Bir ağaca farklı bir ağacın aşısını yapmak caiz mi?

Elifgül

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
7,319
Tepkime puanı
118
Bir meyveye farklı cins meyve aşısı uygulamak o ağacın fıtratını bozacağı için caiz görülmemiştir.

Kur'ân-ı Kerim'de "Allah (cc)'ın yaratışını (fıtratı)" bozanlar şeytanın dostu olup hüsrana uğrayanlar olarak nitelendirilirler.

Ve mutlaka onları saptıracağım ve her durumda onları kuruntulara düşürüp, olmayacak kuruntularla aldatacağım. Mutlaka onlara emredeceğim de hayvanların kulaklarını yaracaklar ve yine mutlaka onlara emredeceğim de Allah'ın yarattığını değiştirecekler.» Ve her kim Allah'ı bırakıp şeytanı dost edinirse, şüphesiz açıktan açığa bir zarara düşmüştür!Nisa-119

Fakat -zararlı böcek ve haşerelerden korumak için- daha faydalı olmaları söz konusu ise, bu tarz bir aşılama fıtratı değiştirme sayılmayacağını söylemişlerdir. Nitekim Peygamberimiz zamanında hurma ağaçları aşılanmaktaydı.

Rasululah Efendimiz (asm) Medine'ye geldiklerinde halkın hurma çiçeklerini aşıladıklarını görmüş ve:

"Bunun faydalı olacağını sanmıyorum", ya da, "bunu yapmasanız belki de daha iyi olur" buyurmuş, onlar da aşılamayı terk etmişlerdi. Sonunda verimin düşük olduğu kendilerine hatırlatıldığında da "faydalı ise yapsınlar. Ben sadece zanla konuştum. Zandan dolayı beni muaheze etmeyin. Ama size Allah (cc)'tan gelen bir şeyden söz edersem onu hemen alın... “Siz dünya işinizi iyi bilirsiniz" buyurmuştu.

Kaynak: Faruk Beşer - Fetvalarla Çağdaş Hayat
 
Üst Alt