Amaçsız Rotasiz Gemidir

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Öncelikle amaç nedir? Sözcük anlamı olarak amaç ulaşılmak istenilen menzil,sonuç demektir.
Ve yapılan bir işte arka planda güdülen amaç, niyet o işe, o işin mahiyetinden daha büyük bir anlam ve derinlik verebilir...
Bu hususta Peygamber Efendimizin

“Müminin niyeti amelinden hayırlıdır” hadisi şerifi manidardır.
Bu yüzden fiziksel olarak aynı olan iki işten bir amaç için ,halis niyet ile yapılmış olanı, amaçsız olarak yapılandan her zaman daha üstündür...
Kâinatta gördüğümüz gibi hic bir sey gayesiz, sebepsiz ve hikmetsiz yaratilmamistir...

her sey bir gayeye hizmet etmek için Yaratilmistir..
Yani bir işte güdülen amaç o işin öncesindeki sebepten ve daha da büyük ölçüde o işin sonucunda ortaya çıkan neticeden anlaşılır....
Şimdi bu noktada şu soruyu sormak gerekli..
Bütün kâinatta en üstün mertebeye çıkacak fıtratta yaratılan insanın yaratılış amacı nedir?
Eğer insan sadece maddesiyle düşünülürse netice-i hayatı ölümdür, yani insanın yaratılışındaki amaç onun ölmesi ve yok olması olarak görülecektir;
bu ise hayata sadece maddeci olarak bakanları dahi ürküten ve korkutan bir sonuç olacaktır...

O halde insanın yaratılışındaki amaç maddeye sığmayan insanın, yaptığı işleri ve bu işleri yaparken taşıdığı amacı gözeterek Allah'ın rızasını kazanması olacaktır...
Hal böyle iken yaptığımız her işte bir amaç taşıması gerektiği bilinciyle hareket etmeli ve yaratılış gayemizi unutmamak en büyük amacımız; gaye-i RIZA oldugunu unutmamaliyiz...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
asıl ve en güzel olan niyet ve amelin birlikte olmasıdır...
Çünkü niyet ruh, amelde beden gibidir. Niyetsiz amel ruhsuz beden gibi değersizdir. ..Buna dikkat çekmek için Allahu Zülcelal kurban konusunda şöyle buyurmuştur;

Bazı alimlere göre niyet kalbte gizli olduğu için ona riya karışmaz...
Amel ise açık olduğundan dolayı riyaya da açıktır...
En üstün amel riyadan en uzak olan amel olduğu için, niyet amelden hayırlı ve üstündür.
Bazı alimlere göre insan her zaman amel işlemek imkanına sahip değildir...
Fakat her zaman ameli niyet ve düşünüp isteme imkanına sahiptir. İnsan bu sebeble, niyet sayesinde devamlı amel etme halini yakalayabilir...
Mümin olan kimse, bir hayrı yapmak için gayret gösterdiği halde, o hayrın bazı şartlarını yerine getiremediği için, o hayır noksan olabilir. Ama niyette noksanlık olmaz. Onun için müminin niyeti amelinden hayırlıdır.
Bazı alimlere göre ise niyet kalbi doğrudan doğruya etkiler. Onun için, kalb iyi niyetlerle ıslah olur. Amel ise niyeti kuvvetlendirir. ..

Her insan önüne gelen Allahu Zülcelal'in razı olabileceği iyi bir amelle karşılaştığında hemen niyetini kontrol etmeli ve Allah için olmasına çalışmalıdır...
İnsan bütün amellere bu şekilde başladığı zaman, o insan kolay kolay hata da işlemez ve daima hayır amellere niyetli olur...
Ve böyle İhlas meydana gelir.
Ya ameleri yapip niyetti farkli olanlarin Vay haline deriz...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
insan hiç amel yapmadan amel sahibi olabiliyor. Fakat Allahu Zülcelal o kimsenin kalbine baktığı zaman;
'Benim önüme akşama kadar ne kadar hayırlı amel çıkarsa yapacağım.' diye bir niyeti görmesi lazımdır...
Zaten niyet kalb ile olur. Onun için Ebu-leys-i semerkandi (k.s) şöyle buyurmuştur;
'Bir kimse sevapların üzerinde niyetli olduğu zaman, o sevabı yapmasa dahi, Allahu Teala o kimsenin niyetini kabul eder...
Bazı kişilerde amellerini niyetsiz olarak yaptıkları için o kimselerin eline bir sevap geçmez.'
Ebu Derda R.a)'dan rivayet edilen bir Hadis-i şerifte Hz. Peygamber (a.s.v) şöyle buyurmuştur;
'Bir kimse; 'Gece kalkar namaz kılarım.' deyip yatağına yatsa, şayet kalkamayıp sabaha kadar uyusa amel deterine niyet ettiği namazın sevabı yazılır. Uykusu da kendisine Rabbi tarafından bir sadaka olur.' (Nesai, İbn-i Mace)

Hz. Peygamber (a.s.v) bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur;
'Kıyamet gününde melekler bir kulun amelini Allahu Teala'nın huzuruna götürürler. Allahu Teala onlara;
'Siz benim kulumun zahiri olan hareketlerine şahit idiniz. Bense onun kalbine şahidim.' buyurur.
Melekler kulun zahiri amellerine şahid oldukları için bu kul ne kadar çok amel yaptı diyerek sevinerek o kulun amelini Allahu Teala'nın huzuruna çıkarırlar. Allahu Teala;
'Ben onun kalbinde bulunan niyete şahidim. Bu amelleri benim için yapmadı.gosteris ve Riya icin yapti Onun amelini kabul etmiyorum. Onu cehenneme atın.' buyuracaktır.

Firariyim

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Allah razı olsun ilminiz ve bilginizin zekatıyla ışık oluyorsunuz, böyle güzel paylaşımlarınızı rabbim arttırmanızı nasib etsin, inşallahuRahman duaa..

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Hayat değişkendir hep, hiçbir zaman durgun bir göl gibi yahut sağlam bir dağ gibi değil...
Hep ufukta dağılıveren bulutlar gibi ya da rüzgarla savrulan, bir yokuştan akan toprak gibi, toz gibi değişken, farklı ve hep yeni serüvenlere gebe...
İşte boyası, rengi, dokusu ve atmosferi değiştirilmiş yeni hayatlarımızda açtığımız yeni kapının ardında, yine bizim hayatımız...
yine aynı benliğimiz..yine aynı gök..aynı ay..aynı soluk..aynı nefs mücadeleleri..ama farklı mekanlar, farklı yüzler, farklı ses ve desenler..
Tedirginlikle girdiğimiz kapılar da bizi emniyet içinde El-Emin olanın izniyle emin beldelere çıkarıyor..
Güzel soluklar aldırıyor..Çünkü tüm bu sofraların, tüm bu kapıların ve ardındakilerin Rabbi, çok, ama çok seviyor kullarını..
Hep onlar için, onların düşünebileceğinden de ötesini veriyor..
İlahi sevk yolları açıyor..
Nasıl olduğunu bilemeden girdiğiniz o yolda, işte yeni bir kapının eşiğinde guzel bir niyet ile durup o ilahi şevk ile içeri giriyorsunuz..Çok şükür diyorsunuz..
niyetti hayr olanin akibettide hayr olurmus.. insan hangi niyet ile KAPIYI calarsa O niyet ile de acildigin gorursunuz Hamd olsun..

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Allah razı olsun ilminiz ve bilginizin zekatıyla ışık oluyorsunuz, böyle güzel paylaşımlarınızı rabbim arttırmanızı nasib etsin, inşallahuRahman duaa..
tessekurler ama ben sadece yasiyarak ogrendiklerimi aklim nefsimi delerek yuregime degdiginde hissediklerimi yaziyorum...

Üst Alt