Büyük Müderris Seyyid Molla Ali Kösewi

Seyah

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Büyük Müderris Seyyid, (şerif) Molla Ali Kosewi. Osmanli zamaninda Muş Şehrinin Bulanik ilçesine bağlı Seçme Köyü Saliha Mezrasına gelmiştir. O zamanlar bu Köy ve çevresi Bitlis sancsğina bağlıymış. Büyük Müderris Seyyid Molla Ali Kosewi burada Höcrei Tedrrissat isimli bir Medrese kurar. Hocrei Tedrrissat isimli Medresede çok Alim yetiştirmiştir. Abdulkadir Geylani Hazretlerinin Torunlarından olan Büyük Müderris Seyyid Molla Ali Kösewi bu bölgede yaygın olan Hırsızlık, Gasp, Soygun ve Kan davalarını önlemiştir. Yine bu bölgede yaşayan yuzbin,lerce (100 000) Ezidi ve diğer Gayri Müslimlerin Müslüman olmalarına vesile olmuştur. Nakşibendi ve Kadiri Tarikatinin Şeyhlerinden olan Büyük Müderris Seyyid Molla Ali Kosewi Eğitimini Diyarbakır, Elazığ, Bingöl ve Erzurum Çivarindaki Medreselerinde yapmiştır. Eğitiminin son üç (3) veya Dört (4) yıllını Bağdatta gider Bağdat Nizamiye Medresesinde Eğitimini tamamlamıştir.
Büyük Müderris Seyyid Molla Ali Kosewi , Salihi Tekkesinin Şeyhi olan Şeyh Said Salihi Efendi nin Babasi dır. Büyük Müderris Seyyid (şerif) Molla Ali Kosewi nin Kabri palu ilçesindedir.
 

Seyah

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Büyük Müderris Seyyid Molla Ali Kosewi Osmanlı zamanında , Muş, Erzurum Bingöl ve Ağrı çevrelerinde yuz bin lerce(100 000) Ezidiyi ve diğer Gayri Müslimlerin Müslüman olmalarına vesile olmuştur.
 
Üst Alt