Gavur dağları nerededir?

vaveyla

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
26 Şubat 2011
Mesajlar
503
Tepkime puanı
10
gavur dağları nerededir,gavur dağları hakkında bilgi,gavur dağları özellikleri,gavur dağları kaç metredir

GAVUR DAĞLARI

Anadolu'nun muhtelif yerlerindeki dağlara verilen isimdir. En önemlileri Adana Gâvur Dağı ve Erzurum Gâvur Dağı'dır. Adana Gâvur Dağı, Maraş'ın güneydoğusundan, Ceyhan Irmağı boyunca uzanır. Adana-Maraş yolu bu dağları Gâvur Dağı Geçidiyle aşar. Ayrıca bu bölgede Bahçe demiryolunun geçtiği Gâvur Dağı Tüneli bulunmaktadır. En yüksek tepesi 2259 metredir. Bu dağların güneyinde ve devamında Antakya'nın güneybatısında Asi Nehrinin denize döküldüğü yere kadar uzanan dağlar ise Amanos Dağlarıdır.

Erzurum Gâvur Dağı ise Erzurum Ovasının kuzeyindedir. Fırat Nehri bu bölgeden doğar. Dumludağı olarak da bilinen bu dağın en yüksek tepesi Dumludağ 3236 metredir.

Nur Dağları Hangi Bölgemizdedir, İlimizdedir
Nur Dağları ya da Amanos Dağları (halk arasında Gavur Dağları olarak da bilinir), Toros Dağları sisteminin en güneyindeki bölümünü oluşturan dağlardır.

Kuzeyden güneye doğru uzanarak Asi Nehri'nin Akdeniz'e döküldüğü Samandağ deltasında sona erer. Bittiği noktanın karşısında Suriye sınırındaki gösterişli Keldağ vardır. Sıradağların büyük bir kısmı Hatay'da olup Amik Ovası ile Akdeniz'i birbirinden ayırır. Sıradağların en yüksek noktası Hatay'ın Hassa ilçesindeki Mığır Tepesi'dir (Bozdağ). Bu noktada yükseklik 2262 m'dir.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,018
Tepkime puanı
424
Üstad Bediüzzaman Said Nursi, veda yolculuğu olan Isparta'dan Urfa'ya son yolculuğu Osmaniye ili üzerinden geçen eski Adana-Gaziantep yolu, Hasanbeyli, biraz daha yukarı çıkınca gürül gürül akan suların güzergâhı olan Almanpınarı denilen yerden geçerek"Gâvur dağı"nın zirvesine varınca araba durdurulur.

Bundan sonrasını İslâm Yaşar'ın kaleminden öğreniyoruz.
"Gâvur Dağı"nın başına çıktıklarında güneş yeni doğmuş koca dağı gül renkli bir nurla sarmaya hazırlanıyordu. Manzara en ölgün ruhları bile diriltecek kadar güzeldi. Bediüzzaman zirveye çıkınca arabayı durdurdu. İlk anda arabadan inmek istediyse de hava çok soğuk olduğu için inmedi. Arabanın cam kenarına yaklaştı ve bu an be an değişen manzarayı seyretti.

"Güzel gören güzel düşünür güzel düşünen hayatından lezzet alır" demişti bir zamanlar. Şimdi ö sözünü de aynıyla yaşıyordu âdeta. Bu güzel manzara karşısında bütün dertlerini unutmuş derin bir tefekkür ve temaşaya dalmıştı. Artık gönlü hazan olmayan bahar mutluluğu içindeydi
"Ne derler bu dağa?" dedi bir süre sonra yanında duran Zübeyir'e.
"Bu dağa Gâvur Dağı derler üstadım"
"Hayır o çirkin isim bu dağa yakışmamış. Bundan sonra bu dağın adı Nur Dağı olsun"
"Olsun Üstadım" diyor.
Adını koyduğu son nur menzili olmuştu Nur Dağı.
Yolculuk esnasında ve zaman zaman söylediği;
"Tesadüf, şirk ve tabiattan teşekkül eden fesat şebekesinin alem-i İslamdan nefiy ve ihracına Risale-i Nurca verilen karar infaz edilmiştir" sözünü burada da tekrar ediyor.
 
Üst Alt