Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
İç Anadaolu Bölgesi
Yozgat
Yozgat’ın yöresel yemeği
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="Ekrem" data-source="post: 47044" data-attributes="member: 3"><p>Yozgat Yöresel Yemekleri, Yozgat Yöresi Geleneksel Lezzetler, Yozgatın Yöresel Yemek Tarifleri</p><p></p><p><strong>Yozgatın yöresel yemekleri</strong><p style="margin-left: 20px"> <span style="font-size: 12px">Yozgat yöresel yemekleri - yozgat mutfağı - yozgat yöresel yemek tarifleri - yozgat yemek kültürü</span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px">Yöre beslenmesi, büyük ölçüde buğday ürünlerine, unlu yiyeceklere dayanmaktadır. Bulgur, yarma ve düğürcek hemen her tür yemekte ve çorbada kullanılmaktadır. Yarma, bulgur ve diğer kışlık yiyecekler genellikle yazdan hazırlanır. Bunların başında "kırmızı pevleri" denen domates salçası, "gopahla" denen kurutulmuş taze fasulye, çalma, pekmez, ekşi, turşular, meyve ve madılamak denen madımak kurusu, kıyma, sızgıt, pastırma türü et hazırlıkları gelir.</p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px">Makarna, erişte de ev yiyeceklerindendir. Ağ kabak (su kabağı) tan çorba pişirilir ve kış için kurutulur. "Şalak" denen kelek turşusu yörenin özgün turşu türlerindendir. İlimize özgü en ünlü yemeklerden birisi de Tandır Kebabı'dır</p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><strong>ARABAŞI</strong></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px">5 kg su • 650gr un (12 kişiliktir)</p> <p style="margin-left: 20px">5 litre suyun 3 litresi ateş üzerinde kaynatmaya bırakılır. Kalan 2 litre soğuk suya 650 gr un ilave edilip mikserle çarpılarak bulamaç haline getirilir. Bulamaç haline getirilmiş hamur kaynamakta olan suya birdenbire boşaltılır. Oklava ile devamlı karıştırılarak hamur mısır patlağı gibi patlamaya başlayınca 3-4 dakika daha kaynatılıp 40 cm’lik 2 adet Sini’ye dökülüp soğutmaya terk edilir.</p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><strong><u>Çorba için :</u></strong></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="color: Blue">• Tavuk veya Hindi eti (göğüs) </span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="color: Blue">• 5 kg su </span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="color: Blue">• 5 kaşık un (yağsız kavrulmuş un) </span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="color: Blue">• 2 kaşık salça </span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="color: Blue">• 1 kaşık pul biber </span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="color: Blue">• 150 ve 200 gr yağ</span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="color: Blue">Tüm bu malzemeler çiğ olarak karıştırılıp ocağa konulur. Köpük kayboluncaya kadar pişirilerek hazır hale getirilir. İkramdan önce tikelenen et çorbaya ilave edilip bir taşım kaynatılıp servis yapılır. Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır, açılan yere çorba kasesi yerleştirilir. Kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çorba ile birlikte çiğnemeden yutulur.</span></p> <p style="margin-left: 20px"><strong></strong></p> <p style="margin-left: 20px"><strong>Madımak</strong></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px">1.5 kg. madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür. Bir tencereye yağ, salça, pastırma konularak kavrulur. Kıyılan madımak üzerine ilave edilir. 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır. Sarmısaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır.</p> <p style="margin-left: 20px"><strong></strong></p> <p style="margin-left: 20px"><strong></strong></p> <p style="margin-left: 20px"><strong>TESTİ KEBABI</strong></p> <p style="margin-left: 20px"><strong></strong></p> <p style="margin-left: 20px">Doğranmış domates, sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılır. Yeterince tuz ilave edilir.</p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px">Testi içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme testinin içerisine doldurulur. En üste tereyağı konulur. Testinin ağzı hamur ile kapatılır ve ortası hafif açılır. Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir. İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir. Yemek piştikten sonra testi kırılarak yemek testinin içinden servis yapılır.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Ekrem, post: 47044, member: 3"] Yozgat Yöresel Yemekleri, Yozgat Yöresi Geleneksel Lezzetler, Yozgatın Yöresel Yemek Tarifleri [B]Yozgatın yöresel yemekleri[/B][INDENT] [SIZE=3]Yozgat yöresel yemekleri - yozgat mutfağı - yozgat yöresel yemek tarifleri - yozgat yemek kültürü[/SIZE] Yöre beslenmesi, büyük ölçüde buğday ürünlerine, unlu yiyeceklere dayanmaktadır. Bulgur, yarma ve düğürcek hemen her tür yemekte ve çorbada kullanılmaktadır. Yarma, bulgur ve diğer kışlık yiyecekler genellikle yazdan hazırlanır. Bunların başında "kırmızı pevleri" denen domates salçası, "gopahla" denen kurutulmuş taze fasulye, çalma, pekmez, ekşi, turşular, meyve ve madılamak denen madımak kurusu, kıyma, sızgıt, pastırma türü et hazırlıkları gelir. Makarna, erişte de ev yiyeceklerindendir. Ağ kabak (su kabağı) tan çorba pişirilir ve kış için kurutulur. "Şalak" denen kelek turşusu yörenin özgün turşu türlerindendir. İlimize özgü en ünlü yemeklerden birisi de Tandır Kebabı'dır [B]ARABAŞI[/B] 5 kg su • 650gr un (12 kişiliktir) 5 litre suyun 3 litresi ateş üzerinde kaynatmaya bırakılır. Kalan 2 litre soğuk suya 650 gr un ilave edilip mikserle çarpılarak bulamaç haline getirilir. Bulamaç haline getirilmiş hamur kaynamakta olan suya birdenbire boşaltılır. Oklava ile devamlı karıştırılarak hamur mısır patlağı gibi patlamaya başlayınca 3-4 dakika daha kaynatılıp 40 cm’lik 2 adet Sini’ye dökülüp soğutmaya terk edilir. [B][U]Çorba için :[/U][/B] [COLOR=Blue]• Tavuk veya Hindi eti (göğüs) • 5 kg su • 5 kaşık un (yağsız kavrulmuş un) • 2 kaşık salça • 1 kaşık pul biber • 150 ve 200 gr yağ Tüm bu malzemeler çiğ olarak karıştırılıp ocağa konulur. Köpük kayboluncaya kadar pişirilerek hazır hale getirilir. İkramdan önce tikelenen et çorbaya ilave edilip bir taşım kaynatılıp servis yapılır. Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır, açılan yere çorba kasesi yerleştirilir. Kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çorba ile birlikte çiğnemeden yutulur.[/COLOR] [B] Madımak[/B] 1.5 kg. madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür. Bir tencereye yağ, salça, pastırma konularak kavrulur. Kıyılan madımak üzerine ilave edilir. 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır. Sarmısaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır. [B] TESTİ KEBABI [/B] Doğranmış domates, sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılır. Yeterince tuz ilave edilir. Testi içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme testinin içerisine doldurulur. En üste tereyağı konulur. Testinin ağzı hamur ile kapatılır ve ortası hafif açılır. Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir. İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir. Yemek piştikten sonra testi kırılarak yemek testinin içinden servis yapılır.[/INDENT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
İç Anadaolu Bölgesi
Yozgat
Yozgat’ın yöresel yemeği
Üst
Alt