlık,kötülük eden duaya en çok ihtiyacı olandır.Kötülüğünün karşılığında kötülük ile karşılaşırsa azar ,iyilik ile karşılaşırsa Allah cc sevdiği kuluysa nasibini alır değilse kendi ektiğini anlayana kadar defalarca biçer ve neden neden diye boş boş sorar durur.
Nasip dar kullardan ve hayırlara erişen kullardan olmak duası ile Allah cc emanet olun kardeşim.
ŞER ŞERRİ İYİLİK HAYIRI GETİRİR.

Üst Alt