Dinimizde sayıyla salavat okumak, salavat toplamak yoktur

sofiabi

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Selamün aleyküm, Arkadaşlar son zamanlarda önüne gelenin salavat kampanyası adı altında düzenlediği şeyler, dinimizde yoktur, bunlar bidattır. Sayıya göre salavat okumak, bunları toplamak, biriktirmek böyle şeyler islam dininde yoktur.

Diyanetin fetva hattına sorun. Bir telefon kadar yakın

İSTANBUL MÜFTÜLÜĞÜ ALO FETVA:0212 5261680----------ANKARA DİNİ DANIŞMA HATTI (ALO FETVA):0312.4441789

Birde bu şekilde salavat biriktiripde bunları, düzenlenecek bir geceye yetiştirmek, sonrada bunları, o gecede Peygamber efendimize sunulacağını söyleyen, ve gecenin biletlerini 100tl den satan bir derneğin peşine takılmak hepten olmayacak bir iştir. Benim dediklerim inanmak zorunda değilsiniz, O zaman bir araştırın bilgisi olan kişilere danışın, sorun soruşturun, Gözler kapalı bu şekilde ortaya atılan her şeyin peşine düşmeyin.

duyuru yapanların yazısına cevap olarakda aynı şeyleri yazdım buradan bakın Salavat Kampanyası ( BİNDER)

beydeba

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
salavatın kendisi bidat değildir. Bidat olamaz. Böyle kampanyalar, yani salavatları syıyla toplama okutma gibi şeyler dinden sayılmadığı ve ibadet olarak görülmediği sürece bidat olmaz.

Bidat, dine sonradan yapılan ilave ya da çıkarmalardır. Dünyaya ilişkin düzenlemeler ve gelişmeler bidat değildir. Bir ilave ya da çıkarmanın bidat olabilmesi için dini konularda, yani ya akidede, ya da ibadetlerde olması gerekir. Böyle olunca bidatin her türlüsü kötü olmuş olur. Çünkü Hz. Peygamber (sav): “Bütün bidatler dalalettir/sapıklıktır ve bütün dalaletler cehenneme götürür, Kim bu dine sonradan bir şey katarsa o reddedilir” buyurmuştur.

Salavat ayni zamanda Allah´a duadır. Bu dua Efendimiz icin oldugu kadar ümmeti muhammed içindir...

Ancak duanın makbul olanı elimizden gelecek her seyi yaptiktan sonra, duayı yapmaktır.
"Allahümme salli ala Muhammdin ve ala ali Muhammed"

Yoksa milyarlarca salavatı hiçbirşey yapmadan sadece makina gibi okumak değildir.

Yani bugibi faaliyetler bidat değildir. Ancak bunu da sanki dinin/İslamın bir parçası imiş gibi adet haline getirmek ve bu olmazsa sanki eksik bir şey olmuş gibi düşünmek bidat olabilir.

Mesela Çocukların doğumunda bir sevinç gösterisi olarak bir araya gelip, mevlit okutmak ve benzeri etkinlikler yapmak da böyledir. Bunları dini birer hareket/ritüel olarak yapmak hoş değildir, ancak eğlencenin meşru olanı diye yapılırsa caiz olabilir. Birisinin vefatının 7. ya da 40. 52. geceleri Kuran-ı Kerim okutmak açık bir bidattir. Çünkü böyle bir şey, ibadet olmaktan başka bir maksatla yapılmaz. Olmayan bir ibadeti koymak ise bidattir.

salavat kampanyalarından öte düzenlenen bazı gecelerin faydası bile vardır. İnsanların birbirlerinden uzaklaştığı zamanımızda onları yakınlaştırmak, buluşturmak, tanıştırmak gibi sosyal faaliyetlere de ihtiyaç vardır. Böyle geceler düzenlenmeli. Fakat gelir elde etmek amacıyla kullanılmalı ve dinin bir parçası gibi düşünülmemelidir.

Salavatlarında sayıyla olması yerine herkesin dilediği kadar okuyup bir köşeye not etmesi ve bunları daha sonra bildirmesi gibi şeyler olabilirdi. Yani insanları bir sayıya odaklamak olmasa daha iyi olurdu. Hatta ben forumda gördüm bazı kardeşimiz istenen sayıya ulaşılmadığını biraz daha gayret etmeleri gerektiğini üzgün bir ifadeyle yazmıştı. Namazı kaçıracağız veya geç kalacağız diye üzüle biliriz. Çünkü bu dindir, ibadettir. Fakat salavat sayısı az oldu diye üzülünmez, yada birisi belli bir adet salavat alıpta, bunu yetiştiremedim, okuyamadım gibi düşüncelerle üzüntü duyması da tehlikelidir. Bunlar içi üzülünmez, bunları dinin dve ibadetin dışında değerlendirmek gerekir. Bu gibi kampanyalar ibadet değildir. Ve dine sokulmadığu sürece bidat değildir. Niyet çok önemlidir, kampanya düzenleyenler, gelir elde etmek, derneğin giderlerini karşılamak v.s gibi amaçlarla bunu yapmıyorlarsa. Allah rızası için yapılan bir faaliyetse. Tekrar ifade edeyim, dinden ve ibadetten sayılmadığı sürece BİDAT değildir. Yapanlardan Allah razı olsun

ferit

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
katılıyorum salavat okumak bidat olmaz. Sayıyla toplamak okumak gibi şeyler etkinlik olarak veya meşru bir toplantı olarak kabul edilse bidat olmaz. İbadet olarak veya dinin bir gereği gibi düşünülmediği sürece bu türlü sosyal faaliyetlere katılmak lazım. Sayıyla okumak insanları zorlamaması lazım.

sonuç olarak salavat zaten bidat değildir.
bunu sayıyla okumak, toplamak, biriktirmek, gibi şeyler dinde ve uygulamada yoktur. Öyle olsa ibadetin alasını yapan sahabeler döneminde butür uygulamalar yapılırdı. Hatta o kadar eskiye gitmeye gerek yok bu tür uygulamalar 5-10 senelik bir geçmişi var sanırım daha önce varmıydı butür sayıyla okumak bilmiyorum.
Durum böylede olsa bu insanlara zorluk çıkarmadığı ve ibadet sayılmadığı sürece güzel bir etkinlik olarak değerlendirilebilir.

bence isteyen arzu eden okuyabilir zaten isteyenlerin katıldığı bir sosyal faaliyet diyelim. Fakat ibadet olmadığından, katılmayan kişilerde bu konuda bir eksiklik duymamaludır diye düşünüyorum.:)

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
salavatın kendisi bidat değildir. Bidat olamaz. Böyle kampanyalar, yani salavatları syıyla toplama okutma gibi şeyler dinden sayılmadığı ve ibadet olarak görülmediği sürece bidat olmaz.

Bidat, dine sonradan yapılan ilave ya da çıkarmalardır. Dünyaya ilişkin düzenlemeler ve gelişmeler bidat değildir...

Bir ilave ya da çıkarmanın bidat olabilmesi için dini konularda, yani ya akidede, ya da ibadetlerde olması gerekir....
Böyle olunca bidatin her türlüsü kötü olmuş olur. Çünkü Hz. Peygamber (sav): “Bütün bidatler dalalettir/sapıklıktır ve bütün dalaletler cehenneme götürür, Kim bu dine sonradan bir şey katarsa o reddedilir” buyurmuştur.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Sayıya göre salavat okumak, bunları toplamak, biriktirmek böyle şeyler islam dininde yoktur...
ama Selavaat-i Serifi okumak bidat degildir!
bir sosyal faaliyet diyelim. Fakat ibadet olmadığından, Okuyanlardan, katilanlardan Allah cc. RAZI olsun,katılmayan kişilerde bu konuda bir eksiklik duymamali..
Allahu Alem!Allah kerim..Allah gavur ve Rahim..
Inna lillahi ve Inna ileyhi Raciun...

sofiabi

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
selamünaleyküm, tabii ferit ve beydeba kardeşime katılıyorum aynen. Bende zaten salavat bidat demedim. Doğru bir sosyal faaliyet olarak değerlendirilirse bir sorun yok. Fakat bunun devamlı olarak yapılması belki zamanla ibadet olarak ve dinin bir parçası olarak algılanmasına neden olabilir. Yoksa ki diğer konularda aynen katılıyorum. Hatta benim düşünüpde dile getirmediklerimi yazmışsınız Allah razı olsun.

Üst Alt