Anamur Köşekbükü Astım Mağarası

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Anamur Köşekbükü Astım Mağarası

kosekbuku-astim-magarasi-1-300x199.jpg

Köşekbükü Astım Mağarası Anamur’un Ovabaşı Köyü tarafında yer almakta. Mağaranın genişliği toplam 500 metredir ve çevresinde 4. zamana ait tabaklanmış kaya dokuları yer almaktadır. Sayısız sarkıt ve dikit bulunan bir mağaradır. 20.000 yıllık geçmişe sahip bir mağara. 16 yıl öncesine kadar mağaraya ancak fenerle veya odun yakarak girilebiliyordu. Sonrasında kaymakamlık bu mağarayı Anamur turizmine kazandırmak amacıyla elektrik çekerek rahatça gezilebilir bir ışıklandırmaya kavuşturdu ve Köşekbükü Mağarası bölge turizmine kazandırıldı.

Köşekbükü mağarasına Toros Dağı içine doğru uzanan dar, rampalı ve keskin U dönemeçli bir yoldan ulaşılmaktadır. Köşekbükü mağarası ismini şu şekilde almıştır: Yörük halkı kültüründe, yük taşıyamayacak kadar küçük deve yavrularına “köşek” adı verilmektedir. Dağ uzantıları arasındaki düzlüklere ve dere yapılarına da “bük” adı verilmektedir. Mağaranın bulunduğu bölge adını bu patika dar yollardan almıştır. Şöyle ki, bük adı verilen bu yollar öyle dardır ki deve hatta köşek dahi geçemeyecek darlıktadır. Bundan esinlenerek Köşek ve bük kelimeleri birleştirilip bölgeye Köşekbükü adı verilmiş. Mağara da bu bölgenin aynı adını almış. Aynı zamanda astıma iyi gelen bir mağara olduğu için de ismi Köşekbükü astım mağarası şeklinde son halini almıştır.

Köşekbükü Astım Mağarası ormanlık bir alanda yer almaktadır. Mağaranın içine güneydoğuya bakan ve yüksekliği iki metreyi bulan bir kaya çatlağından girilebilmektedir. Mağara üçüncü zamanda oluşmuş olan miyosen devri (Alt miyosen) kalkeri içinde yapılanmış, derine doğru inen bir mağaradır. Mağaranın çevresinde, yığınlar halinde yer yer dördüncü zamanda oluşan tabakalanmış kaya dokuları mevcuttur.

Köşekbükü Astım Mağarası’nın giriş kısmına türkçe ve yabancı dilde, mağarayı anlatan bir tabela konmuştur. Bu tabelada mağaranın, astım hastalarına şifa kaynağı olduğu ve hastaları iyileştirdiği yazmaktadır. Bir rivayete göre, Roma Kralı Antiochus’un kızı Anna, astım hastalığına yakalanmış ve bu mağarada kalarak şifa bulduğu tabelada anlatılanlar arasındadır.

Mağarada astım hastalarına iyi gelen özellikte nem ve havanın bulunduğu tespit edilmiş, düzenli olarak ve her defasında 4′er saat kalmak suretiyle astımlı hastaların şifa bulduğu bilinmekte.
Mağara toplam genişliği 500 metrekareyi bulmaktadır. Mağara tavanından su damlalarına rastlamak mümkün. Bu damlalar, kalkerli mağara yapısını sarkıtlar şeklinde oluştururken, tabanda da zaman içinde dikitlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Mağaranın içi üç kısma ayrılıp, tabelalarla açıklanmıştır. Bu bölümler huzur, şifa ve dilek bölümleridir. Mağara içinde her mevsim 18 derece sabit sıcaklık, %80 ile %85 oranında nem, 160 ile 162 milibar arasında basınç mevcuttur. İşte bu ölçütler astım hastalarına uygun düşen değerlerden oluşmakta.
Mağarada en iyi şekilde dolaşılabilmesi amacıyla mağaranın girişinden, tabana kadar merdiven ve mağara bölümleri arasında köprüler yapılmıştır.

Köşekbükü Astım Mağarası’nın çevresi hem güzel bir piknik alanı hem de bungalov tipi barınma yerleri ile güzel bir konaklama yeri haline getirilmiştir. Fakat şehre yakın olması sebebiyle daha çok günübirlik ziyaretler yapılan bir yer halini alarak, turizme hedeflenen hizmeti verme imkanı bulamamıştır.
Mağaranın dışarısında bir kafeterya yer almakta. Tesis, köy muhtarlığı adına işletilmekte. Kafeterya Yörük kültürüne ait eserlerle ve dokumalarla döşenip aynı zamanda müzesel biz özellikte kazanmış. Bekçi ve çalışanlar tarafından gelenlere ayran, börek ikramının yapılabildiği bir tesistir.
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Köşekbükü Astım Mağarası’ndan Resimler

Köşekbükü Astım Mağarası’ndan Resimler:

kosekbuku-astim-magarasi-2.jpg


kosekbuku-astim-magarasi-4.jpg


kosekbuku-astim-magarasi-5.jpg
 
Üst Alt