Evlilik İRADE işi değil, İDARE işidir

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
evlilik.jpg

Hz. Ömer'e Emirul Müminun olduğu dönemde bir adam gelir ve eşim şöyle yapıyor, böyle yapıyor deyip derdini anlatır. Ömer (r.a.) 'haklısın' der.
Adamın hanımı da kocasını takip etmiştir. Hemen içeri girer Benim kocam şöyle yaptı, böyle yaptı filan der. Ömer (r.a.) Ona da 'haklısın' der.
Adam ona da , haklısın dedin bana da haklısın dedin nasıl oluyor bu der.
'Evlilik İRADE işi deği, İDARE işidir' der.

ravza seyda

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Hz. Ömer'e gelen bir adam bu anlama gelecek bir cümle kullanır. Eşimi boşamak istiyorum der. Aile birliğine çok büyük önem veren Hz. Ömer sorar: "Neden eşini boşayacaksın? Eşinin hangi kusuru seni eşinden soğuttu? Haklı bir gerekçen var mı?" Adam der ki; "Ben artık onu sevmiyorum. Bunun için boşamak istiyorum eşimi." Hz. Ömer'in cevabı son derece manidardır; "Sen bütün evliliklerin sevgi-aşk ile devam ettiğini mi zannediyorsun? Sende hiç mi vefa yok? Hani vefa nerede? Git ve eşinle yola devam et."
xxzzl..

Evlenecek eş adaylarının birbirlerini her türlü kusur ve özelliklerini gizlemeden söylemeleri esastır. Ancak insanlar böyle zamanda olduğundan fazla görünme kaygısıyla bir takım kusurlarını gizlemeyi meziyet saymaktadır. Oysa selef-i sâlihin bu konuda açık yürekli davranmayı tercih ederdi. Nitekim Hz. Ömer zamanında evlenen bir adam evlenmeden önce saç ve sakalını boyatıp kendisini öyle tanıtmıştı. Evlendikten bir müddet sonra boya gidip saç ve sakalının beyazlığı ortaya çıkınca durum halifeye şikâyet edildi. Hz. Ömer: “İnsanları kandırmaya kalkan yok” diye adamı cezâlandırdı.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Hayırlı bir eş ALLAH’IN kuluna özel bir ikramıdır. Hayırsız bir eş ise dünyanın en ağır imtihanıdır.

Üst Alt